Slané pečivo

Poğaça - slané pečivo (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Pogača :-) Jednoduché a chutné, slané kysnuté pečivo...

21 ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv v jednej miske zmiešame lyžicou múku, cukor a sol. Potom pridáme olej, jogurt, bielok a v 2,5 dl mlieku napučané droždie (2,5 dl mlieko + droždie + 1 kl cukor). Zvyšné cca 1 dl mlieka pridavame postupne. Vypracujeme polomäkké až mäkké, vláčne cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Poprášime ho mukou a zopárkrát premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme na teplom mieste 1 h kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké kúsky, mne vyšlo 21. Kúsky cesta znova dobre vymiesime do bochníčkov. Podsypavať múkou vôbec netreba, s cestom sa pracuje vyborne, vôbec sa nelepí :-)
  3. Bochníčky poukladáme na plech s pečiacim papierom, zakryjeme utierkou a necháme 25 minut podkysnúť. Následne ich natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom. Ja som použila Gouda syr. Niektoré som posypala aj oreganom. Každý poača som aj zvlášť na vrchu osolila.
  4. Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať.
  5. Už upečené Poğaça :-) 10 minút pred koncom pečenia, čiže v 20 minúte som plech vytiahla z rúry a na každý kúsok som dala ešte trocha strúhaného syru. To aby bol na tom aj viac, aj menej upečený syr :-) Ake kto chce, si celkovo položí syr len krátko pred koncom pečenia :-)
  6. Sú lahké a mäkkučké :-) Vláčne a mäkké zostanú aj niekolko dní. Su vhodné na desiatu, raňajky, výlety, ale aj ako príloha k polievkam :-)