Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky fotorecept
Foto: sracz
… vznikla, lebo sa „našinec zaťau“! … a keď sa „našinec zatne“, tak to je tak, ako raz niekedy v starodávnom thajskom chráme, kde Zobraziť celý popis… vznikla, lebo sa „našinec zaťau“! … a keď sa „našinec zatne“, tak to je tak, ako raz niekedy v starodávnom thajskom chráme, kde mali vyše päť tonovú sochu Budhu, z čistého zlata. Socha tam stála len tak, na „čisto“. Bez akejkoľvek ochrany! Keď sa návštevníci sprievodcu opýtali, či sa neobávajú, že ju niekto ukradne, odpovedal: „bez obáv, je na to príliš ťažká“! … a vtedy sa, vzadu stojaci Slováčisko, popod fúzy zachechtal a zahundral si, akože pre seba: „len aby, lebo keď sa našinec zatne, …“!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 - 4 ks |
|
podľa potreby g |
|
1 ks |
|
2 PL (kukuričný, slnečnicový) |
|
2 PL |
|
3 - 4 strúčiky |
|
3 - 4 ks |
|
podľa potreby g |
|
1 - 2 PL (zázvor) |
|
800 - 1000 g |
|
1 ks |
|
6 - 7 ks |
|
2 - 3 ks |
|
1 halúzka |
|
333 - 500 ml |
|
333 - 500 ml |
|
1 - 2 PL (Maizena) |
|
250 - 333 ml |
|
1 kytica |
|
15 - 21 lístkov |
|
podľa potreby ml |
|
Postup
-
1
… tak, tak akosi to bolo aj s touto mojou novou polievkou. Moje krajšie JA niečo podobné (Tomato Basil Bisque) zo pár razy kúpilo, za hriešne peniaze, v obchode s honosným označením „Gateway Market“. „Hádzala“ to do seba s vervou a obrovskou chuťou, „ľigala jak kačka nokerľe“ a pochvaľovala si „to je fajn, to je dobrota“! Nevydržal som a reku, milá moja, nože, proskám pekne, môžem ochutnať?!? Bolo mi to dovolené! Pravdu mala! Nebolo to najhoršie. … a než mi sústo preputovalo do žalúdka, v duchu som si popod fúzy zahundral: „tak to by musel čert na babe jazdiť, aby som takéto niečo nedokázal aj ja“! … a veru dokázal!!! … a ešte lepšie! … a chutilo! … a viac sa už ale v „Gateway“ nekupuje! Na obr. vidíte základ toho, čo som potreboval.
-
2
tri stredne veľké olúpané zemiaky som pokrájal na malé kocky a umyté som ich nechal uvariť v slanej (~ 2 KL) vode
-
3
olúpal som cibuľu (mal som zvyšok červenej a jednu bielu), tri veľké strúčiky cesnaku, pokrájal som „hodnú“ kyticu čerstvej petržlenovej vňate aj s „vetvičkami“, 3 zelerové stonky, otvoril som dve 411 g konzervy už olúpaných a pokrájaných paradajok a do drôteného „vajíčka“ som vložil prelomené bobkové listy a klinčeky
-
4
na dno polievkového hrnca som nastrúhal cibuľu, zalial som ju 2 PL olivového oleja (ale v tomto prípade môžete použiť aj slnečnicový, či kukuričný); cibuľu som nechal „zosklovatieť“ a pridal som dve PL čerstvého masla
-
5
po minútke_dvoch som pridal pokrájané stonky zeleru, čerstvo MČK, KL soli a dve PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera (múžete ho nahradiť 1 KL sušeného v prášku a ak nemáte ani ten, tak ho jednoducho vynecháte); premiešal, krátko podusil a
-
6
prilial olúpané a pokrájané paradajky (ak nemáte konzervované, použijete klasiku; t.j. asi 1 kg umytých paradajok „plytko“ na dolnom konci nadrežete do „kríža“ a na 90÷120´´ zalejete vriacou vodou, šikovne, ale opatrne, olúpete a pokrájate na drobno)
-
7
po prevretí som pridal prelisované strúčiky cesnaku, dobrý ¼ liter hovädzieho vývaru, pokrájanú petržlenovú vňať, asi 120 mm „drievko“ škorice, drôtené „vajíčko“ s bobkovým listom a klinčekami, priložil halúzku ligurčeka lekárskeho a to všetko nechal povariť do „hotova“
-
8
keďže ligurček, škorica, klinčeky a bobkový list (vo „vajíčku“) už svoju „misiu“ dokončili, putovali do biologického odpadu; do horúceho „základu“ som teraz pridal uvarené zemiaky aj s vodou, kopcovitú PL kukuričného škrobu „rozšprudľovaného“ v skoro pol litri čerstvého studeného mlieka a tento celý voňavý „komplet“ som dôkladne spojil pomocou ponorného mixéra
-
9
nechal som ho prevrieť a počas miešania som prilieval 250 ml „škatuľku šlahetky“ (šľahačkovej smotany)
-
10
dosolil a „doeMČeKoval“, pridal chlapskú hrsť pokrájaných lístkov bazaličky voňavej a
-
11
za horúca podával, ozdobené lístkami bazalky, ako voňavý rajský krém; sme síce bez snehu, ale za to teploty sa ustálili v rozmedzí – 7 ÷ - 12 °C a takáto horúca dobrota naozaj dobre padne; jej ďalšou výhodou je, že sa môže konzumovať aj „na studeno“, čiže v letných horúčavách osvieži; nuž a návrh pre tých, čo nemôžu bez mäsa ani krok, jedli sme ju aj s „rezancami“ hovädziny, ktorá nám zvýšila z polievky po návšteve švagra Lacka s manželkou Che-Yen a taktiež chutila!!!
@sracz ,mam pre teba otazku v TS.Prosim ta ,pozri sa ci presla .
gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Levi_off.html...
a tento tvoj skvelý receptík mi prišiel ako na zavolanie :-)
samé úžasné ingrediencie a tie on rád, takže mu ju teraz už bez obáv a vdačne uvarím :-)
dakujem veľmi pekne za vynikajúci recept
a 5**** ti dávam aspoň za to.
ty si teda jasnovidec :D :D :D
obaja dakujeme za oboje :-)))))
a prajeme to isté tebe :-)
ci mozes pomoct vyplnenim otazok A n k e t y .Dakujem!