Višňový zákusok

Pruhovaný višňový zákusok

Autor receptu: razomzastolom

Mimoriadne jemný a veľmi chutný višňový zákusok s dvoma krémami.

16
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Makový plát: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom, pridať škrob, múku, mak a dôkladne vymiešať. Cesto vyliať do formy 20×20 cm, rozložiť višne a piecť 40 minút pri 175 °C.
  2. Kakaové pláty: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom, pridať žĺtky a pokračovať v šľahaní pri nízkych otáčkach. Pridať múku, prášok do pečiva, kakao, mlieko a roztopené maslo, dôkladne vymiešať. Cesto rovnomerne rozdeliť na dve polovice. Z každej upiecť plát vo forme 20×20 cm a piecť 40 minút pri 175 °C.
  3. Vaječný krém: Žĺtky, cukor, mlieko a škrob zľahka vyšľahať mixérom. Zmes priviesť do varu a variť cca 3-4 minúty, nechať vychladnúť. Maslo vyšľahať s vanilkovým cukrom. Po častiach pridať uvarený vaječný puding, vyšľahať mixérom.
  4. Višňový krém: V 150 ml višňovej šťavy (alebo višňového nálevu) rozpustiť cukor, priviesť do varu. Škrob rozpustiť v 150 ml studenej višňovej šťavy a vliať do vriacej zmesi. Priviesť do varu a variť cca 3-4 minúty, nechať vychladnúť. Do vyšľahaného masla po častiach pridávať uvarený višňový puding a pokračovať v šľahaní.
  5. Zákusok zostaviť v poradí: kakaový plát navlhčený višňovou šťavou; polovica vaječného krému; tortové oblátky; polovica višňového krému; makový plát; zvyšok višňového krému; tortové oblátky; zvyšok vaječného krému; druhý kakaový plát navlhčený višňovou šťavou. Zákusok dať do chladničky na 12-24 hodín.
  6. Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/aYzljewOg4I