Polievka s aljašskou treskou fotorecept
Foto: kvakac
Túto polievku mám veľmi rád. Je to spojenie chuti a vône ryby a hríbov. To vytvára nezameniteľnú chuť.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
2 ks |
|
1 ks väčšia čerstvá |
|
1 ks stredný čerstvý |
|
1 zväzok |
|
3 strúčiky |
|
1 - 2 ks čerstvé |
|
1 hrsť (dubák, hrabák, brezák) |
|
1,5 l |
|
0,3 l horúca (na hríby) |
|
70 g čerstvý, plátky |
|
Koreniny: | |
3 ks |
|
1/2 KL |
|
2 ks čerstvý |
|
|
|
Okrem toho: | |
1 PL |
|
30 g |
|
(kto chce) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Čili dáte podľa seba ako mate radi pikantné. Vývar silný zeleninový. Hríby sušené, nech to pekné vonia. Tie zalejeme vriacou vodou a tu potom požijeme tiež na polievku. Tresku použijeme filety bez kože a kostí. Zeleninu očistíme.
-
2
Všetku zeleninu krájame na drobné kocky. Cibuľku na kolieska. Bôčik pokrájame na drobno (bez kože), ten sa vyškvarí na malé kúsky.
-
3
Do hrnca dáme olej a maslo zohriať. Do toho pridáme cibuľku, bôčik, čili a rascu. Vyškvariť do červena aspoň 10 minút na silný oheň. Ďalej dáme cesnak, len rozpučený, trochu to necháme zohriať a prevoňať.
-
4
A teraz pridáme zeleninu aj zemiaky, chvíľu podusíme a nalejeme vývar. Do neho dáme bobkový list a nové korenie. Nesolíme až na záver.
-
5
Varíme silno, aby sa zemiaky a zelenina domäkka uvarili. Teraz dáme tiež do hrnca hríby aj s vodou. Varíme aspoň 20 minút.
-
6
Po tejto dobe už dáme aj tresku pokrájanú na menšie kúsky. Varíme aspoň 10 minút. Ochutnáme a pripadne osolíme, odstavíme zo sporáku necháme chvíľu postáť.
-
7
Máme dobrú polievku s lahodnou vôňou a chuťou po rybách a hríboch. Kto chce si pridá na tanier kopček kyslej smotany.
Treba vyskúšať a budeš prekvapený. Mne bola predloha stará kuchárska kniha z 50- tich rokov minulého storočia.