Posúchy plnené zemiakovou kašou

luwinka - fotkaluwinka, 22. novembra 2021
Posúchy plnené zemiakovou kašou
Foto: luwinka

Tieto posúchy nám vždy piekla moja mama. Sú chutné, ľahučké, ochutené čerstvou zemiakovou kašou, ktorá tam robí tú vynikajúcu chuť a vôňu.

8
porcií
35 - 40 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
30 g
250 ml vlažné
100 ml
2 ČL
1 ČL
1 ks
Plnka:
50 g
1 strúčik
1 ks menšia
3 ks uvarené
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnčeka si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru a medzi prsty múky. Zalejeme 0,5 dcl mlieka. Necháme nakysnúť kvások. Do misy dáme múku, soľ, olej, žĺtok , kvások a zvyšné mlieko a vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme ho nakysnúť 35 - 40 minút.

  2. 2

    Plnka: Zemiaky uvaríme v osolenej vode. V hrnci na oleji usmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme slaninku, ktorú sme si nakrájali na malé kúsky a necháme ju usmažiť spolu s cibuľou. Pridáme do scedených zemiakov, ktoré sme si uvarili a roztlačili na kašu. Ešte pridáme mleté čierne korenie, majorán, postrúhaný strúčik cesnaku a soľ podľa chuti. Všetko riadne vymiešame dohladka. Kaša by nemala byť riedka, ale taká akurát.

  3. 3

    Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyváľkame ho na hrúbku asi tak na 1 cm. Vykrajujeme z neho kúsky, na každý jeden nanesieme ochutenú plnku. Každý kúsok vytvarujeme do tvaru buchty. Potom ju obrátime a v dlani vyťapkáme na 0,5 cm vysoký posúch. Na plech vyložený papierom na pečenie (ja som použila alobal) dáme každý jeden posúch a potrieme ho povrchu olejom a popicháme vidličkou. Necháme nakysnúť tak 10 minút.

    Posúchy plnené zemiakovou kašou  - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme 35 - 40 minút v predhriatej rúre na 200 stupňov.

    Posúchy plnené zemiakovou kašou  - obrázok 4
  5. 5

    Upečené ihneď potrieme po vrchu olejom. Najviac chutia teplé a s kyslou polievkou.

    Posúchy plnené zemiakovou kašou  - obrázok 5
  6. 6

    V reze.

    Posúchy plnené zemiakovou kašou  - obrázok 6

Diskusia k receptu

kucharka
Toto je veliká dobrota, moja mama robieva podobné, len miesto slaninky dáva kôpor.
Nabudúce jej poviem, aby polovičku dávky urobila so slaninkou podľa teba :-))
haji
Hmm, k dobré polévce toto musí být super spojení. Příjemný receptík s rodokomenem.


Zaujímavé video z archívu TV Varecha