Pečená ryba

Pražma kráľovská (Orata, Sparus aurata) a slávky (fotorecept)

Autor receptu: tiamostef

Radšej mám na tento spôsob sardinky alebo makrelu, no keď je chuť na ryby, tak tentokrát pražma a k tomu slávky - Sauté di cozze jednoducho "impepata".

2
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vyčistené/vykuchané ryby očistím od šupín, obstrihám plutvičky a narežem krížom.
  2. Omyjem, osuším, osolím, okorením, zľahka obalím v múke z obidvoch strán a do vnútra ryby dám soľ, petržlen, koriander, trochu peperoncina a jeden dva plátky citróna.
  3. Ja cesnak do vnútra ryby nedávam, dám ho na začiatku keď smažím rybu do oleja aj s peperoncinom, vtedy to nie je vyslovene cesnakové ale ma to jemnú chuť, a keď máš rybu na tanieri, vieš že chutí rybacinou.
  4. Na rozohriatom oleji opražíš asi 1 minútu z každej strany, podlej vínom, zakry pokrievkou na cca 5-7 minút na strednom plameni, ak chýba voda, trochu podlej, poslednú minútu odkry a nechaj vypariť prebytočnú vodu. Keď dáš ryby na tanier, výpek z panvice trochu posoľ, okoreň, preceď cez sitko a pridaj trochu citronu... Týmto zázrakom polej pražmu.
  5. Slávky sú najjednoduchšie, keď ich kúpiš, nechaj ich v sieťovke "dýchať" do žiadneho sáčku ich nedávaj, je to "živý materiál" tesne pred prípravou ich očisti od morskej travy ak je jej veľa a je oblepená, použi oceľovu drotenku alebo nožík ako keď oškrabuješ mrkvu, rýchlo prepláchni, nechaj odkvapkať a daj do hrnca (hrniec musí byt o dosť väčší, slávky sa otvoria, na to potrebujú miesto) spolu s petržlenovou vňaťou a celým cesnakom, žiadna voda, žiadna soľ na najvyššom plameni za cca 1 minútu (keď sú otvorené všetky) zakryté pokrievkou, raz/2x premiešať. Podávať s s citrónom.