Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. mája 2018
Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept)
Foto: sracz

Variant omáčky s čisto púpavovou zložkou. Naša milovaná babička lady Ann, ju síce používala iba z „Pánboškovej záhradky“ a aj to do svojeho Zobraziť celý popisVariant omáčky s čisto púpavovou zložkou. Naša milovaná babička lady Ann, ju síce používala iba z „Pánboškovej záhradky“ a aj to do svojeho „čuspajzu“ (alias „cibereja“ so sladko alebo kyslo mliečnej omáčky), spravidla v nepravidelných kombináciách so šalátom, špenátom, mladou pŕhľavou, šťaveľom, či listami mladých kalerábov, no vždy s hojným zásypom čerstvej petržlenovej vňate. Ja ju používam hlavne počas sviatkov Veľkonočných, do mäsového a mliečneho „syrka“. Tu v obchodoch je púpava väčšia.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
33-40 minút
na 200-210 °C

Suroviny

Púpavový základ:
3 - 4 PL (olivový)
2 000 - 2 250 ml (pokrájaná)
200 - 250 ml (konáriky)
1 strúčik („Elefant”)
podľa chuti
podľa chuti
3 - 4 ks
500 - 600 ml (vývar zeleninový)
Bešamelová omáčka:
2 PL (slnečnicový)
2 PL
2 PL
600 - 800 ml (studené)
250 - 333 g
250 - 333 ml (mozzarella a cheddar) strúhaný
podľa chuti
podľa chuti
0,25 ks
Príloha:
1 - 2 (koreň) veľký ks
8 - 12 malé ks
1 - 2 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby („volské oko”)




Postup

  1. 1

    ak si všetko pripravíte ku ruke, potom touž ide „krát_dva”; v domácich (lúčnych či poľných) podmienkach zbierajte iba mladú púpavu, ktorá má spravidla svetlejšiu zelenú farbu. Ani staršia nie je zlá, iba má viac horkú chuť, kvôli ktorej je potrebné viac odrezať jej spodnú časť. Ja som z každého zväzku tej „obchodníckej” odrezal asi 100 mm a po dôkladnom umytí pod tečúcou studenou vodou, som ju pokrájal asi na 10 mm kúsky,

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    podobne som na „broky” pokrájal aj zväzok konárikov petržlenovej vňate, ktorého lístky som použil do „tabbouleh_u”; v pozadí vidíte „strúčik” slonieho cesnaku; neľakajte sa jeho veľkosti, zdanie klame, pretože jeho sila je chabá; ak by ste použili strúčiky „klasického” cesnaku, potrebujete ich podľa Vašej chuti (ja asi 3÷4).

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    takže, na dno varného hrnca som nalial 3÷4 PL oleja, nasypal prvý zväzok pokrájaných listov čerstvej púpavy, pokrájané halúzky petržlenovej vňate, zelený povrch prstami jemne posypal soľou, pridal pretlačený cesnak a „adidasku” bobkových listov; zamiešal, nechal podusiť, než

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    som pokrájal druhý zväzok púpavy a pridal ho do hrnca; po krátkom podusení som zmes zalial tak pol litrom vlažnej vody, premiešal a nechal dodusiť

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prezentáciou nasledujúceho obr. iba naznačujem, že prišiel čas na moju „dvojkovú” bešamelovú omáčku (po dve PL oleja, masla a zarovnané hladkej múky; kto má radšej hustejšiu omáčku, môže zvýšiť ∑ múky)

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    olej, maslo a hlm tepelne som upravil na „béžový” voňavý základ, ktorý po náležitom spenení

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pomaly, bez prestávky miešajúc pomocou kuchyňskej metličky, som zalieval STUDENÝM mliekom (jeho množstvo „∑” korigujem podľa toho, aký hustý a koľko porcií prívarku potrebujem; keď som už pod kovovou metličkou cítil, že omáčka hustne, znížil som ohrev na ½, posypal štipkou mletého bieleho korenia a nechal ju prejsť „prebublávaním”

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    medzitým sa mi dodusil púpavový základ (vidíte, že veľa vody v ňom naozaj nie je), ktorý soma ž teraz posypal dobrou ČL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK), premiešal, prikryl pokrievkou, vypol ohrev a nechal ho počkať na poradie

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    bešamelový podklad „dobublal”, pridal som doň 5÷6 kopcovitých PL kyslej smotany, hrnček postrúhaného tvrdšieho syra (žiaľ „kontigent” liptovských údených oštiepkov ešte nedorazil), premiešal a

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    chuť „doladil” ¼ čerstvo postrúhaného muškátového orieška; premiešal a vzápätí

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    k omáčke preložil aj udusený púpavový základ a teraz

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    je prívarok už naozaj hotový; na jeho povrch som uložil kocku masla, aby sa nevytvorila kožka

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    priebežne som pripravil prílohu z kúskov pečených žltých zemiakov a z veľkého koreňa petržlenu (dôkladne „špeci_kefkou” vydrhnuté a pokrájané bez olúpania); rozložené na pekáči som pokropil olejom, posypal soľou i čMČK, rukami premiešal a vložil na 15÷18´ do rúry vyhriatej na 200÷210 °C (400÷420 °F)

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    po tom čase som jednotlivé kúsky poobracal, porozkladal na ne „hoblinky” masla a vrátil do rúry na ďalšiu dobrú ¼ hodinku.

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    na titulnom obrázku som Vám túto omáčku predstavil s pečenou zemiakovo-petržlenovou prílohou a tu ju vidíte „čistú“ len s „volskými očami“. Prikusovať k nej môžete domáci chlebík, alebo biele pečivo. Nám, teda akože mne s mojou, jej chuť pripomína slovenský poklad v podobe „Demänovská horká“!

    Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

waocipa
Tak toto mi przypomina dziecinstwo i babcine dobroty,osobiscie jeszcze mlecz(pupava) nie robilam ale sprobuje zrobic wedlug pana przepisu.
zinnajdha
Áno, to je on, prívarok mojej babičky. Jej špecialitou bol z kalerábových listov s názvom PODLUPKY. U nás je to národné jedlo. Keď sa študenti vrátia domov hoci len na pár dní, musia byť na jedálničku podlupky.
Dobrú chuť !
mitzy
Super prívarok! Púpava je veľmi chutná aj v jogurte s cesnakom. Inak, korienok púpavy ste už chutnali?