Višňový makový zákusok fotorecept
Foto: helena10
Suroviny
Makový korpus: | |
3 ks |
|
150 g jemný |
|
štipka |
|
nastrúhaná |
|
2 PL |
|
150 g |
|
2 KL |
|
1/2 bal. |
|
75 g mletý |
|
Na natretie korpusu: | |
domáci |
|
Višňová plnka: | |
700 ml |
|
2 PL jemný |
|
400 g odkôstkované z kompótu |
|
domáci |
|
1-2 PL |
|
100 ml |
|
2 bal. (v prášku) |
|
Tvarohovo-šľahačkový krém: | |
500 g |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
200 ml studené |
|
60 g |
|
10 g |
|
Na plech: | |
|
|
|
Postup
-
1
Cesto: Celé vajcia vyšľahám s cukrom a štipkou soli do nadýchanej peny. Pridávam postupne nastrúhanú citrónovú kôru, vodu, po častiach múku zmiešanú s práškom do pečiva aj škrobom. Nakoniec jemne na 3-krát vmiešam mletý mak.
- 2
Cesto rozotriem na vyšší plech 20 x 35 cm, ktorý som vopred namastila tukom a posypala strúhankou. Upečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov. Kontrola špajľou. Upečený makový korpus nechám poriadne vychladiť.
- 3
Višňová plnka: Nálev z kompótu nechám zovrieť, pridám cukor i scedené višne, džem, šťavu z citróna (podľa vlastnej chuti - ochutnám) a opäť nechám zovrieť. Potom vlejem v decilitri nálevu rozmiešaný jahodový puding v prášku a varím ešte niekoľko minút na hustejšiu plnku. Ešte horúcu vylejem rovnomerne na studený makový korpus, ktorý som si vopred natrela domácim džemom z čiernych ríbezlí. Korpus nemusíte natierať džemom, môžete navlhčiť šťavou z kompótu. Nechávam riadne vychladiť.
- 4
Navrch potom rozotriem tvarohovo-šľahačkový krém, ktorý si pripravujem tak, že do tvarohu poriadne vymiešaného s vanilkovým a práškovým cukrom jemne zamiešam vyšľahanú šľahačku. Šľahačku som tentokrát použila práškovú. V studenom mlieku som ju spolu so Smeta-fixom mixérom šľahala na najväčšej rýchlosti 4 minúty.
- 5
Zákusok odložím do chladničky na celú noc. Následne zákusok nakrájam a ozdobím podľa vlastného vkusu.
Tiež višňový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ak vieš, mohla by si, prosím ťa uviesť čas pečenia? Ja viem, každý podľa svojej rúry, ale aspoň orientačne.
Čas pečenia korpusu @mamec je cca 20 minút. Chutnejší bude navlhčený korpus. Nech sa podarí.