Višňový zákusok
Pruhovaný višňový zákusok
Autor receptu: razomzastolom
Mimoriadne jemný a veľmi chutný višňový zákusok s dvoma krémami.
16 porcií |
90 minút príprava |
40 minút na 175 °C |
Postup
- Makový plát: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom, pridať škrob, múku, mak a dôkladne vymiešať. Cesto vyliať do formy 20×20 cm, rozložiť višne a piecť 40 minút pri 175 °C.
- Kakaové pláty: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom, pridať žĺtky a pokračovať v šľahaní pri nízkych otáčkach. Pridať múku, prášok do pečiva, kakao, mlieko a roztopené maslo, dôkladne vymiešať.
Cesto rovnomerne rozdeliť na dve polovice. Z každej upiecť plát vo forme 20×20 cm a piecť 40 minút pri 175 °C.
- Vaječný krém:
Žĺtky, cukor, mlieko a škrob zľahka vyšľahať mixérom.
Zmes priviesť do varu a variť cca 3-4 minúty, nechať vychladnúť.
Maslo vyšľahať s vanilkovým cukrom. Po častiach pridať uvarený vaječný puding, vyšľahať mixérom.
- Višňový krém:
V 150 ml višňovej šťavy (alebo višňového nálevu) rozpustiť cukor, priviesť do varu.
Škrob rozpustiť v 150 ml studenej višňovej šťavy a vliať do vriacej zmesi. Priviesť do varu a variť cca 3-4 minúty, nechať vychladnúť.
Do vyšľahaného masla po častiach pridávať uvarený višňový puding a pokračovať v šľahaní.
- Zákusok zostaviť v poradí:
kakaový plát navlhčený višňovou šťavou;
polovica vaječného krému;
tortové oblátky;
polovica višňového krému;
makový plát;
zvyšok višňového krému;
tortové oblátky;
zvyšok vaječného krému;
druhý kakaový plát navlhčený višňovou šťavou.
Zákusok dať do chladničky na 12-24 hodín.
- Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/aYzljewOg4I