Foto: cesminaz
Číta sa to "Pogača" ale so Slovenskymi Pagačmi to nema naozaj nic spolocne :-) Turci tak volaju ci uz kysnute,alebo nekysnute žemličky-buchtičky a to Zobraziť celý popisČíta sa to "Pogača" ale so Slovenskymi Pagačmi to nema naozaj nic spolocne :-) Turci tak volaju ci uz kysnute,alebo nekysnute žemličky-buchtičky a to naslano,ci nasladko..Plnene alebo len tak prazdne :-) ..chutia jednoducho vynikajuco! Hodia sa nielen k polievkam,ale aj ku kave,k čaju,na ranajky ku kakau alebo detom na desiatu ;-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
4 - 5 PL |
|
1 PL |
|
2,5 dcl |
|
2 dcl (alebo slnečnicový) |
|
4 dcl |
|
45 - 50 g |
|
Plnka: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
Na potieranie: | |
2 ks |
|
Na posyp: | |
|
Postup
-
1
Do misky dame muku,Cukor a sol a premiesame lyzicou.Potom dame jogurt,olivovy olej a napucany kvasok.Ten sme si pripravili z 2dcl mlieka,kvasnic a 1kl cukru.A nakoniec pridame aj zvysnych 2dcl vlazneho mlieka.Olivovy olej doda cestu fantasticku chut,ale kludne ho mozte nahradit aj inym rastlinnym olejom.Ja som robila uz aj so slnecnicovym a boli tiez vyborne :-)
-
2
Cesto poriadne vymiesame,medzi prstami pomackame :-) Nakoniec dostaneme take polotuhe,mastnejsie cesto,ktore sa takto oddeluje od misky :-)
-
3
Pomocou muky vymiesime este do bochnika,posypeme trocha mukou a nechame utierkou zakryte na teplejsom mieste 1h nakysnut..
-
4
Zatial si pripravime lubovolnu plnku.Ja som polovicu buchticiek chcela mat prazdnych a do druhej polky som zmiesala tvaroh,kopor,trocha smotany a sol.Ale mozte plnit naozaj lubovolne :-) Ale najlepsie sa hodi turecky syr(alebo feta) ,cottage syr,alebo lubovolne ochuteny tvaroh.
-
5
..takto krasne nam cesto za 1h nakyslo :-)
-
6
na pomucenej doske si z cesta vytvorime valec,z ktoreho odkrajujeme rovnake kusky cesta...
-
7
..ktore potom vymiesime do malickeho bochnicka cca. velkost strednej mandarinky :-)
-
8
Nenechame ich uz kysnut,ale hned s nimi pracujeme dalej..Kazdy bochnicek takto prstami roztapkame..
-
9
..do stredu dame asi 1kopcovitu kl plnky..
-
10
..vezmeme do ruky a prstami pospajame(aby sa zlepili) kraje cesta smerom do stredu popricom buchticku hybeme v smere hodinovych ruciciek stale dookola.Vela cesta neberte,len presne okraje,aby zasa nebolo po upeceni na spodku hrube cesto a na vrchu ledva :-/
-
11
..vyzera to takto :-) Hotovu buchticku polozime s pospajanou stranou dolu na pomucenu dosku.Takto si naplnite kolko buchticiek chcete ;-)
-
12
...potom buchticky poukladame na plech s papierom trocha dalej od seba a nechame este podkysnut,kym sa nam rura zohreje.Ruru si zohrejeme na 180°C.Ked sa nam uz zohriala,natrieme buchticky vajecnym zltkom,ktore sme zmiesali troskou vody a dame do rury piect na 15-20 minut.Zalezi aj od rury,takze si ich radsej sledujte..
-
13
..aby sme ich lahsie rozoznali,tak som tie prazdne potrela len zltkom..
-
14
..a plnene som posypala sezamom :-)
-
15
Poğaça-buchticky maju vynikajucu chut.Olivovy olej im doda jedinecnu chut a jogurt zasa vlacnost a tiez kyslovkavu notu ;-) Su jemne a mäkkucke,nielen v den pecenia ale aj na druhy-treti den! Podavaju sa k polievke,ale aj takto samotne ku kave ,alebo k caju pri rodinnom posedeni,alebo pre navstevu.Su vyborne na ranajky,alebo detom na desiatu ;-P Dobru chut.
varecha.pravda.sk/recepty/pogaca-korona-fotorecept/55365-...
Doporučujem toto cesto vyskúšať.
seflerinmutfagi.net/category/hamur-isi-tuzlular-borek-tart-...
Milá @Salinka dakujem za fotku :-) som rada,ze vam chutia.Turci su väcsinou zvyknuty na obycajny kravsky syr a ten pouzivaju do rôznych múcnych jedal :-) Môj manžel pozná našu bryndzu,kedze aj tu v Madarsku sa dá v obchodoch kúpit.Aj ked mu velmi chutí,no radsej si ju dá na raňajky s chlebom,nez na halušky alebo ako plnku do pečiva :-) Ale aj v tureckom obchode som natrafila na jeden syr,ktory je chutovo 80% podobny našej bryndze,len je suchší.Nieje taky vláčny :-) Ale ako náhrada za bryndzu pre niekoho,je to fakt skvelé.Pozdravujem a pekny den zelám!
:-))) tak ja ta iste nenapadnem :-)) Naozaj sa tesim,ze vam tieto poğaça tak chutia.Aj ja som ich niektory den robila,iba ja som ich plnila tvaroh+cibula+petržlenová vňat.Po tureckom syre,naša druhá najoblúbeňejšia a najčastejšia plnka :-) Dakujem ti "znova" za správu.