Orechový koláč
Orechový koláč

Podarený koláč fotorecept

luclup - fotkaluclup, 7. mája 2017
Podarený koláč (fotorecept)
Foto: luclup

Dnes som rodinke upiekla tento fakt podarený koláč, ako ho pomenovala aj prababka vo svojom koláčovom receptári. Recept som trošku upravila a výsledok je super :-)

35 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
150 g (alebo maslo)
3 kopcovité PL
1 bal
2 ks
100 ml
Plnka:
50 g zmäknuté
170 g
200 g mleté
200 ml
200 g
1 bal
2 ks
 štipka
Na potretie cesta:
4 PL (alebo iný)
Na vymazanie plechu:
Na vysypanie plechu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pôvodný recept zo zošita prababky :)

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv uhnetiete cesto. Do misy dajte múku, v ktorej rozmiešajte prášok do pečiva. Pridajte cukor a bravčovú masť (ja by som dala maslo, ale už sme nemali toľko, tak som dala masť). Pridajte žĺtky a vypracujte cesto, ktoré dajte na chvíľu do chladničky.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si začnite pripravovať plnku. Do misy dajte maslo, cukor, orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a varechou vymiešajte.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Dosku pomúčte a vyvaľkajte plát vo veľkosti plechu (vnútorný rozmer - 23x38 cm). S cestom sa pracuje super, netrhá sa.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou valčeka (alebo ako chcete) ho preneste na plech. Valček položte na hornú časť plátu, prstami cesto zospodu nadvihnite a jemne ho priložte k valčeku a rolujte pomaly smerom k sebe, až kým nezrolujete celý plát. Jednou rukou valček nadvihnite nad plech, a druhou rukou si podchyťte cesto zospodu. Valček pomaly rolujte tak, aby sa cesto uložilo na plech.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz si dorobte plnku. Vyšľahajte sneh z dvoch bielkov so štipkou soli a zamiešajte ho do predpripravenej plnky. Plát cesta na plechu natrite lekvárom, na to natrite plnku, vyvaľkajte druhý plát a položte ho na plnku. Po okrajoch cesto zatlačte príborovým nožom a cesto popichajte po celej ploche vidličkou (prečo je vrchné cesto ružové? :D položte druhý plát rovno na ten prvý na lekvár, a potom sa spamätajte, dajte ho dole, znovu vyvaľkajte a máte to :D keď sa počas pečenia zarozprávate, vyzerá to aj tak.. :) ale nevadí, zachránila som to :P

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečte na 190 °C asi 35 minút do zlatohneda. Po vychladnutí ho polejte čokoládou, alebo pocukrujte ako ja. Namiesto orechov môžete použiť aj mak. Cesto je veľmi krehké, koláčik je veľmi fajn ♡

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

36 komentárov k receptu
Mozem potvrdit, ze tento kolacik je naozaj podareny. Vsetkym velmi chuti
Je to super, ked upecie dcera a ja si to mozem len vychutnavat s kavickou;-)) Musim si to este uzit , lebo coskoro sa mi uz vydava :-)
Krásná práce, milá Luci, fotopostup jako víno, bezva suroviny. My máme letos poobírané ořechy, stejně jako vloni. Zmrzly. Jsi šikulka, mamka může být pyšná! Krásné nedělní odpoledne přeji celé rodině a hladím Montíka!
Koláč podarený,pre celú rodinku ako stvorený.Mamka môže pyšná byť a nohy na gauč vyložiť:-)Babulienka naša milá,super koláč vymyslela.Tebe veľa netrebalo a cesto sa už vaľkalo.To je poklad storočia,také zlato mať,a Adam pri tebe sa ako prasa v žite bude mať,nuž...ocení to snáď.No ty každú sobotu môžeš prekvapiť aj svoju tetu:-))))
Takže dievča je ozaj na vydaj súce :-) @Luclup , dobre si urobila, keď si oprášila tento recept, takéto "retro" koláče sú najlepšie, akoby som videla recept mojej mamy, to písmo....a najviac sa mi páči ten "šutopor".
@Jack (7.5.2017 16:27)

Mamka pysna veru je,
aj nohy ma na gauci vylozene.
Mamka caka cez vikendy
kolace od svojej dcerky.
Tetuska nech pecie sama
a Naty nech jej pomaha.
Jedneho dna snad
budes aj ty nohy na gauci vylozene mat. ;-)
Veľmi sa mi páči, musím ho vyskúšať, ešte mám zopár orechov.Tieto recepty našich babičiek sú rokmi overené a také mám najradšej :-)
Urcite vyskúšam s makom. V sekcii č.3 je príprava plnky, ale zabudla si na sneh z 2 bielkov (viď originál) !!!
Prvý obrazok v bode č.3 je maslo 50 g? Nie je ho viacej?
Recept ukladám, ďakujem.
@Marienka44 nezabudla som na sneh, do plnky ho pridavam v bode c.6, tesne pred pecenim :) A pridala som presne 50 g masla, na obrazku sa ti mozno zda viac, lebo je nakrajane na malicke kusy, tym padom vyzera, ze je ho tam viac, ale urcite nie je. S makom musi chutit urcite tiez vyborne, nabuduce aj ja skusim s makom. Dakujem a prajem krasny den ♡
Krása, osvedčené staré recepty sú k nezaplateniu. A ten recept na papieriku od starej many si uchovaj ...ten pravopis na ňom je milučký. Mám tiež niekoľko takých ulepených, mastných, pocukrovaných, s pravopisnými chybami receptov ( vždy ich viem ale prečítať), ktoré by som nevymenila za dnešné kuchárske knihy...si šikulka súca na vydaj !!!
@Maximamaximova presne tak ako pises, nam doma sa to potvrdzuje po kazdom peceni takychto receptov. Zosit od prababky, v ktorom je kazdy jeden recept pokladom, si naozaj vazime a strazime :) Dakujem ti velmi pekne, den D je uz aj za dverami.. Prajem krasny a pohodovy den ♡
uz sa ozaj mozes vydavat :-), kolac vyzera ohromne fajne, len mi vysvetli, preco sa do plnky dava muka, ja si myslim, ze aby sa usetrili orechy a bolo jej viac, ak je to tak, stalo by za pokus tu muku vymenit za oprazenu struhanku si myslim
Ahoj @Afataga to ti nevysvetlim.. neviem preco ta muka. Ono to chuti v podstate ako orechove cesto ta vnutorna plnka (asi to tak ma byt, bez muky by to bola ina plnka, a uz iny recept (: ).. s tou oprazenou struhankou to za pokus stoji, len neviem si predstavit ako by sa ta plnka zachovala potom pri peceni (moje skusenosti s pecenim su minimalne, preto sa neviem k tvojej pripomienke velmi vyjadrit, prepac (: nam doma kolacik velmi chutil, a ked sa niekomu zda vela muky, kazdy recept sa da vylepsit, pozmenit, podla kazdeho chuti a preferencii. Tento kolac je proste taky zamerne, podla mna nie kvoli setreniu orechov (aj ked, kto vie (: ) Dakujem za pochvalu aj za pripomienku :) Maj pekny den
@Mitzy rozhodne chod ! :) Maj super den ♡

@Luciak dakujeem, ja milujem vsetky kolace, pre mna tzv. suche - orechove, makove, tvarohove, jablkove.. akonahle je v kolaci nejaka plnka, vies ako krem.. to mi proste nejde dole krkom :) Prajem krasny den
@luclup , moja babulienka používala slová: sňah a šutopor,milá spomienka na ňu cez tvoj babkin recept písaný ťažkou mozoľnatou rukou..aj napriek upracovaným rukám z driny na poli, mali vzťah k pečeniu aj keď jednoduchšiemu, ale chutnému..v neposlednom rade používali do koláčov bravčovú masť, ktorá ich robila sviežimi, trvácnymi a krehkými..boli to veľmi šikovné gazdinky...)
@Izabella929 prababka ma vo vacsine receptov, ak nie vo vsetkych napisany margarin, nie bravcovu mast .. mozno ze v recepte bolo tak, ale v skutocnosti mozno tiez pouzivala mast, kto vie. V kazdom pripade tie stare recepty proste maju nieco do seba :) ♡

Pridaj komentár k receptu: