Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept fotorecept
Foto: afataga
Prišli mi mailom rady do kuchyne, medzi inými tam bolo aj spomenuté, ako vraj robili plnku do závinov kedysi babky na dedine, tak som Zobraziť celý popisPrišli mi mailom rady do kuchyne, medzi inými tam bolo aj spomenuté, ako vraj robili plnku do závinov kedysi babky na dedine, tak som si povedala, že skúsim. Neboli tam gramáže, tak som experimentovala. V pôvodnom znení nebola smotana. Recept na cesto nedávam, každý má svoj obľúbený, ak nie, nájde ich tu neúrekom.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Odmerala som si strúhanku a cukor
-
2
Dala som to spolu do kastróla a miešala som, treba miešať o dušu spasenú, lebo sa to chce pripáliť, miešala som asi 3 min., cukor začal robiť také hrčky
-
3
Odstavila som a pridala som maslo
-
4
Miešala som, kým sa maslo rozpustilo, ale stále to bolo trochu sypké, napadlo ma pridať ešte maslo, alebo smotanu, dala som smotanu, aby bola plnka taká kašovitá
-
5
Po rozmiešaní so smotanou
-
6
Plnky nachystané do závinov, druhá je maková
-
7
Vybrala som cesto z DP, rozdelila na 4 kusy, každý som vyváľkala a naplnila, takto vyzerá strúhanková plnka
-
8
Záviny som dala na plech, popichala vidličkou, natrela som ich žltkom s mliekom a nechala kysnúť cca 50 min.
-
9
Piekla som na 180° 17 min.
-
10
A teraz to najťažšie: počkať aspoň chvíľu, kým sa dá krájať :-)
-
11
Ale dlho som nevydržala, podľa mňa je plnka mňam, tie hrčky cukru pekne chrumkajú
@eviana moze byt fajne s tymi visnami
@elysa , @elixir , @ancicka budem rada, ak skusite a podelite sa s vysledkom
@ivah isto by sa to dalo aj tak, ako pises, ale ja ziadnu plnku nevarim, ani makovu ani orechovu, logika mi hovori, ze aj tak sa budu piect v teple, tak sa zohreju :-)
@paploska mam zaznamenane :-)
@kika1212 dakujem, neviem preco niekedy popraskaju a inokedy nie, asi aka je konstelacia :-)
@havino ta skorica aj mna napadla, ale chcela som skusit aj bez nej, s tymi orechami mas pravdu
@izabella929 to ma tesi, ze aj teba som dokazala prekvapit :-)
@sracz dakujem, aj ked sa priznavam, ze jednej vete v tvojom komente akosi nerozumiem
@paeva proti gustovi ziadny disputat, ale ja by som si to mliekom nezaliala
@carrie nase babky vedeli co je dobre
@sovka urcite by to bolo dobre aj v listkovom ceste, bola som si takmer ista, ze ty budes tu plnu poznat :-)
@viera1 :-))) to sa nastuduju :-) tiez dobry napad mas
@margaretka28 nemusis sa pretvarovat, my vieme ze aj tvoj bol kedysi biely, len sa ti ho nechce prat :-)))
snad to prezijete doma :-)
Zaviny jak malovane!!
Hahaha,dám vedieť...Snáď:-D
dakujem :-)