Višňový zákusok
Višňový zákusok

Pruhovaný višňový zákusok

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 10. januára 2022

Mimoriadne jemný a veľmi chutný višňový zákusok s dvoma krémami.
Zdroj: https://youtu.be/aYzljewOg4I

16
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Makový plát:
4 ks
 štipka
80 g
15 g
80 g
60 g
200 g
Dva kakaové pláty:
4 ks
 štipka
160 g
200 g
10 g
40 g
110 ml
120 g
Vaječný krém:
4 ks
90 g
300 ml
30 g
1 PL
120 g
Višňový krém:
300 ml (alebo nálev z višní)
70 g
30 g
120 g
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Makový plát: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom, pridať škrob, múku, mak a dôkladne vymiešať. Cesto vyliať do formy 20×20 cm, rozložiť višne a piecť 40 minút pri 175 °C.

  2. 2

    Kakaové pláty: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom, pridať žĺtky a pokračovať v šľahaní pri nízkych otáčkach. Pridať múku, prášok do pečiva, kakao, mlieko a roztopené maslo, dôkladne vymiešať. Cesto rovnomerne rozdeliť na dve polovice. Z každej upiecť plát vo forme 20×20 cm a piecť 40 minút pri 175 °C.

  3. 3

    Vaječný krém: Žĺtky, cukor, mlieko a škrob zľahka vyšľahať mixérom. Zmes priviesť do varu a variť cca 3-4 minúty, nechať vychladnúť. Maslo vyšľahať s vanilkovým cukrom. Po častiach pridať uvarený vaječný puding, vyšľahať mixérom.

  4. 4

    Višňový krém: V 150 ml višňovej šťavy (alebo višňového nálevu) rozpustiť cukor, priviesť do varu. Škrob rozpustiť v 150 ml studenej višňovej šťavy a vliať do vriacej zmesi. Priviesť do varu a variť cca 3-4 minúty, nechať vychladnúť. Do vyšľahaného masla po častiach pridávať uvarený višňový puding a pokračovať v šľahaní.

  5. 5

    Zákusok zostaviť v poradí: kakaový plát navlhčený višňovou šťavou; polovica vaječného krému; tortové oblátky; polovica višňového krému; makový plát; zvyšok višňového krému; tortové oblátky; zvyšok vaječného krému; druhý kakaový plát navlhčený višňovou šťavou. Zákusok dať do chladničky na 12-24 hodín.

  6. 6

    Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/aYzljewOg4I

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerajú ako obrázok Fridy Kahlo. A ona aj rada a dobre varila a poriadala oslavy a stretnutia priateľov. Je dokonca o tom aj kniha Frida's Fiestas. Ja vôbec nie som schopná cukrárka, ani len priemerná, ale tvoje zákusky ma občas veľmi lákajú vyskúšať. Asi aj preto, lebo milujem višne a orechy a ty ich často používaš.
haji
Krása střídá nádheru, s radostí bych ochutnala. Hluboce smekám, tvoje recepty mě vždy dostanou, zákusky - rezy jako malované až snové... Jsi velká šikulka! A díky za sdílení receptů, dá to práci, k tomu milá komunikace. Co víc si přát?!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia