Podarený koláč fotorecept
Foto: luclup
Dnes som rodinke upiekla tento fakt podarený koláč, ako ho pomenovala aj prababka vo svojom koláčovom receptári. Recept som trošku upravila a výsledok je Zobraziť celý popisDnes som rodinke upiekla tento fakt podarený koláč, ako ho pomenovala aj prababka vo svojom koláčovom receptári. Recept som trošku upravila a výsledok je super :-)
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
150 g (alebo maslo) |
|
3 kopcovité PL |
|
1 bal |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
Plnka: | |
50 g zmäknuté |
|
170 g |
|
200 g mleté |
|
200 ml |
|
200 g |
|
1 bal |
|
2 ks |
|
štipka |
|
Na potretie cesta: | |
4 PL (alebo iný) |
|
Na vymazanie plechu: | |
|
|
Na vysypanie plechu: | |
|
Postup
-
1
Pôvodný recept zo zošita prababky :)
-
2
Najprv uhnetiete cesto. Do misy dajte múku, v ktorej rozmiešajte prášok do pečiva. Pridajte cukor a bravčovú masť (ja by som dala maslo, ale už sme nemali toľko, tak som dala masť). Pridajte žĺtky a vypracujte cesto, ktoré dajte na chvíľu do chladničky.
-
3
Medzitým si začnite pripravovať plnku. Do misy dajte maslo, cukor, orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a varechou vymiešajte.
-
4
Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Dosku pomúčte a vyvaľkajte plát vo veľkosti plechu (vnútorný rozmer - 23x38 cm). S cestom sa pracuje super, netrhá sa.
-
5
Pomocou valčeka (alebo ako chcete) ho preneste na plech. Valček položte na hornú časť plátu, prstami cesto zospodu nadvihnite a jemne ho priložte k valčeku a rolujte pomaly smerom k sebe, až kým nezrolujete celý plát. Jednou rukou valček nadvihnite nad plech, a druhou rukou si podchyťte cesto zospodu. Valček pomaly rolujte tak, aby sa cesto uložilo na plech.
-
6
Teraz si dorobte plnku. Vyšľahajte sneh z dvoch bielkov so štipkou soli a zamiešajte ho do predpripravenej plnky. Plát cesta na plechu natrite lekvárom, na to natrite plnku, vyvaľkajte druhý plát a položte ho na plnku. Po okrajoch cesto zatlačte príborovým nožom a cesto popichajte po celej ploche vidličkou (prečo je vrchné cesto ružové? :D položte druhý plát rovno na ten prvý na lekvár, a potom sa spamätajte, dajte ho dole, znovu vyvaľkajte a máte to :D keď sa počas pečenia zarozprávate, vyzerá to aj tak.. :) ale nevadí, zachránila som to :P
-
7
Pečte na 190 °C asi 35 minút do zlatohneda. Po vychladnutí ho polejte čokoládou, alebo pocukrujte ako ja. Namiesto orechov môžete použiť aj mak. Cesto je veľmi krehké, koláčik je veľmi fajn ♡
Je to super, ked upecie dcera a ja si to mozem len vychutnavat s kavickou;-)) Musim si to este uzit , lebo coskoro sa mi uz vydava :-)
Mamka pysna veru je,
aj nohy ma na gauci vylozene.
Mamka caka cez vikendy
kolace od svojej dcerky.
Tetuska nech pecie sama
a Naty nech jej pomaha.
Jedneho dna snad
budes aj ty nohy na gauci vylozene mat. ;-)
-:)
Prvý obrazok v bode č.3 je maslo 50 g? Nie je ho viacej?
Recept ukladám, ďakujem.
Tvoje urcite lepsi varianta! Moje maminka davala rozdrcene Lomnicke suchary.
to ma napadlo, lebo som tusim 2x piekla zavin s plnkou zo struhanky, ak chces, pozri: varecha.pravda.sk/recepty/struhankova-plnka-do-zavinu-vra...
OK dik za vysvetlenie, tej plnke by sa nic nestalo, kukni na link, co som dala vyssie
krupicovu kasu nemam rada ani maslove plnky, mas to so mnou tazke :-)
Pravda, ale ta pak neni chrumkava . . . . .
@Luciak dakujeem, ja milujem vsetky kolace, pre mna tzv. suche - orechove, makove, tvarohove, jablkove.. akonahle je v kolaci nejaka plnka, vies ako krem.. to mi proste nejde dole krkom :) Prajem krasny den