Pravá falošná sviečková na smotane fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 11. októbra 2014
Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept)
Foto: yogicek

Môj staručký známy mäsiar mi doniesol v utorok kusisko pravej falošnej sviečkovej z býka z vlastného bio chovu. Mala krásnych 1362g. Perfektne sa mi Zobraziť celý popisMôj staručký známy mäsiar mi doniesol v utorok kusisko pravej falošnej sviečkovej z býka z vlastného bio chovu. Mala krásnych 1362g. Perfektne sa mi hodila, pretože dnes budeme s asi 15. priateľmi oslavovať 444 rokov slovenskej fujary. Keďže niektorí sú Česi tak som sa rozhodol, že im pripravím ich národnú pochúťku. Ja som dlhé roky žil v Česku a mal som aj priateľa ktorý bol vyhlásený šéfkuchár v jednej štýlovej dedinskej krčmičke a ten ma tú sviečkovú naučil variť.

6
porcií
4 dni minút
príprava
180 minút
na 250 po zovretí 180 °C

Suroviny

1362 g (pravá z bio chovu)
127 g (zo svine z bio chovu)
Nálev:
504 g bio
112 g bio
98 g bio
227 g bio
6 guličiek
12 guličiek
4 ks
0,05 l z bio citrónu (alebo ocot)
1 ČL
podľa potreby alebo voda
podľa chuti
Omáčka:
250 ml
Príloha:
 varená domáca
Na opečenie zeleniny a mäsa:
2 PL v bio kvalite

Postup

  1. 1

    Umyl som a odblanil pravú falošnú sviečkovú z bio chovu. Hmotnosť mäsa uvedená v surovinách je už po očistení.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pohľad na pravú falošnú sviečkovú (už nebudem písať z bio chovu lebo to už viete) na reze. Krásne tu vidieť štruktúru falošnej sviečkovej z býčka.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    UTOROK 18:00 hod.: pripravil som si zeleninu na nálev. Hmotnosť zeleniny uvedená v surovinách je už po očistení. Po upečení mäsa z nej urobíme omáčku.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistil som zeler, . . .

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    . . . mrkvu, . . .

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    . . . petržlen, . . .

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    . . . cibuľu

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakrájal som na kocky zeler, . . .

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    . . . mrkvu, . . .

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    . . . petržlen . . .

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a cibuľu.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na panvicu som dal jednu PL masti a rozpálil na vysokú teplotu. Pokrájanú zeleninu som dal na rozpálenú masť, pocukroval a opiekol. Pekne skaramelizovala. Pozor nespáliť!!! Zabudol som odfotiť. Musím sa ešte veľa učiť ako písať recepty. Zeleninu som preložil do hrnca, zalial vodou tak aby bola akurát ponorená, pridal som guličky čierneho korenia, nového korenia, bobkový list a uvaril do 3/4 mäkka (zatiaľ nesoliť). Al dente - na skus. Zeleninu aj s nálevom som nechal vychladnúť na izbovú teplotu.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pokiaľ sa mi varila zelenina, pripravil som si domácu svinskú údenú prerastenú slaninu v bio kvalite.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Odkrojil som si 4 kusy slaninky.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ostrým dlhým špicatým nožom v kvalite švédskej ocele som urobil do mäsa 4 otvory

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    do ktorých som vsunul slaninku. Pozn.: odporúčam tie kúsky slaninky pred špikovaním zmraziť. Budú sa ľahko vsúvať do mäska.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Na dno pekáča som dal trochu uvarenej zeleniny. Vytvoril som akési lôžko aby nálev zatiekol aj pod mäso.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Na lôžko som položil mäsko, obložil zeleninou a zalial nálevom. Mäsko musí byť ponorené aspoň do polovice. Pekáč som zakryl a naloženú sviečkovú som odložil do chladničky.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    STREDA 18:00 hod.: sviečkovú som vybral z chladničky a v pekáči som ju otočil o 180°.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    ŠTVRTOK 18:00 hod.: sviečkovú som vybral z chladničky a v pekáči som ju otočil o 180°.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Piatok 18:00 hod.: sviečkovú som vybral z chladničky a v pekáči som ju otočil o 180°.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    SOBOTA 07:00 Pekne odležanú sviečkovú som vybral a osušil kuchynskou papierovou utierkou a až teraz osolil z každej strany. Na panvičke som rozpálil 1PL masti a osušenú sviečkovú som sprudka opiekol z každej strany aby sa mäso zatiahlo. Pokiaľ sa nám mäsko opeká vložil som pekáč aj so zeleninou a nálevom do rúry a rozohrial na 250°C.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Opečenú sviečkovú som vrátil do zahriateho pekáča. Do panvice kde sa opekala som nalial trošku vody aby sa výpek odvaril od panvice a polial som ním sviečkovú. Prikryl vekom

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    a vložil do rozohriatej rúry. Keď nálev v pekáči začal bublať tak som energoregulátor nastavil na 180°C. Rúru som naprogramoval na 1 hod. pečenia. Po hodine pečenia som pekáč vybral, sviečkovú otočil o 180°C a program nastavil na ďalšiu hodinu. Po druhej hodine pečenia som sviečkovú vybral a skontroloval mäkkosť mäska. Potrebovala potvora ešte pol hodiny.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    Upečenú sviečkovú som vybral a odložil odpočinúť aby potom pri krájaní z nej nevytiekla šťava. Zeleninu aj s výpekom som zlial do hrnca a rozmixoval ponorným mixérom. Zase som zabudol odfotiť.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 25
  26. 26

    Rozmixovanú zeleninu som prepasíroval cez sitko. Bolo to husté ako ďas, čo vidno aj na fotke.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 26
  27. 27

    Omáčku som priviedol do varu, prilial smotanu a ešte nariedil vývarom do požadovanej hustoty. Omáčku som znovu nechal prejsť varom. Rieďte ju tak aby ste potom nemuseli použiť múku na znovu zahustenie. Múka tam nemá čo robiť. Z nej si radšej upečte koláč.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 27
  28. 28

    Do odstavenej omáčky (už nesmie vrieť) som vložil oriešok poriadne vychladeného masla a krúživým pohybom varešky zapracoval do omáčky. Na záver môžete omáčku ešte dochutiť podľa vlastnej chuti soľou, citrónom (octom) a cukrom. Ja som už nedochucoval. Takto to robím už dlhé roky, tak viem koľko čoho a ako mi to chutí.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 28
  29. 29

    Počas toho dlhého pečenia som uvaril knedľu. Rcp. nedávam. Urobte si každý takú akú má rád.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 29
  30. 30

    Hotová nakrájaná sviečková.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 30
  31. 31

    Pohľad na moju porciu. Toto jedlo je úžasná česká pochúťka na ktorú existuje bezpočet receptov. Mnou takto pripravované, 3 dni v zeleninovom náleve naložené mäsko je šťavnaté má úžasnú jemnú chuť s nádychom údenej slaninky. Je jemné a na jazyku sa len tak rozplýva. Dokonale sa snúbi so skaramelizovanou zeleninou z ktorej sa rozmixovaním a prepasírovaním stane dokonale hladká a pridaním smotany a masla krémová omáčka. Správnym pomerom cukru a citrónovej šťavy som dosiahol tú správnu sladko-kyslú chuť omáčky obohatenú a vyzdvihnutú o chuť koreňovej zeleniny a kvalitného mäsa. K tomu som podával varenú knedľu ktorá je hutnejšia ako parená a nerozmočí sa v omáčke. K takto naservírovanému mäsku sa môže ešte podávať brusnicový kompót alebo džem s kúskami brusníc a šľahačka. Dobrú chuť praje Yogíček.

    Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 31
  32. 32

    Všetkým mojim českým priateľom ktorí sú na sviečkovú odborníci chutila a dostal som od nich zaslúženú pochvalu. Slováci trochu frflali. K tomuto vynikajúcemu jedlu som podával vinikajúce 10 stupňové pivko vychladené na 7,3°C. Slováci zase frflali. Na základe tejto pochvaly Vám môžem tento recept vrelo odporučiť.

  33. 33

    Ešte dodám, že jedna porcia ma vyšla na 2,31€ P.S. Touto cestou ďakujem môjmu priateľovi (bohužiaľ už bývalému) šéfkuchárovi za tento skvelý recept.

Diskusia k receptu

alex37
milý @yog íček, tvoj rcpt sa mi veľmi páči, sviečková je fajn vidím, že si si dal záležať aj s jej prípravou, potrebujem však odpoveď na niekoľko nezrovnalostí:
1./ "444 rokov slovenskej fujary" - neviem či tento údaj je OK, nemá to byť 445 náhodou???
2./ "dnes budeme s asi 15. priateľmi oslavovať" - počet porcií uvedených v rcpt 6, tak koľko Vás bolo??? alebo tu klameš??? :-)
3./ a kurňa bolo to nutné rozpísať na 168 bodov prípravy, aby som sa nevedela doklikať na koniec???
xi, xi :-) dobre som sa zabavila :-) pekný večer

katka78
@yogicek , dostal si ma do kolien :-) Mám rada tvoj humor, už mi chýbal. Sviečkovú zbožňujem, ale nevarím, je to špecialita mojej maminky, je šťastím bez seba keď ma ňou môže pohostiť. Tvoja sa mi páči a to mäsko je fakt krásne. Ďakujem za tip v bode 16, také jednoduché a mi nikdy nenapadlo (ale ja nešpikujem často, možno preto). Prajem ti krásny večer, mne už si ho spravil :-)
afataga
mily @yogicek , super perfektny fotopostup, len medzi bodom 11 a 12 chyba aspon 5 foto, aby to bolo uplne jasne aj zacinajucim kucharom, ale ty si sikovny, iste sa to rychlo doucis, rcp. nehodnotim, ja toto jedlo nemam rada, ale vidno, ze ty ano a robil si ho s laskou, maso vyzera, ze sa rozplyvalo na jazyku
zolik
Super! Svieckovu milujem. Vzdy ked som v Prahe si ju vychutnam na Karlovom namesti v Polovnickej restauracii.
luciak
Pobavilo :D A nedas predsa len recept na tu knedlu? :)
My sme dnes boli na obed u mamy a zhodou okolnosti varila pravu falosnu svieckovicu z morcacieho.
frezia68
Keho mi to pripomínaš????????????????????Ej Ty beťaru,figľaru.....podumem,dajaka baterka mi v hlave švici,ale neznam na to prisc. Ale recept fajnovy,aj ta knedľa original( ja radši na pare),no ket bulo dosc pre 15 ľudzi,aj mne še ujdze,ňe?Mal ši dobreho učiteľa,nech je mu naša žem ľehka.A už kvoli tej presnej gramaži ukladam do KK,bo ja lem originali ukladam.Dzekujem a šumni večar :-) ,aj Ty ši mi ho sprijemnil :-)
tiginko
panenko skákavá, to si sa teda mal čo naučiť, never ending story :-) Prelúskala som ho len zato, že som Slovenka s českými koreňmi, ktorá miluje pravé, ľavé aj falošné sviečkové. Tiež som pekávala hoviadka v rúre, ale nebola som veľmi spokojná s výsledkom, lebo mäso sa mi zdalo vždy suché. Tak ho radšej dusím s tou zeleninou. Zeleninu len dobre opečiem na začiatku a omáčku robím na karameli. Počúvaj, netrval ti náhodou dlhšie tento román o recepte, než samotné varenie? Zaslúžiš si metál. A k tej knedli: predsa nám nechceš tvrdiť, že to je domáca knedľa, taký igelit určite doma nemáš a takto zamotaný vedia len v obchode ;-) ;-)
brambora
ale uplne ze brutalne som sa nasmiala... :D myslim, ze 33 bodov je top na vareche, aj ked aj mne tam chyba pohlad zblizka ;) a nejaka flaska vinka sa nenasla? ;) a aj @kuku bude mat radost z kalkulacie... prezrad, kolko si ten recept nahadzoval? porazilo by ma tolko pisat. :) a ta knedla... no neviem, neviem, ci ti ju suseda nedoniesla a neprezradila ti urcite recept lebo je to tajomstvo, vsak? ps: to zjes 7knedli??? si teda macher.
marcel83
:DDDDDD

V bode 17 si mal použiť namiesto slova "pekáča" - "pekáčika".

Niekoho mi ten biostyle silno pripomína :D

A mal si tam capnúť aspoň glass of wine, alebo prázdnu fľašu cvaknúť ;)

***** a KK :P
mijaita
@yougicek jako echt Češka si na svíčkové dávám sakra záležet a tak jsem i pečlivě přečetla tvůj recept. Já musím, i kdybych nechtěla, dělat svíčkovou jako sváteční, vánoční jídlo pro 6 lidí. Kupuju na ní krk s býka, je to užasně šťavnaté maso. Většinou tak 4 kg aby bylo dost :-) Maso hodně a pečlivě prošpikuju (špek si zamrazím a pak krájím na konické kolíčky, krásně jdou do masa). Napřed si ovšem pokrájím zeleninu. Ano, máš dobře víc celeru než mrkve, ale máš málo cibule! Určitě bych dala 2. No, ale hlavně zeleninu pokrájím a nevařím, ale dám do trouby péct na špeku! Ta voní!! A opeče se ti i ta cibule! Pak do velkého hrnce dám na dno zeleninu, na to maso a zase to jeste kolem a navrch pokladu tou opečenou zeleninou. Bobek, pepř, kuličky novýho, 20 minut zvolna čeřím ve vodě, aby se vylouhovaly a tím pak zaleju až po krk to maso v hrnci. Nechám 2 dny naložené. A jak to je, pak v obrovském pekáči peču nejmín 4 hodiny! Tolik masa rozdělím na 4 kusy, aby se hezy propeklo. Omáčku děláš skvěle, žádná mouka ! Do omáčky já nedávám smetanu, ale smetanu na varení Gran Cucina. Není tučná, je hutná, sladoučká, uzasná. Ale jestli mám k něčemu výhradu, tak u nás v Čechách se ve většině domácností vaří knedlíky houskové!! Tyhle bílé buchty načechrané, to dávají v hospodách nebo je líní kupují. Ale na kilo mouky se určitě dávají tak 4 - 6 starších housek. Na omáčku se na talíř položí plátek citronu, 1 KL brusinek a na to echt pravá šlehačka! I tak ti dávám 5 bodu :-)
evusik
recept ako taký nemá chybu... postup aj s foto dokumentáciou výborný aj keď niekoľko fotiek predsa len chýba, napr. práca s mixérom, aby z toho mladšia generácia nebola zmätená...
mňa konkrétne sklamal bod.29, čakala som, že knedľu parila tvoja staručká teta a ešte za horúca ti ju doniesla domov, lebo aj keď stará ale jará... teda tá tetuška... a tým by sa vysvetlil aj ten igelit v ktorom je knedľa zabalená, šak ju hádam nebude nosiť len tak v rukách :-)
tatranocka
K dokonalosti tomuto receptu chýba pár vecí v postupe...foto osoleného mäsa,pohľad zblízka s brusnicami,recept na knedľu (predpokladám,že poctivo strážený rodinný recept dostanú len vyvolení a my ostatní utrieme pysky ☻) a nezabudni na tradíciu - každému extra poďakovať (máš čo robiť). Idem skontrolovať,či som ti dala ***** a komentár ku všetkým tvojim receptom,aby som si zaslúžila aj ja recept na knedľu ♥.BTW,koľko ti zvýšilo na stravu do konca mesiaca z tvojho 50€ rozpočtu?
gubics
@Yogi ček,Tvoj recept ma nielen pobavil ale aj rozčúlil. Písal si ho pre blbcov alebo pre malé deti. Tak takto na gramáž sa nepripravuje jedlo ani v reštaurácii. To by musel mať šéfkuchár ešte zo sto pomocníkov, keby všetko vážili na gramáž. Mal by si sa rozhodnúť, či tá sviečková bola pravá alebo falošná, lebo pravá falošná je protiklad, taká nie je. Jednou vetou stačilo napísať,že si použil bio potraviny, hoci ja verím bio potravinám len čo si sama vypestujem.Celý postup je zbytočne prehnaný, mohlo sa to napísať s polovicou alebo jednou tretinou textu.
frezia68
@yogicek :takže ráno po káve mám na recept iný pohľad a súhlasím s @gubics.Ak ešte pridáš nejaký recept,prosím,stačí do 10 bodov,vystihni podstatu (veď nie sme v škôlke) a tú gramáž nie až tak presne.Nechoď nám na nervy toľkými a zbytočnými fotkami,neklam,že si knedľu uvaril sám a nepreháňaj s tými bio produktami,veď nie každý na to má,tak sa nechvál.Lebo podobnú som minule kúpila v mäsne a nik neodhalí,či je bio.A netvrď mi,že z tej jednej mrkvy si urobil omáčku pre 15 ľudí.A už prestanem poslednou pripomienkou,že aj úvodný obrázok jedla si zaslúži trocha viac vkusu,veď stačia 4 knedle,2 ks sviečkovej(ináč sa mi páči)a pekná úprava jedla na tanieri viac zaboduje.....ak si toľko zjedol,ako si pohostil ďaľších?Alebo vymýšľaš?Nám rozprávky na dobrú noc netreba.....veď tu sú šikovní Varecháči,koho chceš oblbovať?Prepáč moju úprimnosť,inokedy už nebudem kritizovať,lebo Ťa nechcem odradiť od ďaľších,inak naozaj dobrých receptov.Ale sviečková dobrá,aj teraz by som zjedla,ak by bola,tak pekný deň Tebe,aj príbuzným dušiam :-)))))
yogicek
Milá @bimka
Ďakujem za kladné zhodnotenie. Ten kus mäsa je falošná sviečková ale pravá preto aby Tí ktorí mäsu moc nerozumejú vedeli keď si ju budú chcieť kúpiť ako tá falošná sviečková má vyzerať. Pekný deň.
tiginko
@gubics to, že si nepoužila ani jeden jediný smajlík vo mne evokuje obavu, že si celkom nepochopila celý recept ako taký :-) @frezia68 to je nehoráznosť, že si dovolíš takto drzo vyrývať hneď zrána. Teraz môžeme čakať, že sa spustí lavína nehorázností a urážok z tvojho tábora...ako vždy DDDDDDDDD
yogicek
Drahá alex37
Som rád, že sa Ti recept páči. Je to naozaj pochúťka. Budem rád keď vyskúšaš. A teraz k tým otázkam.
1. niektorí moji priateľia pochádzajú z Podpoľania a tí to musia predsa vedieť. A keď povedali že 444, tak 444.
2. Neklamem. Povedal som pravdu.
3. No musel aby tam niekto nedal napr. neočistenú zeleninu alebo nezabudol každých 24hod. otáčať mäsko v náleve. Dúfam, že som Ťa s odpoveďami uspokojil.
gubics
@tiginko , pochopila som recept, nemusíš mať obavu. 50 rokov varím, tak že sa v tom trochu vyznám. Uisťujem, ťa, že nemám nijaký tábor, ani chválenkárov, ani tých čo hania. Napísala som len svoj názor.
staja
@yogicek , dostal si ma, už som to chcela na začiatku prekliknúť, ale potom som sa premohla, dočítala a, namojdušu, neľutujem. Umelecké dielo, stojí za prečítanie. Len tak ďalej, si na dobrej ceste :-)
yogicek
Milá katka78
Ďakujem za pochvalu a som rád, že som Ti spríjemnil večer. Nepochybujem, že Tvoja mamka robí vynikajúcu sviečkovú. Aj keď viem, že si dobrá kuchárka Ty asi takú ako varí mamka neurobíš. Je to zvláštne ale funguje to. Ani ja neviem uvariť kopu jedál tak ako moja mamka nech robím čo robím. Sú dobré jedlé ale nie je to ono to pravé orechové. A naozaj ako Ti slúži nová rúra? Si spokojná? Prajem Ti krásny deň.
yogicek
mesiar50
Drahý priateľu. Tvoju pochvalu si ako vždy cením. Momentálne je toto jedlo aj v Česku utláčané do úzadia, hlavne mladšími kuchármi ale je pravda, že uvariť dobrú sviečkovú je fakt umenie. Mne sa naozaj podarila ale keď mám pravdu povedať do merania síl s Tebou by som asi nešiel. Ešte raz. Ďakujem.
P.S. Minule som objavil hovädziu dusenú šunku. Výrobca ju akurát dával v ten deň do predaja tak som sa z predavačiek snažil vymámiť nejaké informácie ale bohužiaľ. Na obale ešte nebola etiketa tak ani ony nevedeli nič. Nemáš s výrobou takej šunky nejaké skúsenosti? A poviem Ti bola výborná ale tá cena. Bŕŕ.
mesiar50
@yogicek
Mily priatelu.Informacie ktore podliehaju vyrobnemu tajomstvu by si zbytocne hladal na obaloch vyrobkov,alebo u predajcov ktory k takymto informaciam nemaju ziadny pristup.Ja som mal iba to stastie,ze v sro.som pracoval ako technik-miesac masovych vyrobkov.Si nepochybne dobry chlapec tak ti napisem ako sa taka hovadzia dusena sunka robi.Nech sa ti paci:
100 kg hovadzie zadne (vykostene hovadzie stehno zbavene veskerych sliach,blan a chrupaviek)
2 kg rychlosol
20 kg supinovy lad,alebo ladova voda ktora sa pri miesani vyrobku aplikuje po castiach a nie naraz.
Suroviny ku 1kg hovadzieho masa:
20 g rychlosol
200 ml ladovej vody
Technologicky postup pripravy:
Maso sa poseka na kocky.Dalej aplikujeme rychlosol.Premiesame a potom po castiach pridavame ladovu vodu a miesa sa to minimalne 2o min.Na fb som raz zdielal miesanie sunky v pekarnicke na chlieb.Samozrejme bez tepelneho ohrevu !!!Dielo by pri miesani nemalo prekrocit hranicu 12 C.,ale pri domacich podmienkach sa to neda udrzat.Hmota musi byt po vymiesani na dotyk lepkava a kompaktna.Vymiesana zmes sa prikryje mikrotenovym sackom a necha sa zriet v chladnicke 48 h.Nemusi sa s nim hybat.Dielo sa plni do umelohmotnych obalov a vklada sa do foriem nato urcenych.Vari sa pri 72-75 C /150 minut a viac tusim hovadziu sme varili 3 hodiny.Po uvareni sa necha celkovo vychladit a skladuje sa potom v chladnicke.Dufam,ze som napisal vsetko.Zelam ti vsetko dobre kamarat.
eviana
@yogicek , priateľ drahý, čo sa deje? Naľakal si ma - tou fotkou pri bode č. 31 - začínam sa naozaj o Teba báť... Len 7 knedlí v Tvojej porcii? Čože? Čože? Nie si chorý? Či si si začal opasok uťahovať pri snahe vyžiť z mesačného rozpočtu 50 EUR?
Ale inak recept je to naozaj výborný, aj keď mu stále je čo vytknúť - mňa by napr. zaujímalo aká veľká bola polievková lyžica, ktorou si naberal masť v bode 12? Vieš polievkových lyžíč je niekoľko druhov a veľkostí - prikladám fotodokumentáciu možných veľkostí polievkových lyžíc nachádzajúcich sa v mojej domácnosti:



Napriek všetkým nepresnostiam v recepte, vôbec nepochybujem o skvelej chuti Tvojej pravo falošnej sviečkovej... ej bisťu, škoda, že nie som členom spolku priateľov fujary, bo takto len "nasucho" slintať pri monitore môžem. Ale, že máš u mňa hviezd koľko sa do Teba zmestí Ti je jasné, však? :)
babidka
@yogincek , recept je to pekny a myslim , ze aj jedly.Ale ! Musim ta upozornit na zavaznu chybu -falosna svieckova sa predsa musi robit z rostenky a nie z ineho kusa masa. Viem to urcite , lebo to uz bolo pred 60-imi rokmi .Ja som vtedy este mala iba 2 roky a nechcela som jest /vtedy som mala take anorekticke obdobie / a moja mamicka nado mnou stala s drevenou vareskou v ruke a dookola mi opakovala :"Len jedz , ty mala potvora .Ved tutofalosnu svieckovu som robila z pravej rostenky !!" No a toto mi opakovala dost casto, az som si zapamatala : prava svieckova sa robi zo svieckovej a falosna z rostenky.Skoda , ze tento udaj nie je aj vo Wikipedii, iba to zbytocne myli ludi .Ver mi , mam urcite pravdu . Lebo moja mamicka bola sikovnejsia kucharka ako ktorakolvek ina moja tetka , susedka ci kamaratka . mamy sa nemylia , tie vedia vsetko najlepsie . mozem ti prezradit tajomstvo : ked som prvykrat robila svieckovu vo vlastnej domacnosti , tak som varila so zatvorenymi ocami od hanby... lebo som nemala to spravne maso .Doteraz sa za to hanbim ...a mal by si sa hanbit aj ty!
tatranocka
@babidka zváž uvedenie tejto pravdy do wikipédie,nech sa to zachová pre budúce generácie.Teraz som sa pýtala mojej babky,kedy začali jesť ryžu a ona,že až po vojne (II.) a jej mama nikdy ryžu nejedla...A tu čítam,že babičky,narodené na prelome 19. a 20. storočia jedávali ryžovú kašu.A my tu len kuľašu museli jesť.
frezia68
@babidka :yogicek sa asi išiel hanbiť a tak ani netuší,akú zábavu nám tu urobil :-))))) ,ale Ty už sa nehanbi,už si dospela a my,ženy vieme urobiť fajnotky aj " z neoriginálu"tak,že rozdiel ani nepoznať.Minule som robila polievku z kohúta a tvrdila som,že je zo sliepky.A vieš,že každý uveril?
havino
panenka skákavá, @yogicek , téééda ty si sa polepšil, tomu sa hovorí recept, dočítam pri káve tento tvoj, v súhrne komentárov len tvoje odpovede na každý komentár a ja sa nič iné na vareche nedozviem, len recept na výbornú a perfektne spracovanú sviečkovu, pretože nemám čas tu sedieť celý deň, mám predsa rodinu a povinnosti. Už som s tým zmieraná, že to tak je a bude, pretože ty si predsa jednička na vareche. No ale predsa mám vytku, alebo otázku, kôrčičku nemá mať táto tvoja sviečková? nedal si pohľad z blízka a ani na koľko milimetrov sa má pravá falošná krájať ?? A tá knedla sa mi tiež páči, vydarila sa Ti, ešte tak receptík na ňu, nebol by?? Nevadí je ti odpustené, ked som sa dozvedela ako vyzerá bio zelenina. Vdaka za recept a pobavenie. :D :D :D
katka78
@yogicek pravdu máš, sú veci, ktoré vedia mamy najlepšie :-)
Rúra slúži výborne, ďakujem za opýtanie :-). Krásny a pohodový večer prajem!
yogicek
Drahá @frezia68
Dobrim ľudzom še furtom ujdze i kedz ne veľo ale ujdze. Ta ja neznam keho ci možem pripominac na keho zos Verechi še možem ja podobac. Šak podumaj a potom mi napiš. Znaš jaka bula dobra tota original knedľa. Aľe mne to jedno jaka hlavne že jej je veľo. Ta som rad že som ci urobel šumny večar. Teraz ci poprajem dobru nocku a idzem i ja spac bo jutre me čeka veľo roboty. Mušim šickim totim dobrim ľudzom poodpisovac bo še sluši a patri ne? A dzekujem bars šumne.
tatarka58
@yogicek davno som sa tak nenasmiala pri citani receptu, mas u mna rovno rad zlatej varesky, lebo 5 hviezdiciek urcite nestaci, a slubujem, ze svoju pravu, lavu aj falosnu svieckovu budem varit len a len podla Teba ;), dal si si zalezat nielen na skvelom jedle, ale aj na skvelom postupe :)
yogicek
Drahá @margaretka28
Hej jedlo vyzerá fajne a teší ma, že máš sviečkovú rada. Dúfam, že vyskúšaš. Presne si trafila, že ten fotopostup je pre mladšie generácie. A aj preto je tam toľko fotiek aby som sa naučil fotiť. Lebo ja sa mám ešte veľa čo učiť. Akurát mám smolu, že nemám prísneho učiteľa a tak som samouk a ja neviem byť na seba prísny. Aj ten pohľad z blízka tam bol. Aspoň som si to myslel keď som fotil. Až keď som tú fotku pridal tak som zistil, že som mal pri fotení na očiach kamarátove silnejšie okuliare a preto sa mi zdalo že to fotím z blízka. Nemôžem za svatého prísť na to čo sa Tebe a @methi páči na bode č.29. Ďakujem Ti za pekné komentáre. Také mi môžeš dávať furt.:) Pekný deň Ti prajem.
viera1
@yogicek ja viem o čo ide.My, všetci neskúsení, s napätím očakávame recept na knedľu (viem,že je to prísne strážený rodinný recept),ale dúfame,že ťa zlomíme a nakoniec dáš.
methi
Mne sa paci ta autenticita tej knedle. Je dokonala. Darujem v chrame kokos a pomodlim sa, aby si nam na nu ten recept dal :)
yogicek
Milá @viera1
Už som odpovedal o 22:37. DDDDD
Ale aby som to vysvetlil. Toto je môj komentár pri mojom rcp. na krkovičku s cibuľovou omáčkou. Citujem:"Jeden starý kuchár z Prahy mi raz povedal aké knedle k akým jedlám podávajú. Varil v Prahe v nejakej lepšejšej hotelovej reštaurácii knedle. Nič iné iba knedle a kvôli nim, tam mali stále plno. Bol to vyhlásený "knedlikár". Robil ich niekoľko desiatok druhov. Od tej doby k omáčkam nejem inú knedľu ako varenú". Koniec citátu. Ten rcp. mám od neho a na smrteľnej posteli som mu sľúbil, že recept neprezradím ale zahrniem do svojho dedičstva. Týmto Ti oznamujem, že som Ťa zaradil do zoznamu dedičov na knedľu. Si na prvom mieste.:) Pekný deň Ti prajem.
yogicek
Drahá @methi
Áno tá knedľa je autentická a naozaj dokonalá. Práve som odpoveď čo sa týka knedle dal @viera1. Tak Ťa tam pripisujem tiež ale budhužiaľ až na druhé miesto. Prvé je už obsadené.:)
jujoska
uz som sa dlho tak nenasmiala :-D Pardon, niezeby tu bolo nieco k smiechu, lebo svieckova je vazna vec, hlavne ze si na spravnu mieru uviedol nazov, lebo predsa len: prava je len jedna. Tajny recept na podobnu knedlu ma asi aj moj manzel, lebo vzdy ked sa nepozeram, taku istu mi urobi, este nikdy sa mi nepodarilo zistit, ako :-D Len drobna rada nakoniec: ta uvodna fotka ti nerobi dobre meno, zober si prosim ta nejaku handricku a utri si sosovku, ci ako sa to vola, na fotaku/mobile. Lebo takto to vyzera, ako by si to fotil cez paru stupajucu z hrnca....
yogicek
Drahá @tiginko
To si píš že ten príbeh nikdy neskončí. Čo som ja horší ako iní. Ak myslíš či mi napísať ten román netrval dlhšie ako varenie tak máš pravdu. Trval. Tesne pred tým než som to začal písať som sa oholil a keď som skončil tak som sa musel oholiť znova. Na tú knedľu som už odpoveď napísal. Ale ešte dodám, že ten igelit sa dá bežne kúpiť, dokonca Ti ho privezú až domov a moja milovaná babička pred druhou vojnou robila v pekárni u Gejzu Szerekeksiho a balila tam knedle. Ona ma to naučila. DDDDD. A neboj sa. Ja viem, že Ty variť vieš lebo tu patríš medzi najlepších kuchárov. Pekný deň.
tatranocka
Milý @yogicek teraz som pochopila,prečo taký podrobný popis :) tebe nejde o to,aby pochopili tí jednoduchší,tebe ide o to,že každý si vie prepočítať,že tlačiť takéto recepty je neekonomické a lepšie je to len uložiť do KK a ty máš šancu na výhru.No teda,ideš na to sofistikovane (!).A ja že cartridge za 22,90€ je za pár dní suchý jak sahara.Nuž,budem variť s počítačom nad sporákom,keď inak nedáš ♥♥♥ Myslela som,že tu dávaš recepty nezištne a nakoniec to je účelové :mee:
yogicek
Milá @svedka
Ďakujem. Si si istá? Ale radšej v to nedúfaj. Dúfať znamená riskovať sklamanie. Prajem Ti pekný deň.
yogicek
Drahá @brambora
Neboj už mám vo výhľade recept na krupičnú kašu kde bude ešte viac fotiek. Len dúfam, že nepoložím na kolená nejaký server. Ten pohľad z blízka som vysvetlil v komentári 13. októbra 2014 o 08:49. No a u mňa fľašu od akéhokoľvek alkoholu ani plnú ani prázdnu nenájdeš, tak som nemal čo odfotiť. Ale niekde v kontajnery nejakú od exkluzívneho pitia nájdem a budem ju fotiť do nemoty. Rcp na knedľu je zatiaľ tajný. Tých 7 knedlí zjem keď nie som hladný. Inak moja norma je 12 - 16. A sem tam aj ... Prajem Ti pekný deň.
P.S. Mám jednu impertinentnú otázku. Už vieš vaľkať cesto do kruhu? :-)
viera1
@yogicek čo si sa to naučil...alebo si sa zmýlil? Tvoj komentár o 9:38 patril @sandra ...(?) nesmieš byť taký rozhodený z tých chvál,chce to rozvahu DDDDD A zabudol si,že ...takto to máme radi... DDD
yogicek
Milá @mijaita
Ďakujem za komentár a chválim aj Tvoj postup. Aj ja niekedy tak robievam.:) Foto pridaj ale len jedno a také horšie aby potom nechválili Teba ale naďalej mňa, už teraz sa neviem dočkať.:) Pekný deň.
mijaita
@yogicek konecne humor na Varese !! Urcite se neboj, tva slava se nicim prebit neda a ujistuju te, ze fotek uz mam dost a nelibi se mi zadna, proto odkladam na cas povanocni. Nebo ze bych dala nejakou tu nepovedenou? :-)
viera1
@jujoska fakt,nedáva mi to zmysel,ale to je môj problém...nakoniec @yogicek si tu môže vypisovať aj to,čo sa mu sníva DDDD.Je to od neho nefér,že dá recept a nečaká na reakcie,aby mohol kvalifikovane a adresne odpovedať ☺☺☺
yogicek
@jujoska , @viera1
Nerýpte, ja nie som čo sa týka času milionár. Ja musím odpovedať aj na ďalších sedemnástich stránkach o varení. A je to môj recept a budem odpovedať kedy ja chcem, komu chcem a čo chcem. A nakoniec ja som niekedy taký pomalší. Hlavne keď musím rozmýšľať ako a z čoho sa vymotať. Ešte že mám len jeden nick.DDDDD ♥♥
yogicek
Drahá @evusik
Ďakujem za celkové kladné zhodnotenie receptu. S tými fotkami sa polepším. Sľubujem. Tú knedľu som už vysvetlil ale s tou tetou si mi nasadila "brouka"do hlavy. Teta je aj stará ale aj jará. Problém je akurát v tom, že býva v Košiciach. Ale zase na druhej strane, vlak ju vyjde na 1,10€ a o chvíľu možno dôchodcovia nebudú platiť vôbec nič tak to zneužijem. To 1,10€ mi už hádam nezrujnuje mesačný rozpočet na stravu. Prajem Ti pekný deň.
yogicek
Milá @renulienka
Tú slaninu som videl chodiť s pôvodnou majiteľkou tak aspoň viem čo som jedol aj keď to nebola bakonská slanina. Radšej takú ako z nejakého marketu kde ani ani sami nevedia čo predávajú. Som rád, že Ťa môj rcp. pobavil. Pekný deň Ti prajem.
frezia68
Tu som:-))))) len keby si bol trocha bližšie?Vidím,ako Ťa to umára,veď tie komentáre súkaš,ako " lačný sr...e" a teraz hádaj,čo myslela moja bývala kolegyňa,ktorá mala také írečité vyjadrovanie ?
1x viera1
yogicek
@frezia68
Nemusím hádať. Viem. Ďakujem za ponuku. Prijímam. Šak aj Ty máš vlak za to 1,10€ tiež tak keď už sem pofrčíš dones aj knedle. :-))))))). Idem venčiť. Teda psa ale aj sa.
frezia68
@yogicek :aj ja som sa chcela ísť (teda samu seba),ale prší a prší......a tak neviem,či môžem už odpovedať za Teba na komentáre??? A či mi budeš diktovať? A platíš dobre a či to bude za vatikánske valuty?A knedle urobím u Teba,nech sú čerstvé....,alebo také mám doniesť,ako máš v bode 29 ?Ale neodpovedaj,nestrácaj čas....prídem a dohodneme,nech nemáš ešte aj so mnou balamutu.Veď musíš ešte toľkým odpovedať......:-)))
1x viera1
zolik
@yogicek , ja som sa z chuti nasmiala zu pri citani tvojho Receptu, ale az teraz po troch dnoch mimo domova som sa dostala aj ku komentarom. Precitala som ich VSETKY "jednym dychom" a slzy mi tecu od rehotu. Odkedy som na Vareche som sa takto pri ziadnom recepte este nenasmiala. Mam cierne kolajnice pod ocami, idem sa obriadit... Vdaka Vam vsetkym, ktori ste svojimi komentmi prispeli k mojej dobrej nalade ;-)
brambora
@yogicek , a ty si nezabudol na moje problemy s valkanim? no zlaty si... este som nemala kedy trenovat kruhy, ale ine geometricke tvary mi idu jedna radost. :-D a priznam sa, vyberam si vacsinou recepty kde nie su kruhy ;-) som rada, ze som ti "neni" lahostajna a myslis na moje vzdelavanie. :-) mas moj respekt...
frezia68
@yogi ček:aj profilovú fotku som zmenila,len aby som vyhovela Tvojim požiadavkam na asistentku,len ešte mi tu nechce nabehnúť.
1x viera1
yogicek
@patroveckypitrs
Kamarát veru nadrel. Ale nabudúce to už tak nebude. Už budem mať fotografa a osobnú asistentku ktorá to bude písať takže ja to budem iba variť a režírovať. Použil som túto panvicu:  eshop.tescoma.sk/varenie/panvice-a-pokrievky/ecopresto/5...

Rád by som Ťa pohostil ale než som si prečítal Tvoj komentár tak už nič nezostalo. Nabudúce budem na Teba myslieť. Ďakujem Ti za pochvalu. Cením si to. Zajtra varím gulášovku. Včera si mi s ňou narobil poriadne chute.
yogicek
Milá @tatranocka
Chýba veru chýba ale ja sa vypracujem. Rcp. na knedľu nedám. Rozpočet je v pohode. Teraz budem týždeň variť nízkonákladové jedlá tak sa to zrovná. Začínam zemiakmi s kapustou, potom bude iný variant a to kapusta so zemiakmi atď. Dík za *. Dúfam, že si rcp. dala aj do KK. Pekný večer.
yogicek
@cicer
Priateľu nebolo. Pivo bolo narozdiel a našťastie od surovín na sviečkovú normálne. Kvasnicové nepasterizované rovno z tanku. :) Maj sa pekne.
yogicek
Milá @gubics
Prečítaj si ostatné komentáre milých varecháčov a zistíš pre koho som ten rcp. písal. Máš pravdu v reštaurácii sa takto nevarí ale u mňa doma áno. Som puntičkár a všetko musí byť navážené presne. Pozeraj aj ostatné recepty a zistíš že je tu kopa receptov ktoré by sa dali napísať aj s 3/4 textu menej ako majú. Pekný večer Ti prajem.
yogicek
@2010
Úplne s Tebou súhlasím. To bio korenie tam malo byť len ja ho nemám. A ani som nevedel, že existuje. Veď ani tí najväčší zastánci bio surovín na Vareche ho nepoužívajú tak ma naozaj nenapadlo, že môže existovať. Asi ani oni nevedia, že existuje alebo to s tým ich bio varením nebude až tak slávne. Dík za poučenie.
ywett
odpadla som :-D až mi slzy vybehli
ty si fakt veselá kopa...dávno tu nebolo tak veselo ;-)...a tie komentáre :-D
yogicek
Drahá @ywett
Dúfam, že to boli slzy smiechu. Aj keď ten recept bol písaný zo všetkou vážnosťou.:))) Ja stále tvrdím že Varecháčska komunita je spolok srandistov. Stačí si naozaj prečítať komentáre. Som rád, že som prispel k Tvojej dobrej nálade. Pekný večer.
yogicek
Milá @medulienka122
Hej je to super recept. Musí byť. Veď už má 90 komentárov a z toho 99% pozitívnych. Šak som ho zdedil od starého šéfkuchára. Prosím Ťa ten jazyk si neodhryzni. Ešte sa Ti zíde. Uvidíš. Ďakujem za hviezdičky. Aj Tebe prajem pekný večer.
radox1
hej,bol by to super recept,keby si zeleninu oprazil do hneda-tzv.hnedy zaklad.to je podstatna cast postupu pri zakladani tzv.sieckovej.
yogicek
Drahá @zolik
Súhlasím s Tebou. Určite najlepšie komentáre. Veď ich písali samí milí ľudia. Aj recept je fajn keď si odmyslíš tie zbytočnosti že?:-)))
radox1
ak v postupe 12 povazujes vyrestenovanie zeleniny do hneda tak ti dam jednu radu zadarmo-nevar.nauc sa co je hnedy zeleninovy zaklad,ty truhlik,najdi si tu inych expertov a mna nepoucuj ked nemas paru o vareni,mna svojom sposobom podania peceptu neoblafnes,ale aj tak si to vychytal k prvej cene receptu mesiaca.
yogicek
Drahá @jujoska
Ja som ten komentár od milej @elixir potom pochopil len som už nemal čas sa tomu venovať. Ale ďakujem za upresnenie. Len vieš čo je záhada? Ja mám žalúzie hnedé tak aj zelenina by mala byť hnedá. No a čo sa týka @radox1 to je v pohode. Nemôžu predsa všetci pochopiť na prvý pokus o čo tu vlastne ide. On je fajn chlap a určite aj kuchár. Aspoň sa tak prezentuje. No a že sa nevie na niečom pobaviť tak my s tým nič neurobíme. Pekný deň Ti prajem a @radox1 veselší život.
yogicek
Milá @zolik
Svatá pravda, svatá pravda. Musím. Veď som amatér a svojím povolaním na hony vzdialený kuchárskemu umeniu. Človek sa učí celý život a nielen variť. Treba sa učiť aj iným veciam. Niektoré veci neospravedlňuje ani vek. Pekný deň Ti prajem.
leomax
@yogicek , Ty nie si žiadny amatér, čo sa varenia týka. Sú tu /sme/ oveľa väčší. Akurát niektoré fotky.... Ale je tu jeden expert, nejaký marcel, ktorý jedného času poradil nejakej Veľkomožnej, čo má robiť s objektívom. Tu to tak vzalo, že mu dokonca venovala jeden zo svojich milión receptov. Snáď pomôže aj Tebe. Ja by som to tiež potreboval. A za tento recept, a hlavne za diskusiu, ktorú si ním vyvolal, si zaslúžiš Rád zlatej varešky!
marcel83
:) To je tak keď Jej Veličenstvo nečíta návody a myslí si, že je dokonalá aj bez nich. Tam bolo isto písané, že objektív treba čistiť.

Vraj má skvelého učiteľa fotografovania a možno stačí objektív sem-tam utrieť :) Posledne prešla na techniku "kolorovania" /voľný preklad slova je "sprzni fotku neprirodzenými farbami"/
yogicek
Drahý @leomax
Dík za radu. Veď ja sa časom naučím a potom budem machrovať. Také foto narobím, že aj mäsko ružovej farby bude modré. Čo som ja horší. Len kde zohnať lacného učiteľa aby mi zostalo aj na to jedlo ktoré by som potom chcel fotiť. Šak dačo vymyslím. Pekný deň Ti prajem. A Ďakujem za pochvalu ale na ten Rád si tu brúsia zuby iní machri. Ja nie. Tak ma ešte napadlo, že by sa tu mal udeľovať aj Rád huby nevymáchanej.:-)))
leomax
Pane bože, @yogicek !!!! Ešte zopár takýchto ĽUDÍ na vareche, tak asi aj zomierať budem vychechtaný. Urobil si mi výbornú náladu. Nepokazila mi ju ani manželka, keď sa ma opýtala, že čo sa rehocem za tým počítačom ako debil.?!
viera1
Pripomeniem ti krásny citát S. Radiča:
Ak niekoho kritizujeme, ako by sme mu vŕtali zub - čím viacej ideme do hĺbky, tým pevnejšie sa drží kresla.
A nie a nie si priznať,že kvalitné suroviny boli premenené na džabanicu na tanieri.
yogicek
Milá @methi
Nič si z toho nerob. Ja som už tiež celkom zblbnutý z toľkých komentárov. Veď ich je tu už 105 a to som do toho nezarátal svoje. Už sám neviem komu som odpovedal a komu nie. Ešteže mám len jeden nick a tým nehrozí, že by som odpovedal sám sebe. To by už bolo na Bohnice. :-))) Ale ľudia sú tu milí že? Maj sa pekne.
yogicek
@leomax
Teší ma že sa tu dobre bavíš. Len si prosím Ťa dávaj pozor aby si sa tak nerehotal keď sa budeš pozerať na manželku. Mohla by sa stať že si to zle vysvetlí a máme prúser obaja.:-)
viera1
Vidím,že si ten "správny" postup naštudoval do detailov;najprv sa treba pozrieť na recepty toho,kto kritizuje a keď nedajbože nemá žiadny,tak nevie variť a nemá právo na pripomienky.:) Bavím sa náramne,pokračuj...máš to už pekne vyšperkované.Až mi je ľúto,že som sa po prečítaní receptu (11.10.) zmohla len na toto:☺☺☺♫♪♪♫☺☺☺ + *****
yogicek
Milá @salinka
Prijmi prosím moje ospravedlnenie. Varechu sa vždy oplatí otvoriť len stačí selektovať kam pozrieť a kam nie a náladu budeš mať stále dobrú. Veď perfektných receptov a ľudí je tu až až. A ten konkurz vyhrala @frezia68. Poslala životopis a tak škaredú fotku, že som neváhal ani sekundu a prijal ju. Akurát som mal z tej fotky dva dni nočné mory.:-) Ale nezúfaj ak tie komentáru budú pribúdať takto aj naďalej tak si v poradí na druhú asistentku. Pekný večer.
tatranocka
Teraz už len tie komentáre priradiť ku správnemu receptu ♥♥♥ ( zdá sa,že niektorí nepochopili)...recept dobrý,prevedenie výborné,len to finále...žiadne mixériky by som tu nerozdávala,ale kurzy úpravy jedál na tanieri :)
viera1
@yogicek ,prepáč,toto fakt nepatrí k tvojmu receptu:
viera1, dnes 17:49
Pripomeniem ti krásny citát S. Radiča:
Ak niekoho kritizujeme, ako by sme mu vŕtali zub - čím viacej ideme do hĺbky, tým pevnejšie sa drží kresla.
A nie a nie si priznať,že kvalitné suroviny boli premenené na džabanicu na tanieri.
salinka
OK, zostávam v strehu:-) A teraz si uložím tvoj recept do KK, aby si vyhral. Napr. nejaký odstreďovač, aby sme tu spravili poriadok:-)
frezia68
@salinka :zbytočne si v strehu,recept už mal byť dávno uložený a nie len vtedy,ak Ti šéf toho receptu sľúbi miesto sekretárky.Ja si povinnosti plním svedomite a recept som uložila hneď,ako som ho prečítala.A @yogicek ,som sklamaná,že si mal zo mňa toľké nočné mory a ak príjmeš @salinku ,ja odchádzam.Lebo vidím,že vyberáš podľa nicku,havkáči víťazia a nepomohla moja premena vo voňavý kvietok.Tak pekné sny už bez mory :-) idzem pohľedac havkača,naj še tu utrimem.
yogicek
frezia68
Šak še neondzi. Kukni poriadne co som napisal. Že budze druha. Perša ši Ty. Jak hutorime mi šarišani numero uno. A nevibral som ju podľa foťki bo ona tam ma i mačku a ja mački nemušim. Asi som sebe teraz virobil probľem ale dajak vyžehlim. Idzem sebe dac štrudľu. Bo to dobre na nervi. Šumni večar.
frezia68
OK,platí :-)))))))))))))))))))(ťažko si dnes udržať flek)
leomax
Keďže si ideš dať štrúdľu @yogi ček, odporučil by som Ti staromaďarskú jablkovú. Dokonca s odtajneným cestom. A Ty sa červenaj, ešte si svoj recept na knedľu neodtajnil! Alebo sa hneváš so svojou staručkou tetou?
yogicek
@leomax
Takú nemám. Teda jablkovú mám ale nie staromaďarskú. Cesto som kúpil, jablká tak isto. Aj by som dal foto ale hanbím sa. Nevyzerá moc pekne. Na koláče som ľavý. Ale je dobrá. Keď som ju piekol tak som si spomenul na svoju babku jak to cesto vyťahovala na perine. Ja by som tiež ale nemám perinu a babka už nežije tak obchod to istí. Recept na knedľu dostane ten kto bude mať pri svojom komentári druhý najvyšší počet srdiečok.
rela
@yogicek , Ty si nielen dobrý kuchár, ale aj "dobré číslo" ... :-) Bavím sa už niekoľko dní. O miesto sekretárky sa nemôžem uchádzať, pretože to mám veeľmi ďaleko a vyprávjam enem po záhorácky.
rela
neviem prečo mi to odišlo až 2x
tiginko
škoda že ja sa tiež nemôžem uchádzať o miesto tvojej asistentky @yogicek. Nespĺňam požiadavky, som príliš pekná (viď nick) :-(
Ešte šťastie, že v mojom zamestnaní im to nevadí
amelie
@yogicek :-)) zmenila som tvoje "rady" a sviečková je fajn:-)) no, neviem., či je to tvoja zásluha,,, ale recepty dávaj,: akurát človek musí mať zdravý rozum a skúsenosti... srandistov mám rada, @yogicek , ale nie v receptoch, čo majú robiť začiatočníci?