Posúchy
Posúchy plnené zemiakovou kašou
Autor receptu: luwinka
Tieto posúchy nám vždy piekla moja mama. Sú chutné, ľahučké, ochutené čerstvou zemiakovou kašou, ktorá tam robí tú
vynikajúcu chuť a vôňu.
8 porcií |
35 - 40 minút na 200 °C |
Postup
- Do hrnčeka si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru a medzi prsty múky. Zalejeme 0,5 dcl mlieka. Necháme nakysnúť kvások. Do misy dáme múku, soľ, olej, žĺtok , kvások a zvyšné mlieko a vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme ho nakysnúť 35 - 40 minút.
- Plnka: Zemiaky uvaríme v osolenej vode. V hrnci na oleji usmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme slaninku, ktorú sme si nakrájali na malé kúsky a necháme ju usmažiť spolu s cibuľou. Pridáme do scedených zemiakov, ktoré sme si uvarili a roztlačili na kašu. Ešte pridáme mleté čierne korenie, majorán, postrúhaný strúčik cesnaku a soľ podľa chuti. Všetko riadne vymiešame dohladka. Kaša by nemala byť riedka, ale taká akurát.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyváľkame ho na hrúbku asi tak na 1 cm. Vykrajujeme z neho kúsky, na každý jeden nanesieme ochutenú plnku. Každý kúsok vytvarujeme do tvaru buchty. Potom ju obrátime a v dlani vyťapkáme na 0,5 cm vysoký posúch. Na plech vyložený papierom na pečenie (ja som použila alobal) dáme každý jeden posúch a potrieme ho povrchu olejom a popicháme vidličkou. Necháme nakysnúť tak 10 minút.
- Pečieme 35 - 40 minút v predhriatej rúre na 200 stupňov.
- Upečené ihneď potrieme po vrchu olejom. Najviac chutia teplé a s kyslou polievkou.
- V reze.