Pstruh z Gave (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V našich končinách je to menej známa úprava pstruha, ale nesporne veľmi chutná. Recept pochádza z Francie a ja som ho len máličko upravila. Mäsíčko pstruha je šťavnaté, jemné, príjemne ochutené, podávané v jemnej bylinkovej omáčke.

6
porcií
60 minút
príprava
10/20/5 minút
na 100/180/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Vypitvaného pstruha som dôkladne umyla a nechala dobre odkvapkať, nesolila som ho, ani ničím nekorenila a neochucovala.
  2. Pripravila som si bazalku, šalviu sušený tymián a rozmarín, ktoré som na drobno pokrájala. Estragon som nemala.
  3. Vytlačila som šťavu z 1 citrona.
  4. Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky, cesnak na drobno.
  5. Na oleji som osmažila cibuľu s cesnakom, bez šalotky, petržlenovú vňať som nesmažila, lebo som mala len sušenú, pridala som ju neskôr do nálevu.
  6. Kým sa mi restoval základ na nálev, pripravila som si víno.
  7. Orestovanú cibuľu s cesnakom som zaliala vínom, pridala som vodu, petržlenovú vňať, citronovú šťavu, nálev som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, priviedla som celé do varu a varila som na miernom ohni 10 minút. Nálev som nechala úplne vychladnúť, ale som ho neprecedila cez biele plátenko, ako je to v originál recepte.
  8. Pstruha som vložila do vychladnutého nálevu v zapekacej servírovacej mise, vložila som do trúby vyhriatej trúby na 180 stupňov a nechala som len jemne prebublávať - "mijoter", 20 minút.
  9. Zatiaľ som si pripravila sladkú smotanu a vaječné žltka som rozšľahala vidličkou. Pstruha som vybrala z nálevu, nechala som ho odkvapkať a uchovávala som ho v teple.
  10. Maslo som pokrájala na plátky a ...
  11. ...po častiach som ho zašľahala do šťavy, do ktorej som zašľahala aj...
  12. sladkú smotanu a žltky. Pridala som šalviu, tymián, bazalku a rozmarín.
  13. Do tejto omáčky som vrátila pstruha, vložila som ho znovu do trúby prudko zapiecť na 5 minút na 220 stupňov, aby získal lesk. Pstruha som dekorovala plátkami citrona. Podávala som ho so zemiakmi pečenými na masle s rascou.