Orechový koláč

Podarený koláč (fotorecept)

Autor receptu: luclup

Dnes som rodinke upiekla tento fakt podarený koláč, ako ho pomenovala aj prababka vo svojom koláčovom receptári. Recept som trošku upravila a výsledok je super :-)

35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pôvodný recept zo zošita prababky :)
  2. Najprv uhnetiete cesto. Do misy dajte múku, v ktorej rozmiešajte prášok do pečiva. Pridajte cukor a bravčovú masť (ja by som dala maslo, ale už sme nemali toľko, tak som dala masť). Pridajte žĺtky a vypracujte cesto, ktoré dajte na chvíľu do chladničky.
  3. Medzitým si začnite pripravovať plnku. Do misy dajte maslo, cukor, orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a varechou vymiešajte.
  4. Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Dosku pomúčte a vyvaľkajte plát vo veľkosti plechu (vnútorný rozmer - 23x38 cm). S cestom sa pracuje super, netrhá sa.
  5. Pomocou valčeka (alebo ako chcete) ho preneste na plech. Valček položte na hornú časť plátu, prstami cesto zospodu nadvihnite a jemne ho priložte k valčeku a rolujte pomaly smerom k sebe, až kým nezrolujete celý plát. Jednou rukou valček nadvihnite nad plech, a druhou rukou si podchyťte cesto zospodu. Valček pomaly rolujte tak, aby sa cesto uložilo na plech.
  6. Teraz si dorobte plnku. Vyšľahajte sneh z dvoch bielkov so štipkou soli a zamiešajte ho do predpripravenej plnky. Plát cesta na plechu natrite lekvárom, na to natrite plnku, vyvaľkajte druhý plát a položte ho na plnku. Po okrajoch cesto zatlačte príborovým nožom a cesto popichajte po celej ploche vidličkou (prečo je vrchné cesto ružové? :D položte druhý plát rovno na ten prvý na lekvár, a potom sa spamätajte, dajte ho dole, znovu vyvaľkajte a máte to :D keď sa počas pečenia zarozprávate, vyzerá to aj tak.. :) ale nevadí, zachránila som to :P
  7. Pečte na 190 °C asi 35 minút do zlatohneda. Po vychladnutí ho polejte čokoládou, alebo pocukrujte ako ja. Namiesto orechov môžete použiť aj mak. Cesto je veľmi krehké, koláčik je veľmi fajn ♡