Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept fotorecept

afataga - fotkaafataga, 14. decembra 2013
Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept)
Foto: afataga

Prišli mi mailom rady do kuchyne, medzi inými tam bolo aj spomenuté, ako vraj robili plnku do závinov kedysi babky na dedine, tak som Zobraziť celý popisPrišli mi mailom rady do kuchyne, medzi inými tam bolo aj spomenuté, ako vraj robili plnku do závinov kedysi babky na dedine, tak som si povedala, že skúsim. Neboli tam gramáže, tak som experimentovala. V pôvodnom znení nebola smotana. Recept na cesto nedávam, každý má svoj obľúbený, ak nie, nájde ich tu neúrekom.

8 minút
príprava
17 minút
na 180 °C

Suroviny

4 dl
2 dl
100 g
1 dl (alebo mlieko)




Postup

  1. 1

    Odmerala som si strúhanku a cukor

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dala som to spolu do kastróla a miešala som, treba miešať o dušu spasenú, lebo sa to chce pripáliť, miešala som asi 3 min., cukor začal robiť také hrčky

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odstavila som a pridala som maslo

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Miešala som, kým sa maslo rozpustilo, ale stále to bolo trochu sypké, napadlo ma pridať ešte maslo, alebo smotanu, dala som smotanu, aby bola plnka taká kašovitá

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po rozmiešaní so smotanou

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnky nachystané do závinov, druhá je maková

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vybrala som cesto z DP, rozdelila na 4 kusy, každý som vyváľkala a naplnila, takto vyzerá strúhanková plnka

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Záviny som dala na plech, popichala vidličkou, natrela som ich žltkom s mliekom a nechala kysnúť cca 50 min.

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Piekla som na 180° 17 min.

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A teraz to najťažšie: počkať aspoň chvíľu, kým sa dá krájať :-)

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ale dlho som nevydržala, podľa mňa je plnka mňam, tie hrčky cukru pekne chrumkajú

    Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

eviana
Kamarátkina dcéra v čase keď sú zrelé čerešne robieva štrúdľu s touto plnkou a čerešňami... v živote som lepšiu štrúdľu nejedla a to som už mala v papuli bárščo :). Isto aj tento závin je veľmi chutný, vyzerá krásne :)
elysa
zaujímavé a za pokus to stojí, kk
elixir
Páči sa mi, strúhanka sa dáva aj na cestoviny, tak prečo nie do závinu... môže byť veľmi chutná :)
ivah
Vyzerá výborne! My strúhanku na cestovinách milujeme, tak určite vyskúšam, len by som asi dala viac mlieka a potom varila do zhustnutia. :-)
kika1212
ja hlasujem za obidve. Aj tá strúhanková vyzerá zaujímavo, ale @afataga prezradí, ako chutí. Jo veď v bode č. 11 vraj chrumkavo. Záviny ukážkové.
havino
zaujímavé, nejedla som, ani nepočula, ale prečo nie, ked na slivkových guľkách je pražená strúhanka výborná a tu si aj smotany frkla, ja by som možno aj trošku škorice dala. Raz vyskúšam a teraz ma napadlo, v pekárňach ( nehádžem všetky do jedného vreca, bože chráň) čím doplňajú orechové plnky, no len strúhankou veru, tam nikto piškotky ani podobné nedá, ked treba orechy ušetriť.
sracz
... tak opäť niečo nové, teda aspoň pre mňa, ako z babičkinej KK, ch*v*á*l*i*m nielen Tvoj "perfect" rcp, milá @afataga ale aj Tvoje rozhodnutie podeliť sa ním s nami práve pred Vianocami! Mimochodom a prosím bez urážky, zopár razy som sa presvedčil a uistil, že autorkou tohoto rcp si naozaj Ty! Pekne ďakujem, obdivujem a úprimne želám šťastné a veselé sviatky Vianočné, Tebe a celej Vašej ctenej rodine!
paeva
my sme kedysi takú strúhankovú robili doma u mamky, teraz ju robím mojím strávnikom a voláme ju taška na mlieko. upečený závin ukrojím každému podľa požiadaviek akú chce veľkú, dáme do taniera a zalejeme mliekom. niekedy je to aj hlavné jedlo.
carrie
tak, tak,moja nagymama to robila s visnami, struhanka a visne, vynikajuce
sovka62
Volali ju žemličková, ale zdá sa mi, že ňou plnili štrúdle, nie kysnutý závin. Niekedy s ovocím a niekedy bez, s troškou škorice, vždy bola výborná.
viera1
Skúsim s trstinovým cukrom,ten má takú orieškovú chuť a možno pridám nasucho opražené ovsené vločky.Už vidím dedičov ako to budú študovať,čo to je...
afataga
dakujem vam vsetkym
@eviana moze byt fajne s tymi visnami
@elysa , @elixir , @ancicka budem rada, ak skusite a podelite sa s vysledkom
@ivah isto by sa to dalo aj tak, ako pises, ale ja ziadnu plnku nevarim, ani makovu ani orechovu, logika mi hovori, ze aj tak sa budu piect v teple, tak sa zohreju :-)
@paploska mam zaznamenane :-)
@kika1212 dakujem, neviem preco niekedy popraskaju a inokedy nie, asi aka je konstelacia :-)
@havino ta skorica aj mna napadla, ale chcela som skusit aj bez nej, s tymi orechami mas pravdu
@izabella929 to ma tesi, ze aj teba som dokazala prekvapit :-)
@sracz dakujem, aj ked sa priznavam, ze jednej vete v tvojom komente akosi nerozumiem
@paeva proti gustovi ziadny disputat, ale ja by som si to mliekom nezaliala
@carrie nase babky vedeli co je dobre
@sovka urcite by to bolo dobre aj v listkovom ceste, bola som si takmer ista, ze ty budes tu plnu poznat :-)
@viera1 :-))) to sa nastuduju :-) tiez dobry napad mas
margaretka28
Takú plnku mám rada do štrúdle s čerešňami, alebo len posypať na slíže a poliať maslom a škoricu ešte dávam do nej, ale do kysnutého ma nenapadlo, budem musieť niekedy vyskúšať.
medovnicek
tá plnka je zaujímavá, veru nepoznám takú, už aj si ju odkladám a záviny si veru upiekla mňamkové:)
kika1212
@afi , no čo Ti budem hovoriť. Závin upečený, skoro zjedený, plnka bola dobrá, šťavnatá, čo ma aj prekvapilo (predsa strúhanka), pridala som perníkové korenie, mala som plán pridať aj figy, ale tie som minula do makového závinu, určite by ju boli vylepšili. No tak samozrejme orechy sú to nie, ale ako náhrada je to super. Určite ju budem robiť a budem vedieť že ju treba dať všetku, lebo pozerám že Ty jej máš bohatšie a mne sa ešte zvýšilo. No nie som šiši. A to som si myslela, že aj tej je veľa. Z cukru som ubrala na 1,5 dcl, ale asi by som nabudúce dala ešte menej. Takže pozn. všetku plnku, menej cukru.


afataga
@kika1212 si mi nan narobila chute :-), pekne sa vydaril, s tym cukrom mas pravdu a nabuduce skusim dat aj skoricu a hrozienka, jasne to nie su orechy, aj ked orechy mam, ale bola som na toto zvedava, som rada, ze vam chutilo :-), som sa zasmiala na vete: orechy su to nie, lebo taky slovosled mala moja babka :-)
luss44
tak táto dobrota mi nejako ušla, ešte že sa to pripomenulo, vyskúšame, ochutnáme, zhodnotíme :)
margaretka28
kika1212, pekne si napiekla a pozerám, že máš taký istý háčkovaný obrus ako ja, moja mama furt háčkuje :-) len ja ho nemám biely, ale bledožltý :-)
kika1212
margarétka, to je ručná práca našej p. upratovačky. Veď ja som to aj chcela sama dokázať. Ukázala mi, ako na to, táák som sa snažila, aj som Ti ja veru urobila asi takých 20 cm. Idem sa ja pochváliť asi po 2 týždňoch driny, našla mi tam chybu v očkách, či čo ja viem kde, všetko spárala, že to nemôže byť ani na dedine, nie to v meste, ja skoro plakala a ona mi ho za 4 cesty do roboty vlakom uháčkovala. Nemám Ti ja veru na to nervy. @afataga , si zabila, hlavne že si rozumieme...:D)
margaretka28
jasné :-)) ani ja na to nemám nervy, ale mám ich aj biele, aj žlté, aj krémové, skrátka aká sa mi kde hodí, takú mi uháčkovala, ja jej nakúpim tie časopisi s tými vzorkami a priadzu a ona chmotá odušu :-)
afataga
jaj no diovky moje, ja keby som sa mala tymto zivit, tak uz ma ani nevidno :-), ale retiazku viem uhackovat :-)
elysa
@afataga práve mi chladnú na plechu 4 voňavé záviny, jeden je s touto náplňou... zajtra napíšem ako chutil, ale už teraz som presvedčená o tom, že chutí skvelo...prajem pekný pohodový večer...
afataga
@elysa dufam, ze bude chutit, ja som na nu aj zabudla, dakujem za pripomenutie :-), aj tebe pekny vecer
elysa
no teda, degustácia je za mnou a musím uznať, že babičky vedeli čo robia :)), koláčik je chutný, pripomína mi orechy a tie ja môžem aj s mäsom...
afataga
@elysa ved sme tam zabudli dat maso :-))), inak s tymi babickami mas pravdu, ziadne hery, cery, bujony a ako sme sa vzdy nadlabli :-)
jack
Túto plnku určite skúsim:-)
dormella
Pravda, ze starodavna, ale urcite dobrota. Vse se strouhankou osmazenou na masle je uzasne, jak naslano, tak nasladko.
Zaviny jak malovane!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia