Višňový zákusok
Višňový zákusok

Višňový makový zákusok fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 9. februára 2024
Višňový makový zákusok (fotorecept)
Foto: helena10

Suroviny

Makový korpus:
3 ks
150 g jemný
štipka
 nastrúhaná
2 PL
150 g
2 KL
1/2 bal.
75 g mletý
Na natretie korpusu:
 domáci
Višňová plnka:
700 ml
2 PL jemný
400 g odkôstkované z kompótu
 domáci
1-2 PL
100 ml
2 bal. (v prášku)
Tvarohovo-šľahačkový krém:
500 g
1 bal.
1 PL
200 ml studené
60 g
10 g
Na plech:




Postup

  1. 1

    Cesto: Celé vajcia vyšľahám s cukrom a štipkou soli do nadýchanej peny. Pridávam postupne nastrúhanú citrónovú kôru, vodu, po častiach múku zmiešanú s práškom do pečiva aj škrobom. Nakoniec jemne na 3-krát vmiešam mletý mak.

  2. 2

    Cesto rozotriem na vyšší plech 20 x 35 cm, ktorý som vopred namastila tukom a posypala strúhankou. Upečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov. Kontrola špajľou. Upečený makový korpus nechám poriadne vychladiť.

  3. 3

    Višňová plnka: Nálev z kompótu nechám zovrieť, pridám cukor i scedené višne, džem, šťavu z citróna (podľa vlastnej chuti - ochutnám) a opäť nechám zovrieť. Potom vlejem v decilitri nálevu rozmiešaný jahodový puding v prášku a varím ešte niekoľko minút na hustejšiu plnku. Ešte horúcu vylejem rovnomerne na studený makový korpus, ktorý som si vopred natrela domácim džemom z čiernych ríbezlí. Korpus nemusíte natierať džemom, môžete navlhčiť šťavou z kompótu. Nechávam riadne vychladiť.

    Višňový makový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Navrch potom rozotriem tvarohovo-šľahačkový krém, ktorý si pripravujem tak, že do tvarohu poriadne vymiešaného s vanilkovým a práškovým cukrom jemne zamiešam vyšľahanú šľahačku. Šľahačku som tentokrát použila práškovú. V studenom mlieku som ju spolu so Smeta-fixom mixérom šľahala na najväčšej rýchlosti 4 minúty.

  5. 5

    Zákusok odložím do chladničky na celú noc. Následne zákusok nakrájam a ozdobím podľa vlastného vkusu.

Diskusia k receptu

mamec
Parádny koláčik!
Ak vieš, mohla by si, prosím ťa uviesť čas pečenia? Ja viem, každý podľa svojej rúry, ale aspoň orientačne.
pivonka
Myslíš tvaroh, ktorý nemá hrčky a roztiera sa? Keď sa zmieša so šľahačkou, bude dosť tuhý? Lebo koláčik sa mi veľmi páči, rada by som ho upiekla.
helena10
@pivonka , áno, ten čo nemá hrudky. Kaufland má 500 g vyššia vanička, vrch červenej farby. Napíš potom, či zákusok splnil očakávania.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia