Orechový koláč
Orechový koláč

Podarený koláč fotorecept

luclup - fotkaluclup, 7. mája 2017
Podarený koláč (fotorecept)
Foto: luclup

Dnes som rodinke upiekla tento fakt podarený koláč, ako ho pomenovala aj prababka vo svojom koláčovom receptári. Recept som trošku upravila a výsledok je super :-)

35 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
150 g (alebo maslo)
3 kopcovité PL
1 bal
2 ks
100 ml
Plnka:
50 g zmäknuté
170 g
200 g mleté
200 ml
200 g
1 bal
2 ks
 štipka
Na potretie cesta:
4 PL (alebo iný)
Na vymazanie plechu:
Na vysypanie plechu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pôvodný recept zo zošita prababky :)

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv uhnetiete cesto. Do misy dajte múku, v ktorej rozmiešajte prášok do pečiva. Pridajte cukor a bravčovú masť (ja by som dala maslo, ale už sme nemali toľko, tak som dala masť). Pridajte žĺtky a vypracujte cesto, ktoré dajte na chvíľu do chladničky.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si začnite pripravovať plnku. Do misy dajte maslo, cukor, orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a varechou vymiešajte.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Dosku pomúčte a vyvaľkajte plát vo veľkosti plechu (vnútorný rozmer - 23x38 cm). S cestom sa pracuje super, netrhá sa.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou valčeka (alebo ako chcete) ho preneste na plech. Valček položte na hornú časť plátu, prstami cesto zospodu nadvihnite a jemne ho priložte k valčeku a rolujte pomaly smerom k sebe, až kým nezrolujete celý plát. Jednou rukou valček nadvihnite nad plech, a druhou rukou si podchyťte cesto zospodu. Valček pomaly rolujte tak, aby sa cesto uložilo na plech.

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz si dorobte plnku. Vyšľahajte sneh z dvoch bielkov so štipkou soli a zamiešajte ho do predpripravenej plnky. Plát cesta na plechu natrite lekvárom, na to natrite plnku, vyvaľkajte druhý plát a položte ho na plnku. Po okrajoch cesto zatlačte príborovým nožom a cesto popichajte po celej ploche vidličkou (prečo je vrchné cesto ružové? :D položte druhý plát rovno na ten prvý na lekvár, a potom sa spamätajte, dajte ho dole, znovu vyvaľkajte a máte to :D keď sa počas pečenia zarozprávate, vyzerá to aj tak.. :) ale nevadí, zachránila som to :P

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečte na 190 °C asi 35 minút do zlatohneda. Po vychladnutí ho polejte čokoládou, alebo pocukrujte ako ja. Namiesto orechov môžete použiť aj mak. Cesto je veľmi krehké, koláčik je veľmi fajn ♡

    Podarený koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
uz sa ozaj mozes vydavat :-), kolac vyzera ohromne fajne, len mi vysvetli, preco sa do plnky dava muka, ja si myslim, ze aby sa usetrili orechy a bolo jej viac, ak je to tak, stalo by za pokus tu muku vymenit za oprazenu struhanku si myslim
Mozem potvrdit, ze tento kolacik je naozaj podareny. Vsetkym velmi chuti
Je to super, ked upecie dcera a ja si to mozem len vychutnavat s kavickou;-)) Musim si to este uzit , lebo coskoro sa mi uz vydava :-)
1x zahra