Pstruh z Gave (fotorecept)
Autor receptu: pusta
V našich končinách je to menej známa úprava pstruha, ale nesporne veľmi chutná. Recept pochádza z Francie a ja som ho len máličko upravila. Mäsíčko pstruha je šťavnaté, jemné, príjemne ochutené, podávané v jemnej bylinkovej omáčke.
6 porcií |
60 minút príprava |
10/20/5 minút na 100/180/220 °C |
Postup
- Vypitvaného pstruha som dôkladne umyla a nechala dobre odkvapkať, nesolila som ho, ani ničím nekorenila a neochucovala.
- Pripravila som si bazalku, šalviu sušený tymián a rozmarín, ktoré som na drobno pokrájala. Estragon som nemala.
- Vytlačila som šťavu z 1 citrona.
- Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky, cesnak na drobno.
- Na oleji som osmažila cibuľu s cesnakom, bez šalotky, petržlenovú vňať som nesmažila, lebo som mala len sušenú, pridala som ju neskôr do nálevu.
- Kým sa mi restoval základ na nálev, pripravila som si víno.
- Orestovanú cibuľu s cesnakom som zaliala vínom, pridala som vodu, petržlenovú vňať, citronovú šťavu, nálev som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, priviedla som celé do varu a varila som na miernom ohni 10 minút. Nálev som nechala úplne vychladnúť, ale som ho neprecedila cez biele plátenko, ako je to v originál recepte.
- Pstruha som vložila do vychladnutého nálevu v zapekacej servírovacej mise, vložila som do trúby vyhriatej trúby na 180 stupňov a nechala som len jemne prebublávať - "mijoter", 20 minút.
- Zatiaľ som si pripravila sladkú smotanu a vaječné žltka som rozšľahala vidličkou. Pstruha som vybrala z nálevu, nechala som ho odkvapkať a uchovávala som ho v teple.
- Maslo som pokrájala na plátky a ...
- ...po častiach som ho zašľahala do šťavy, do ktorej som zašľahala aj...
- sladkú smotanu a žltky. Pridala som šalviu, tymián, bazalku a rozmarín.
- Do tejto omáčky som vrátila pstruha, vložila som ho znovu do trúby prudko zapiecť na 5 minút na 220 stupňov, aby získal lesk. Pstruha som dekorovala plátkami citrona. Podávala som ho so zemiakmi pečenými na masle s rascou.