Poğaça - slané pečivo fotorecept
Foto: cesminaz
Pogača :-) Jednoduché a chutné, slané kysnuté pečivo...
porcií
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
700 g |
|
2 PL |
|
1,5 dl |
|
1 ks |
|
2 kopcovité PL |
|
1 PL |
|
cca 3,5 dl vlažné |
|
30 g čerstvé |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
podľa potreby strúhaný |
|
Postup
-
1
Najprv v jednej miske zmiešame lyžicou múku, cukor a sol. Potom pridáme olej, jogurt, bielok a v 2,5 dl mlieku napučané droždie (2,5 dl mlieko + droždie + 1 kl cukor). Zvyšné cca 1 dl mlieka pridavame postupne. Vypracujeme polomäkké až mäkké, vláčne cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Poprášime ho mukou a zopárkrát premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme na teplom mieste 1 h kysnúť.
-
2
Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké kúsky, mne vyšlo 21. Kúsky cesta znova dobre vymiesime do bochníčkov. Podsypavať múkou vôbec netreba, s cestom sa pracuje vyborne, vôbec sa nelepí :-)
-
3
Bochníčky poukladáme na plech s pečiacim papierom, zakryjeme utierkou a necháme 25 minut podkysnúť. Následne ich natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom. Ja som použila Gouda syr. Niektoré som posypala aj oreganom. Každý poača som aj zvlášť na vrchu osolila.
-
4
Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať.
-
5
Už upečené Poğaça :-) 10 minút pred koncom pečenia, čiže v 20 minúte som plech vytiahla z rúry a na každý kúsok som dala ešte trocha strúhaného syru. To aby bol na tom aj viac, aj menej upečený syr :-) Ake kto chce, si celkovo položí syr len krátko pred koncom pečenia :-)
-
6
Sú lahké a mäkkučké :-) Vláčne a mäkké zostanú aj niekolko dní. Su vhodné na desiatu, raňajky, výlety, ale aj ako príloha k polievkam :-)
sú tiez vyborné! Tie mozes tiez nechat aj prazdne a aj plnit.Su velmi dobre,naozaj odporucam :-) Dakujem aj za pekne fotky.Pozdravujem :-) @Mitzy tesim sa ;-) Dakujem za spravu,som rada ze chutia! @Gordonko tak to je fakt skoda :-)
Tak ked doteraz kazde tvoj pokus tak dopadol,tak by som si tipla,ze problem bude asi inde a nie v ceste :-) Hore v bode č.1 na fotke 3, je obrázok ručne vypracovaného cesta.Nieje to nič extra,zpracujes múku s ostatnymi surovinami a tekutinou.Dovtedy to rukou mačkáš/hnetieš,kym ti muka nevsaje tekutinu a vznikne ti cesto takej konzistencie ako mam hore.To sa na čas nepočita,zaleží od teba,aká si rychla :-) Potom cesto trocha poprašiš múkou a zopárkrat 5-6x premiesiš do tvaru bochníka.To je vlastne len minutka ;-) To znamená,že jednu stranu cesta prehnes cez druhú a stlačíš dlaňou o dno misky :-) Ten pohyb zopakujes 5-6x ,ale nepridávavaj stále múku.Len málinko,aby sa ti cesto nelepilo o ruku.Čím viac múky podsypes,tym budes mat tuhsie cesto.A tym vlastne zmeníš aj konzistenciu pôvodného cesta.Tie kúsky cesta v bode č.2, nasucho bez múky mozes vymiesit na stole rukou do tvaru bochnika.Cesto sa nelepí.A potom len piecť.Neviem akú rúru máš,môze byt aj v nej problém.Musíš si to odsledovať.Čas pečenia je tiež pri každom recepte len orientačny,kedže každa rura trocha inak pečie. Neviem milá @Suseda82 iné povedať,alebo ti poradiť.. @Monty469 dakujem :-)
ak @Cesminka prepáči a môžem pridať svoju skúsenosť, keď Ti cesto krásne vykysne ako píšeš, tak problém nebude pri vypracovaní ale skôr až pri pečení, možno Ti pečie slabšie rúra a cesto sa dlhším pečením suší a tvrdne, najmä malé kúsky. Minule som piekla u kamošky záviny, dala rúru na 180 ako som zvyknutá a nie a nie upiecť, museli sme pridať teplotu, čo v mojej rúre by už horeli, u nej to bola teplota akurát. A to má nový sporák a ja 15r. Každá rúra inak pečie. Vyskúšaj napr. takéto menšie pagáčiky kľudne na 200°C, sleduj si ich aby nezhoreli a uvidíš.
Ďakujem milá @cesminaz za výborný recept.
Poznámka k tomuto receptu:
Aj na 4. deň sú stále veľmi chutné. Ešte mám 3 kusy v mrazáku.
Ak by chcel niekto robiť párty žemlicky, tak toto cesto je ideálne, len samozrejme menší tvar by to chcelo.
Milá @zolik dakujem ti krásne za tvoju správu, potešila ako vždy😉 Som velmi rada, že ti aj toto pečivo chutí. Pekne pozdravujem😊