Podarený koláč fotorecept

luclupLuclup, 23 ročná žena, 7. mája 2017 14:32
Ďalšie jej recepty »

Podarený koláč (fotorecept)Foto: luclup

Dnes som rodinke upiekla tento fakt podarený koláč, ako ho pomenovala aj prababka vo svojom koláčovom receptári. Recept som trošku upravila a výsledok je super :-)

35 min
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
150 g (alebo maslo)
3 kopcovité PL
1 bal
2 ks
100 ml
Plnka:
50 g zmäknuté
170 g
200 g mleté
200 ml
200 g
1 bal
2 ks
 štipka
Na potretie cesta:
4 PL (alebo iný)
Na vymazanie plechu:
Na vysypanie plechu:

Postup prípravy

  1. 1

    Pôvodný recept zo zošita prababky :)

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv uhnetiete cesto. Do misy dajte múku, v ktorej rozmiešajte prášok do pečiva. Pridajte cukor a bravčovú masť (ja by som dala maslo, ale už sme nemali toľko, tak som dala masť). Pridajte žĺtky a vypracujte cesto, ktoré dajte na chvíľu do chladničky.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si začnite pripravovať plnku. Do misy dajte maslo, cukor, orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a varechou vymiešajte.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Dosku pomúčte a vyvaľkajte plát vo veľkosti plechu (vnútorný rozmer - 23x38 cm). S cestom sa pracuje super, netrhá sa.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou valčeka (alebo ako chcete) ho preneste na plech. Valček položte na hornú časť plátu, prstami cesto zospodu nadvihnite a jemne ho priložte k valčeku a rolujte pomaly smerom k sebe, až kým nezrolujete celý plát. Jednou rukou valček nadvihnite nad plech, a druhou rukou si podchyťte cesto zospodu. Valček pomaly rolujte tak, aby sa cesto uložilo na plech.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz si dorobte plnku. Vyšľahajte sneh z dvoch bielkov so štipkou soli a zamiešajte ho do predpripravenej plnky. Plát cesta na plechu natrite lekvárom, na to natrite plnku, vyvaľkajte druhý plát a položte ho na plnku. Po okrajoch cesto zatlačte príborovým nožom a cesto popichajte po celej ploche vidličkou (prečo je vrchné cesto ružové? :D položte druhý plát rovno na ten prvý na lekvár, a potom sa spamätajte, dajte ho dole, znovu vyvaľkajte a máte to :D keď sa počas pečenia zarozprávate, vyzerá to aj tak.. :) ale nevadí, zachránila som to :P

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečte na 190 °C asi 35 minút do zlatohneda. Po vychladnutí ho polejte čokoládou, alebo pocukrujte ako ja. Namiesto orechov môžete použiť aj mak. Cesto je veľmi krehké, koláčik je veľmi fajn ♡

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 7
ohodnoť recept:
Hlasovalo 33 ľudí (4,4 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist