Jablkovo-orechový koláč
Jablkovo-orechový koláč

Jablkovo-orechový tart fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 12:22
12
porcií
30-40 minút
príprava
15+30 minút
na 175 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
60 g
30 g mleté
1/2 ČL
2 ks
150 g studené
1 bal.
Náplň:
350 g očistené
70 g mleté (vlašské alebo pekanové)
1 bal.
70 g
2 ks
1/2 ČL
Na vrch:
 (polovičky)



Postup

  1. 1

    Zo sypkých surovín a nakrájaného studeného masla urobíme mrveničku. Pridáme žĺtky a vypracujeme krehké cesto. Zabalíme a na aspoň hodinu šupneme do chladničky. Potom cesto vyberieme, rozvaľkáme na kruh väčší ako forma, v ktorej budeme koláč piecť. Ja som použila tartovú formu s odnímateľným dnom s priemerom 26 cm.

  2. 2

    Cestom vyložíme formu, pritlačíme a okraje zrežeme. (Zo zvyšku cesta môžeme upiecť napríklad sušienky.) Dáme do chladničky a vyhrejeme si rúru na 175 °C. Pred pečením cesto popicháme vidličkou, položíme kus papiera na pečenie a zaťažíme fazuľou. Po 15 minútach vyberieme z rúry a odstránime papier aj fazuľu. (Ak je cesto v strede ešte neprepečené, vráťte ho neprikryté na pár minút do rúry.)

  3. 3

    Na náplň dáme do hrnca nakrájané jablká, podliate trochou vody. Pridáme cukor a prikryté dusíme, kým jablká nie sú mäkké. Vodu zlejeme a jablká rozmixujeme na kašu. Pridáme pomleté orechy, vajíčka a trochu citrónovej kôry. Túto hmotu nalejeme do formy, rozotrieme, ozdobíme polovičkami orechov a dáme piecť asi na polhodinu.

    Jablkovo-orechový tart (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu