Slané pečivo
Slané pečivo

Poğaça - slané pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. marca 2017
Poğaça - slané pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Pogača :-) Jednoduché a chutné, slané kysnuté pečivo...

21 ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
2 PL
1,5 dl
1 ks
2 kopcovité PL
1 PL
cca 3,5 dl vlažné
30 g čerstvé
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
podľa potreby strúhaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv v jednej miske zmiešame lyžicou múku, cukor a sol. Potom pridáme olej, jogurt, bielok a v 2,5 dl mlieku napučané droždie (2,5 dl mlieko + droždie + 1 kl cukor). Zvyšné cca 1 dl mlieka pridavame postupne. Vypracujeme polomäkké až mäkké, vláčne cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Poprášime ho mukou a zopárkrát premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme na teplom mieste 1 h kysnúť.

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké kúsky, mne vyšlo 21. Kúsky cesta znova dobre vymiesime do bochníčkov. Podsypavať múkou vôbec netreba, s cestom sa pracuje vyborne, vôbec sa nelepí :-)

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bochníčky poukladáme na plech s pečiacim papierom, zakryjeme utierkou a necháme 25 minut podkysnúť. Následne ich natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom. Ja som použila Gouda syr. Niektoré som posypala aj oreganom. Každý poača som aj zvlášť na vrchu osolila.

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať.

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už upečené Poğaça :-) 10 minút pred koncom pečenia, čiže v 20 minúte som plech vytiahla z rúry a na každý kúsok som dala ešte trocha strúhaného syru. To aby bol na tom aj viac, aj menej upečený syr :-) Ake kto chce, si celkovo položí syr len krátko pred koncom pečenia :-)

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sú lahké a mäkkučké :-) Vláčne a mäkké zostanú aj niekolko dní. Su vhodné na desiatu, raňajky, výlety, ale aj ako príloha k polievkam :-)

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

luss44
paráda, cesto máš ako páperko jemné, takéto som schopná jesť aj tri dni s čajom. Biely jogurt som tiež začala dávať do všetkého kysnutého, kupujeme ho už vo väčších kýblikoch tak mi ostáva aj na pečenie :)
terinka55
Bože, bože, kde to bývaš? Jáj, takáto šikovná susedka by "bodla" :-) Paráda!
mitzy
Oboch mňam! Tak toto musím skúsiť už konečne! 5* bez debaty
mitzy
*malo byť Oooch :) /môj mobil si sem tam napíše svoje-musím po sebe čítať skôr ako pošlem koment/
cesminaz
@Luss ja pouzivam jogurt tiez casto do kysnuteho cesta.Sice nie do kazdeho,ale fakt casto :-) A pravdaze s nim aj varim,takze u nas jogurt nesmie chybať :-) @Terinka55 :-))) no veru,vedla mna by si sa mala! ;-P @Arnilka @Mitzy dakujem vam za mile slová a nahliadnutie :-)
jack
Veľmi pekne sa ti podarili.Musia byť chutnučké.Určite ich vyskúšam a podám hlásenie-☺
marikafil
tieto určite vyskúšam aj ja - mňa na našich pagáčoch otravuje to vykrajovanie a následné spracovanie zvyškov - toto je pre lenivú gazdinú ako ja top recept a keďže ten môj miluje pagáče, tak mu urobím. potom podám správu. a hviezdičiek samozrejme plný počet!
jack
Tak podávam hlásenie milá Cezminka.1:"Vysoko nebezpečné riziko pribratia"tj.nemôžeš prestať jesť. 2":Treba ich narobiť viac" tj.rýchlo miznú,máš, otočíš sa a zrazu...3:A posledný bod,kedy dáš znova niečo také dobréé.?Pridávam aj foto,s cestom sa robilo super.Dala som aj so sézamovými semienkami.Mňamka.Hodia sa mi akurát ku dnešnému gulášu.-:)


1x haji
gordonko
vyzerá to nádherne ,len čo už somnou ,ked mi múku zakazujúúúú
cesminaz
@Marikafil dakujem :-) Je to fakt jednoduché a rychle.Urcite vam budu chutit :-) Milá Jack dakujem za správu,som velmi rada,ze si spokojná :-) Podarili sa ti super.Ked chces,vyskusaj tieto druhé poğaça ..  varecha.pravda.sk/recepty/poaa-kysnute-slane-buchticky-fo...
sú tiez vyborné! Tie mozes tiez nechat aj prazdne a aj plnit.Su velmi dobre,naozaj odporucam :-) Dakujem aj za pekne fotky.Pozdravujem :-) @Mitzy tesim sa ;-) Dakujem za spravu,som rada ze chutia! @Gordonko tak to je fakt skoda :-)
suseda82
Ako dlho/kolko minut je potrebne cesto miesit? Rucne alebo mixerom s hakmi? Mne totiz vyrobky z kysnuteho mesta vzdy stvrdnu,uz ked su cerstvo upecene,tak su tvrde. Recepty nasledujem do bodky.cesto krasne nakysne,len teda nezostane makke,ked je upecene.alebo robim chybu niekde inde?Dakujem za rady.
cesminaz
@Suseda82 (26.3.2017 15:46)

Tak ked doteraz kazde tvoj pokus tak dopadol,tak by som si tipla,ze problem bude asi inde a nie v ceste :-) Hore v bode č.1 na fotke 3, je obrázok ručne vypracovaného cesta.Nieje to nič extra,zpracujes múku s ostatnymi surovinami a tekutinou.Dovtedy to rukou mačkáš/hnetieš,kym ti muka nevsaje tekutinu a vznikne ti cesto takej konzistencie ako mam hore.To sa na čas nepočita,zaleží od teba,aká si rychla :-) Potom cesto trocha poprašiš múkou a zopárkrat 5-6x premiesiš do tvaru bochníka.To je vlastne len minutka ;-) To znamená,že jednu stranu cesta prehnes cez druhú a stlačíš dlaňou o dno misky :-) Ten pohyb zopakujes 5-6x ,ale nepridávavaj stále múku.Len málinko,aby sa ti cesto nelepilo o ruku.Čím viac múky podsypes,tym budes mat tuhsie cesto.A tym vlastne zmeníš aj konzistenciu pôvodného cesta.Tie kúsky cesta v bode č.2, nasucho bez múky mozes vymiesit na stole rukou do tvaru bochnika.Cesto sa nelepí.A potom len piecť.Neviem akú rúru máš,môze byt aj v nej problém.Musíš si to odsledovať.Čas pečenia je tiež pri každom recepte len orientačny,kedže každa rura trocha inak pečie. Neviem milá @Suseda82 iné povedať,alebo ti poradiť.. @Monty469 dakujem :-)
luss44
@Suseda82 (26.3.2017 15:46)

ak @Cesminka prepáči a môžem pridať svoju skúsenosť, keď Ti cesto krásne vykysne ako píšeš, tak problém nebude pri vypracovaní ale skôr až pri pečení, možno Ti pečie slabšie rúra a cesto sa dlhším pečením suší a tvrdne, najmä malé kúsky. Minule som piekla u kamošky záviny, dala rúru na 180 ako som zvyknutá a nie a nie upiecť, museli sme pridať teplotu, čo v mojej rúre by už horeli, u nej to bola teplota akurát. A to má nový sporák a ja 15r. Každá rúra inak pečie. Vyskúšaj napr. takéto menšie pagáčiky kľudne na 200°C, sleduj si ich aby nezhoreli a uvidíš.
cesminaz
@Luss zlatá,urcite sa nenahnevám ved nemam preco.@Suseda82 sa istotne poteší,ak jej niekto bude vediet svojim komentarom a skusenostou pomôct ;-)
annan
Už sú aj tieto vyskúšané,nemám ani čo dodať, musím sa opakovať,proste nemajú chybu,včera som piekla a,nezostala ani jedna.Ďakujem za všetky tvoje recept