Podarený koláč fotorecept
Dnes som rodinke upiekla tento fakt podarený koláč, ako ho pomenovala aj prababka vo svojom koláčovom receptári. Recept som trošku upravila a výsledok je super :-)
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
150 g (alebo maslo) |
|
3 kopcovité PL |
|
1 bal |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
Plnka: | |
50 g zmäknuté |
|
170 g |
|
200 g mleté |
|
200 ml |
|
200 g |
|
1 bal |
|
2 ks |
|
štipka |
|
Na potretie cesta: | |
4 PL (alebo iný) |
|
Na vymazanie plechu: | |
|
|
Na vysypanie plechu: | |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Pôvodný recept zo zošita prababky :)
-
2
Najprv uhnetiete cesto. Do misy dajte múku, v ktorej rozmiešajte prášok do pečiva. Pridajte cukor a bravčovú masť (ja by som dala maslo, ale už sme nemali toľko, tak som dala masť). Pridajte žĺtky a vypracujte cesto, ktoré dajte na chvíľu do chladničky.
-
3
Medzitým si začnite pripravovať plnku. Do misy dajte maslo, cukor, orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a varechou vymiešajte.
-
4
Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Dosku pomúčte a vyvaľkajte plát vo veľkosti plechu (vnútorný rozmer - 23x38 cm). S cestom sa pracuje super, netrhá sa.
-
5
Pomocou valčeka (alebo ako chcete) ho preneste na plech. Valček položte na hornú časť plátu, prstami cesto zospodu nadvihnite a jemne ho priložte k valčeku a rolujte pomaly smerom k sebe, až kým nezrolujete celý plát. Jednou rukou valček nadvihnite nad plech, a druhou rukou si podchyťte cesto zospodu. Valček pomaly rolujte tak, aby sa cesto uložilo na plech.
-
6
Teraz si dorobte plnku. Vyšľahajte sneh z dvoch bielkov so štipkou soli a zamiešajte ho do predpripravenej plnky. Plát cesta na plechu natrite lekvárom, na to natrite plnku, vyvaľkajte druhý plát a položte ho na plnku. Po okrajoch cesto zatlačte príborovým nožom a cesto popichajte po celej ploche vidličkou (prečo je vrchné cesto ružové? :D položte druhý plát rovno na ten prvý na lekvár, a potom sa spamätajte, dajte ho dole, znovu vyvaľkajte a máte to :D keď sa počas pečenia zarozprávate, vyzerá to aj tak.. :) ale nevadí, zachránila som to :P
-
7
Pečte na 190 °C asi 35 minút do zlatohneda. Po vychladnutí ho polejte čokoládou, alebo pocukrujte ako ja. Namiesto orechov môžete použiť aj mak. Cesto je veľmi krehké, koláčik je veľmi fajn ♡
Je to super, ked upecie dcera a ja si to mozem len vychutnavat s kavickou;-)) Musim si to este uzit , lebo coskoro sa mi uz vydava :-)