Slané pečivo
Slané pečivo

Poğaça - slané pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. marca 2017
Poğaça - slané pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Pogača :-) Jednoduché a chutné, slané kysnuté pečivo...

21 ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
2 PL
1,5 dl
1 ks
2 kopcovité PL
1 PL
cca 3,5 dl vlažné
30 g čerstvé
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
podľa potreby strúhaný




Postup

  1. 1

    Najprv v jednej miske zmiešame lyžicou múku, cukor a sol. Potom pridáme olej, jogurt, bielok a v 2,5 dl mlieku napučané droždie (2,5 dl mlieko + droždie + 1 kl cukor). Zvyšné cca 1 dl mlieka pridavame postupne. Vypracujeme polomäkké až mäkké, vláčne cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Poprášime ho mukou a zopárkrát premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme na teplom mieste 1 h kysnúť.

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké kúsky, mne vyšlo 21. Kúsky cesta znova dobre vymiesime do bochníčkov. Podsypavať múkou vôbec netreba, s cestom sa pracuje vyborne, vôbec sa nelepí :-)

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bochníčky poukladáme na plech s pečiacim papierom, zakryjeme utierkou a necháme 25 minut podkysnúť. Následne ich natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom. Ja som použila Gouda syr. Niektoré som posypala aj oreganom. Každý poača som aj zvlášť na vrchu osolila.

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať.

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už upečené Poğaça :-) 10 minút pred koncom pečenia, čiže v 20 minúte som plech vytiahla z rúry a na každý kúsok som dala ešte trocha strúhaného syru. To aby bol na tom aj viac, aj menej upečený syr :-) Ake kto chce, si celkovo položí syr len krátko pred koncom pečenia :-)

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sú lahké a mäkkučké :-) Vláčne a mäkké zostanú aj niekolko dní. Su vhodné na desiatu, raňajky, výlety, ale aj ako príloha k polievkam :-)

    Poğaça - slané pečivo (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

luss44
paráda, cesto máš ako páperko jemné, takéto som schopná jesť aj tri dni s čajom. Biely jogurt som tiež začala dávať do všetkého kysnutého, kupujeme ho už vo väčších kýblikoch tak mi ostáva aj na pečenie :)
terinka55
Bože, bože, kde to bývaš? Jáj, takáto šikovná susedka by "bodla" :-) Paráda!
mitzy
Oboch mňam! Tak toto musím skúsiť už konečne! 5* bez debaty
mitzy
*malo byť Oooch :) /môj mobil si sem tam napíše svoje-musím po sebe čítať skôr ako pošlem koment/
cesminaz
@Luss ja pouzivam jogurt tiez casto do kysnuteho cesta.Sice nie do kazdeho,ale fakt casto :-) A pravdaze s nim aj varim,takze u nas jogurt nesmie chybať :-) @Terinka55 :-))) no veru,vedla mna by si sa mala! ;-P @Arnilka @Mitzy dakujem vam za mile slová a nahliadnutie :-)
jack
Veľmi pekne sa ti podarili.Musia byť chutnučké.Určite ich vyskúšam a podám hlásenie-☺
marikafil
tieto určite vyskúšam aj ja - mňa na našich pagáčoch otravuje to vykrajovanie a následné spracovanie zvyškov - toto je pre lenivú gazdinú ako ja top recept a keďže ten môj miluje pagáče, tak mu urobím. potom podám správu. a hviezdičiek samozrejme plný počet!
jack
Tak podávam hlásenie milá Cezminka.1:"Vysoko nebezpečné riziko pribratia"tj.nemôžeš prestať jesť. 2":Treba ich narobiť viac" tj.rýchlo miznú,máš, otočíš sa a zrazu...3:A posledný bod,kedy dáš znova niečo také dobréé.?Pridávam aj foto,s cestom sa robilo super.Dala som aj so sézamovými semienkami.Mňamka.Hodia sa mi akurát ku dnešnému gulášu.-:)


1x haji
gordonko
vyzerá to nádherne ,len čo už somnou ,ked mi múku zakazujúúúú
cesminaz
@Marikafil dakujem :-) Je to fakt jednoduché a rychle.Urcite vam budu chutit :-) Milá Jack dakujem za správu,som velmi rada,ze si spokojná :-) Podarili sa ti super.Ked chces,vyskusaj tieto druhé poğaça ..  varecha.pravda.sk/recepty/poaa-kysnute-slane-buchticky-fo...
sú tiez vyborné! Tie mozes tiez nechat aj prazdne a aj plnit.Su velmi dobre,naozaj odporucam :-) Dakujem aj za pekne fotky.Pozdravujem :-) @Mitzy tesim sa ;-) Dakujem za spravu,som rada ze chutia! @Gordonko tak to je fakt skoda :-)
suseda82
Ako dlho/kolko minut je potrebne cesto miesit? Rucne alebo mixerom s hakmi? Mne totiz vyrobky z kysnuteho mesta vzdy stvrdnu,uz ked su cerstvo upecene,tak su tvrde. Recepty nasledujem do bodky.cesto krasne nakysne,len teda nezostane makke,ked je upecene.alebo robim chybu niekde inde?Dakujem za rady.
cesminaz
@Suseda82 (26.3.2017 15:46)

Tak ked doteraz kazde tvoj pokus tak dopadol,tak by som si tipla,ze problem bude asi inde a nie v ceste :-) Hore v bode č.1 na fotke 3, je obrázok ručne vypracovaného cesta.Nieje to nič extra,zpracujes múku s ostatnymi surovinami a tekutinou.Dovtedy to rukou mačkáš/hnetieš,kym ti muka nevsaje tekutinu a vznikne ti cesto takej konzistencie ako mam hore.To sa na čas nepočita,zaleží od teba,aká si rychla :-) Potom cesto trocha poprašiš múkou a zopárkrat 5-6x premiesiš do tvaru bochníka.To je vlastne len minutka ;-) To znamená,že jednu stranu cesta prehnes cez druhú a stlačíš dlaňou o dno misky :-) Ten pohyb zopakujes 5-6x ,ale nepridávavaj stále múku.Len málinko,aby sa ti cesto nelepilo o ruku.Čím viac múky podsypes,tym budes mat tuhsie cesto.A tym vlastne zmeníš aj konzistenciu pôvodného cesta.Tie kúsky cesta v bode č.2, nasucho bez múky mozes vymiesit na stole rukou do tvaru bochnika.Cesto sa nelepí.A potom len piecť.Neviem akú rúru máš,môze byt aj v nej problém.Musíš si to odsledovať.Čas pečenia je tiež pri každom recepte len orientačny,kedže každa rura trocha inak pečie. Neviem milá @Suseda82 iné povedať,alebo ti poradiť.. @Monty469 dakujem :-)
luss44
@Suseda82 (26.3.2017 15:46)

ak @Cesminka prepáči a môžem pridať svoju skúsenosť, keď Ti cesto krásne vykysne ako píšeš, tak problém nebude pri vypracovaní ale skôr až pri pečení, možno Ti pečie slabšie rúra a cesto sa dlhším pečením suší a tvrdne, najmä malé kúsky. Minule som piekla u kamošky záviny, dala rúru na 180 ako som zvyknutá a nie a nie upiecť, museli sme pridať teplotu, čo v mojej rúre by už horeli, u nej to bola teplota akurát. A to má nový sporák a ja 15r. Každá rúra inak pečie. Vyskúšaj napr. takéto menšie pagáčiky kľudne na 200°C, sleduj si ich aby nezhoreli a uvidíš.
cesminaz
@Luss zlatá,urcite sa nenahnevám ved nemam preco.@Suseda82 sa istotne poteší,ak jej niekto bude vediet svojim komentarom a skusenostou pomôct ;-)
annan
Už sú aj tieto vyskúšané,nemám ani čo dodať, musím sa opakovať,proste nemajú chybu,včera som piekla a,nezostala ani jedna.Ďakujem za všetky tvoje recept
zojenka
Recept je tu síce dávnejšie, no ja som ho vyskúšala až dnes. Super recept. Máme radi oregano, tak boli syrovo-oreganové.
zolik
Fantastické pečivo. Robila som z 1/2 dávky a vyšlo mi 10 krásnych buchtičiek/žemličiek. Cesto vymiesil kamarát KitchenAid a následne ja sám. Netreba podsypavat, cesto sa nelepí a výborne sa s ním pracuje.
Ďakujem milá @cesminaz za výborný recept.



zolik
@zolik (29.3.2022 13:11)
Poznámka k tomuto receptu:
Aj na 4. deň sú stále veľmi chutné. Ešte mám 3 kusy v mrazáku.
Ak by chcel niekto robiť párty žemlicky, tak toto cesto je ideálne, len samozrejme menší tvar by to chcelo.




cesminaz
@zolik (29.3.2022 13:11)

Milá @zolik dakujem ti krásne za tvoju správu, potešila ako vždy😉 Som velmi rada, že ti aj toto pečivo chutí. Pekne pozdravujem😊