Slané pečivo
Poğaça - slané pečivo (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Pogača :-) Jednoduché a chutné, slané kysnuté
pečivo...
21 ks porcií |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Najprv v jednej miske zmiešame lyžicou múku, cukor a sol. Potom pridáme olej, jogurt, bielok a v 2,5 dl mlieku napučané droždie (2,5 dl mlieko + droždie + 1 kl cukor). Zvyšné cca 1 dl mlieka pridavame postupne. Vypracujeme polomäkké až mäkké, vláčne cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Poprášime ho mukou a zopárkrát premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme na teplom mieste 1 h kysnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké kúsky, mne vyšlo 21. Kúsky cesta znova dobre vymiesime do bochníčkov. Podsypavať múkou vôbec netreba, s cestom sa pracuje vyborne, vôbec sa nelepí :-)
- Bochníčky poukladáme na plech s pečiacim papierom, zakryjeme utierkou a necháme 25 minut podkysnúť. Následne ich natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom. Ja som použila Gouda syr. Niektoré som posypala aj oreganom. Každý poača som aj zvlášť na vrchu osolila.
- Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať.
- Už upečené Poğaça :-) 10 minút pred koncom pečenia, čiže v 20 minúte som plech vytiahla z rúry a na každý kúsok som dala ešte trocha strúhaného syru. To aby bol na tom aj viac, aj menej upečený syr :-) Ake kto chce, si celkovo položí syr len krátko pred koncom pečenia :-)
- Sú lahké a mäkkučké :-) Vláčne a mäkké zostanú aj niekolko dní. Su vhodné na desiatu, raňajky, výlety, ale aj ako príloha k polievkam :-)