Orechový koláč
Orechový koláč

Podarený koláč fotorecept

luclup - fotkaluclup, 7. mája 2017
Podarený koláč (fotorecept)
Foto: luclup

Dnes som rodinke upiekla tento fakt podarený koláč, ako ho pomenovala aj prababka vo svojom koláčovom receptári. Recept som trošku upravila a výsledok je Zobraziť celý popisDnes som rodinke upiekla tento fakt podarený koláč, ako ho pomenovala aj prababka vo svojom koláčovom receptári. Recept som trošku upravila a výsledok je super :-)

35 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
150 g (alebo maslo)
3 kopcovité PL
1 bal
2 ks
100 ml
Plnka:
50 g zmäknuté
170 g
200 g mleté
200 ml
200 g
1 bal
2 ks
 štipka
Na potretie cesta:
4 PL (alebo iný)
Na vymazanie plechu:
Na vysypanie plechu:




Postup

  1. 1

    Pôvodný recept zo zošita prababky :)

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv uhnetiete cesto. Do misy dajte múku, v ktorej rozmiešajte prášok do pečiva. Pridajte cukor a bravčovú masť (ja by som dala maslo, ale už sme nemali toľko, tak som dala masť). Pridajte žĺtky a vypracujte cesto, ktoré dajte na chvíľu do chladničky.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si začnite pripravovať plnku. Do misy dajte maslo, cukor, orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a varechou vymiešajte.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Dosku pomúčte a vyvaľkajte plát vo veľkosti plechu (vnútorný rozmer - 23x38 cm). S cestom sa pracuje super, netrhá sa.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou valčeka (alebo ako chcete) ho preneste na plech. Valček položte na hornú časť plátu, prstami cesto zospodu nadvihnite a jemne ho priložte k valčeku a rolujte pomaly smerom k sebe, až kým nezrolujete celý plát. Jednou rukou valček nadvihnite nad plech, a druhou rukou si podchyťte cesto zospodu. Valček pomaly rolujte tak, aby sa cesto uložilo na plech.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz si dorobte plnku. Vyšľahajte sneh z dvoch bielkov so štipkou soli a zamiešajte ho do predpripravenej plnky. Plát cesta na plechu natrite lekvárom, na to natrite plnku, vyvaľkajte druhý plát a položte ho na plnku. Po okrajoch cesto zatlačte príborovým nožom a cesto popichajte po celej ploche vidličkou (prečo je vrchné cesto ružové? :D položte druhý plát rovno na ten prvý na lekvár, a potom sa spamätajte, dajte ho dole, znovu vyvaľkajte a máte to :D keď sa počas pečenia zarozprávate, vyzerá to aj tak.. :) ale nevadí, zachránila som to :P

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečte na 190 °C asi 35 minút do zlatohneda. Po vychladnutí ho polejte čokoládou, alebo pocukrujte ako ja. Namiesto orechov môžete použiť aj mak. Cesto je veľmi krehké, koláčik je veľmi fajn ♡

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

monty469
Mozem potvrdit, ze tento kolacik je naozaj podareny. Vsetkym velmi chuti
Je to super, ked upecie dcera a ja si to mozem len vychutnavat s kavickou;-)) Musim si to este uzit , lebo coskoro sa mi uz vydava :-)
1x zahra
atina47
Kolacek je urcite vyborny, hodnotim, ze je se sadlem, umele tuky vypoustim ze svych receptu, ukladam.
haji
Krásná práce, milá Luci, fotopostup jako víno, bezva suroviny. My máme letos poobírané ořechy, stejně jako vloni. Zmrzly. Jsi šikulka, mamka může být pyšná! Krásné nedělní odpoledne přeji celé rodině a hladím Montíka!
jack
Koláč podarený,pre celú rodinku ako stvorený.Mamka môže pyšná byť a nohy na gauč vyložiť:-)Babulienka naša milá,super koláč vymyslela.Tebe veľa netrebalo a cesto sa už vaľkalo.To je poklad storočia,také zlato mať,a Adam pri tebe sa ako prasa v žite bude mať,nuž...ocení to snáď.No ty každú sobotu môžeš prekvapiť aj svoju tetu:-))))
evanaaa
Takže dievča je ozaj na vydaj súce :-) @Luclup , dobre si urobila, keď si oprášila tento recept, takéto "retro" koláče sú najlepšie, akoby som videla recept mojej mamy, to písmo....a najviac sa mi páči ten "šutopor".
monty469
@Jack (7.5.2017 16:27)

Mamka pysna veru je,
aj nohy ma na gauci vylozene.
Mamka caka cez vikendy
kolace od svojej dcerky.
Tetuska nech pecie sama
a Naty nech jej pomaha.
Jedneho dna snad
budes aj ty nohy na gauci vylozene mat. ;-)
danila
Veľmi sa mi páči, musím ho vyskúšať, ešte mám zopár orechov.Tieto recepty našich babičiek sú rokmi overené a také mám najradšej :-)
siisa
Podarený koláčik , je naozaj vydarený :) Orechové sú mňam :)
marienka44
Urcite vyskúšam s makom. V sekcii č.3 je príprava plnky, ale zabudla si na sneh z 2 bielkov (viď originál) !!!
Prvý obrazok v bode č.3 je maslo 50 g? Nie je ho viacej?
Recept ukladám, ďakujem.
luclup
@Marienka44 nezabudla som na sneh, do plnky ho pridavam v bode c.6, tesne pred pecenim :) A pridala som presne 50 g masla, na obrazku sa ti mozno zda viac, lebo je nakrajane na malicke kusy, tym padom vyzera, ze je ho tam viac, ale urcite nie je. S makom musi chutit urcite tiez vyborne, nabuduce aj ja skusim s makom. Dakujem a prajem krasny den ♡
maximamaximova
Krása, osvedčené staré recepty sú k nezaplateniu. A ten recept na papieriku od starej many si uchovaj ...ten pravopis na ňom je milučký. Mám tiež niekoľko takých ulepených, mastných, pocukrovaných, s pravopisnými chybami receptov ( vždy ich viem ale prečítať), ktoré by som nevymenila za dnešné kuchárske knihy...si šikulka súca na vydaj !!!
luclup
@Maximamaximova presne tak ako pises, nam doma sa to potvrdzuje po kazdom peceni takychto receptov. Zosit od prababky, v ktorom je kazdy jeden recept pokladom, si naozaj vazime a strazime :) Dakujem ti velmi pekne, den D je uz aj za dverami.. Prajem krasny a pohodovy den ♡
afataga
uz sa ozaj mozes vydavat :-), kolac vyzera ohromne fajne, len mi vysvetli, preco sa do plnky dava muka, ja si myslim, ze aby sa usetrili orechy a bolo jej viac, ak je to tak, stalo by za pokus tu muku vymenit za oprazenu struhanku si myslim
dormella
@Afataga (8.5.2017 13:37)
Tvoje urcite lepsi varianta! Moje maminka davala rozdrcene Lomnicke suchary.
luclup
Ahoj @Afataga to ti nevysvetlim.. neviem preco ta muka. Ono to chuti v podstate ako orechove cesto ta vnutorna plnka (asi to tak ma byt, bez muky by to bola ina plnka, a uz iny recept (: ).. s tou oprazenou struhankou to za pokus stoji, len neviem si predstavit ako by sa ta plnka zachovala potom pri peceni (moje skusenosti s pecenim su minimalne, preto sa neviem k tvojej pripomienke velmi vyjadrit, prepac (: nam doma kolacik velmi chutil, a ked sa niekomu zda vela muky, kazdy recept sa da vylepsit, pozmenit, podla kazdeho chuti a preferencii. Tento kolac je proste taky zamerne, podla mna nie kvoli setreniu orechov (aj ked, kto vie (: ) Dakujem za pochvalu aj za pripomienku :) Maj pekny den
mijaita
@Afataga lepsi je studena, krupicova kase. Mam jednu napln, maslovou s orechama, zahustenou krupicovou kasi. Je to lahodne!
afataga
@Luclup (8.5.2017 14:44)

OK dik za vysvetlenie, tej plnke by sa nic nestalo, kukni na link, co som dala vyssie
afataga
@Mijaita (8.5.2017 14:51)

krupicovu kasu nemam rada ani maslove plnky, mas to so mnou tazke :-)
mitzy
Hmm asi pôjdem zajtra kúpiť orechy...:)
luciak
Super, pripomina mi to berlinske rezy, taketo kolace mam velmi rada.
luclup
@Mitzy rozhodne chod ! :) Maj super den ♡

@Luciak dakujeem, ja milujem vsetky kolace, pre mna tzv. suche - orechove, makove, tvarohove, jablkove.. akonahle je v kolaci nejaka plnka, vies ako krem.. to mi proste nejde dole krkom :) Prajem krasny den
izabella929
@luclup , moja babulienka používala slová: sňah a šutopor,milá spomienka na ňu cez tvoj babkin recept písaný ťažkou mozoľnatou rukou..aj napriek upracovaným rukám z driny na poli, mali vzťah k pečeniu aj keď jednoduchšiemu, ale chutnému..v neposlednom rade používali do koláčov bravčovú masť, ktorá ich robila sviežimi, trvácnymi a krehkými..boli to veľmi šikovné gazdinky...)
luclup
@Izabella929 prababka ma vo vacsine receptov, ak nie vo vsetkych napisany margarin, nie bravcovu mast .. mozno ze v recepte bolo tak, ale v skutocnosti mozno tiez pouzivala mast, kto vie. V kazdom pripade tie stare recepty proste maju nieco do seba :) ♡