Poğaça - kysnuté slané buchtičky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. marca 2015
Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Číta sa to "Pogača" ale so Slovenskymi Pagačmi to nema naozaj nic spolocne :-) Turci tak volaju ci uz kysnute,alebo nekysnute žemličky-buchtičky a to Zobraziť celý popisČíta sa to "Pogača" ale so Slovenskymi Pagačmi to nema naozaj nic spolocne :-) Turci tak volaju ci uz kysnute,alebo nekysnute žemličky-buchtičky a to naslano,ci nasladko..Plnene alebo len tak prazdne :-) ..chutia jednoducho vynikajuco! Hodia sa nielen k polievkam,ale aj ku kave,k čaju,na ranajky ku kakau alebo detom na desiatu ;-)

23-25
porcií
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
4 - 5 PL
1 PL
2,5 dcl
2 dcl (alebo slnečnicový)
4 dcl
45 - 50 g
Plnka:
Na potieranie:
2 ks
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Do misky dame muku,Cukor a sol a premiesame lyzicou.Potom dame jogurt,olivovy olej a napucany kvasok.Ten sme si pripravili z 2dcl mlieka,kvasnic a 1kl cukru.A nakoniec pridame aj zvysnych 2dcl vlazneho mlieka.Olivovy olej doda cestu fantasticku chut,ale kludne ho mozte nahradit aj inym rastlinnym olejom.Ja som robila uz aj so slnecnicovym a boli tiez vyborne :-)

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto poriadne vymiesame,medzi prstami pomackame :-) Nakoniec dostaneme take polotuhe,mastnejsie cesto,ktore sa takto oddeluje od misky :-)

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou muky vymiesime este do bochnika,posypeme trocha mukou a nechame utierkou zakryte na teplejsom mieste 1h nakysnut..

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatial si pripravime lubovolnu plnku.Ja som polovicu buchticiek chcela mat prazdnych a do druhej polky som zmiesala tvaroh,kopor,trocha smotany a sol.Ale mozte plnit naozaj lubovolne :-) Ale najlepsie sa hodi turecky syr(alebo feta) ,cottage syr,alebo lubovolne ochuteny tvaroh.

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..takto krasne nam cesto za 1h nakyslo :-)

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na pomucenej doske si z cesta vytvorime valec,z ktoreho odkrajujeme rovnake kusky cesta...

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..ktore potom vymiesime do malickeho bochnicka cca. velkost strednej mandarinky :-)

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nenechame ich uz kysnut,ale hned s nimi pracujeme dalej..Kazdy bochnicek takto prstami roztapkame..

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..do stredu dame asi 1kopcovitu kl plnky..

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..vezmeme do ruky a prstami pospajame(aby sa zlepili) kraje cesta smerom do stredu popricom buchticku hybeme v smere hodinovych ruciciek stale dookola.Vela cesta neberte,len presne okraje,aby zasa nebolo po upeceni na spodku hrube cesto a na vrchu ledva :-/

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..vyzera to takto :-) Hotovu buchticku polozime s pospajanou stranou dolu na pomucenu dosku.Takto si naplnite kolko buchticiek chcete ;-)

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...potom buchticky poukladame na plech s papierom trocha dalej od seba a nechame este podkysnut,kym sa nam rura zohreje.Ruru si zohrejeme na 180°C.Ked sa nam uz zohriala,natrieme buchticky vajecnym zltkom,ktore sme zmiesali troskou vody a dame do rury piect na 15-20 minut.Zalezi aj od rury,takze si ich radsej sledujte..

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..aby sme ich lahsie rozoznali,tak som tie prazdne potrela len zltkom..

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..a plnene som posypala sezamom :-)

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Poğaça-buchticky maju vynikajucu chut.Olivovy olej im doda jedinecnu chut a jogurt zasa vlacnost a tiez kyslovkavu notu ;-) Su jemne a mäkkucke,nielen v den pecenia ale aj na druhy-treti den! Podavaju sa k polievke,ale aj takto samotne ku kave ,alebo k caju pri rodinnom posedeni,alebo pre navstevu.Su vyborne na ranajky,alebo detom na desiatu ;-P Dobru chut.

    Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

motyka
Prenádherné a z hladkej múky musia byť mäkučké. Všetky - ako cez kopirák. Na slano my všetci vítame. Tak to určite vyskúšam.KK.5*.
cesminaz
@motyka dakujem pekne :-) som rada,ze sa ti recept paci.Len vyskusaj,urcite neolutujes,su chutovo vynikajuce a makkucke ;-) Daj potom vediet. @frezia som rada,ze recept zaujal :-)
zolik
velmi pekny recept. zaujal ma, uz je v kk. z pouziteho 1kg muky kolko Ti vyslo tych buchtickovych pogacikov? vdaka
jozka2
Stale cakam kedy zase nieco pridas z ic pecenia-varenia.Ich kolace a zakusky nemaju paru.5*****
cesminaz
@zolik vyslo mi cca.25ks +-2 ks ,zalezi aj od toho,ze ake kusky cesta odkrajujes.Ale norma je tych 25,lebo ani to nieje dobre ak su primale a ani privelke. Mila @jozka2 dakujem pekne za tvoje mile slova,velmi ma potesili :-) V poslednom obdobi som nemala dost casu na recepty,ale teraz zacnem zasa pridavat.Veru Turecka kuchyna je naozaj bohata na "mucne jedla" ktore chutia vynikajuco ;-) @izabelka dakujem ti za pochvalu :-) Ano Pogaca je pecivo s moznostou na slano aj na sladko :-)
cesminaz
@lucicik sice tu tvoj komentar nevidno,aj ked neviem preco :-/ no na Email mi dosiel aj s druhymi komentarmi a preto ti odpoviem.Co sa tyka nazvu,je to trocha tak "narecovo" by som povedala :-) ale pritom stale podobne.Pise sa to spravne "Poğaça" a cita sa to v originali "Poača" -to "ğ" sa necita,je tam akoby zbytocne-to ja viem.No napriek tomu,som napisala,ze sa to cita "pogača" lebo je to ovela lahsie si to nielen zapamatat,ale aj dat do vyhladavaca.Ked si pozries "TU" dalsie recepty s tymto nazvom zistis,ze nie su pisane rovnako..a to preto,lebo Turecko je velke,a vsade sa to sice spisovne rovnako pise,ale "cita-vyslovuje" sa inak a vela ludi to potom aj podla "vyslovenia" napise :-) Napr. rodina mojho manzela to vola "Pohça" :-) a su aj dalsie nazvy napr. Poaça,Poca,Pohca,Pogaca-niekto mäkcen da-niekto neda..atd,to vsetko je o zvyku a nie o Tureckom pravopise a spravnej vyslovnosti :-) Ale tu na Vareche predsa nebudeme diskutovat o "pravopise" :-) lebo v istom zmysle ma kazdy svoju pravdu :-) lebo ked to niekto spoznal pod "istym nazvom" tak sa to prenho tak vola,aj ked ten druhy to zas pozna pod trocha inym nazvom.Tu ide hlavne o recepty,nebudeme predsa diskutovat o pravopise a spravnej vyslovnosti :-) Ale @lucicik som velmi rada,ze sa ti receptik paci,dakujem ti za komentar a za * Pridam jeden link,len tak pre zaujimavost co sa tyka nazvu  www.nefisyemektarifleri.com/kategori/tarifler/hamurisi-tarifleri/po...
1x tinca
cesminaz
@palokuchki dakujem,tesi ma ze sa ti buchticky pacia :-) Tato koprova plnka je znama klasika aj na Slovensku,robievala ju aj moja mama :-) dokonca takto s koprom aj nasladko! Vyskusaj iste vam bude chutit,ak mate radi koprove ;-D
luss44
chutné buchtičky, páčia sa mi, v poslednej dobe ide u nás skôr slané, takže vyskúšam s ochuteným tvarohom, alebo fetou. Aj niva by bola dobrá. Vdaka za rcp @cesminka :)
finczi
Recept sa mi páči, určite niekedy vyskúšam.
afataga
paradne, len ja bez kopru, nemam ho rada, uz som robila cosi podobne, dala som do plnky cesnak a rascu
mariamka
to neslo nevyskusat, cesticko ako perinka, jogurt vyrobeny, muka spaldova hladka, plnka rydzo slovenska, bryndza, slanina, kopor :) a to som chcela este dajaku cokoladovu spravit,, nevydalo :)) su fantasticke!

mariamka
este v priereze, dlhsie trvalo to uploudnut, ako upiect :) inak velmi dobra odozva doma, urcite este zopakneme

motyka
také krásne aj zo špaldovej? Tak to zajtra pečiem.
violin
Vynikajúce! Skúsila som z polovice cesta sladkú plnku (deti si vybrali nutelovú...) a z druhej polovice bez plnky, iba posypane zmesou semienok (mak,sezam,slnecnica,lan). Fakt perfektné! Jeden z najlepsích nových receptov co som v poslednom case vyskúsala. Dakujem!
cesminaz
@luss44 urcite aj s nivou budu vynikajuce,tiez milujem Nivu ;-) @babkamt aj tvoje "pogaca"vyzeraju perfektne a musia chutit skvelo :-) @finczi @tinca @caterina dievcata dakujem a len smelo vyskusajte,urcite neolutujete! @afataga tebe pravdaze odporucam bez kopru- s "chilli" ;-)) ..ten kopor je pravdaze len jedna z mnohych moznosti,kto nelubi tak si zamiesa vlastnu "volbu" :-)
cesminaz
mila @mariamka mas ich "nadherne" !!! Velmi sa tesim,ze si spokojna s vysledkom a ze doma chutili ;-P To s tym cestom si vystihla naozaj presne "ako perinka" Dakujem ti za krasne fotky aj za tvoju rychlu odozvu! @motyka iste neutujes :-) nasa @mariamka je tu dokaz @violina dakujem pekne za hodnotenie,mam velku radost ze aj ty si spokojna.Su naozaj fantasticke,aj ja ich doma robievam s obmenami dost casto.Dakujem ti za tvoju odozvu :-)
amelie
krásne, @cesminaz :-))) aj mne sa potvrdilo, že cesto s pridaním kyslej mliečnej suroviny je vláčne a nevyschýňa:-)))
mariamka
@cesminka mila, uz je po nich :) dnes sme ich dorazili na ranajky s maslom a cibulkou, dokonca mlady s tuniakom, take makke zemlicky som uz davno nejedla, skvele este raz a dakujem :)
cesminaz
Mila @amelie mas pravdu :-) aj tieto pogaca maju fantasticke cesto! @mariamka mila nieje co dakovat,rado sa stalo :-) ja sa velmi tesim ak niekto moj recept vyskusa,je spokojny a chuti mu! ;-P @medovnicek :-)
citroen
@cezminaz ďakujem za výborný recept.Piekol som y polovičnej dávky,vyšlo mi 16 buchtičiek.Polovicu som naplnil ochuteným tvarohom s citrónom a druhú ochuteným tvarohom s jablkami a škoricou.Cesto je fantastické,veľmi dobre sa s ním pracuje.Nabudúce skúsim na slano.Len mi nejde do hlavy,že do cesta nejde vajíčko.
cesminaz
@citroen dakujem za skvelu spravu a tvoju skusenost s receptom :-) Som rada,ze si spokojny a ze ti pogaca chutia.Mozes ich plnit lubovolne,ako ti chuti :-) A co sa tyka vajca..preco ti to nejde do hlavy?..ved je vela ciest,do ktorych sa nedava vajicko :-) ..ale to casom zistis aj sam.Pekny den :-)
citroen
@cezminaz ,mne toho čo sa týka varenia a pečenia viac nejde do hlavy.Stále som začiatočník a vďaka Vareche a dobrým receptom sa pomaly ale isto učím
cesminaz
@citroen ..tak ti prajem vela stastia,nech sa ti v kuchyni dari ;-P Pomaly ale isto sa naucis skvelo varit :-) Je pravda,ze "Varecha" ti bude pritom velkou pomocou,ale som si ista ze aj tvoja sikovnost a trpezlivost hra pritom velku rolu :-)
luss44
@cesminka , no výborné sú :) Do cesta som dala kys.smotanu, jogurt nebol ale myslím že je to jedno. Pri pečení mi z nich vznikli síce takéto deravé jaskynky, ale chutia skvelo, sú mäkulinké. Plnka z bryndze, smotany, slaninky a medved.cesnaku. Ani papier som nedávala, potrela som plech masťou z opraž.slaninky. Ledva som vydržala kým ako tak vychladnú :))


cesminaz
Mila @luss no krasne zemlicky sa ti podarili ;-D Jasne ze sa da pouzit namiesto jogurtu aj kysla smotana ako nahrada.Jaskynky budes mat nabuduce mensie,ak das viac plnky,alebo na tesnejsie uzavries tie bochnicky-cize nenatiahnes tak na tenko to cesto :-) Som velmi rada,ze si s receptom spokojna a ze Pogaca chutili.Dakujem za vyskusanie aj za peknu fotku ;-P
1x luss44
pivonka
Piekla som včera, išli sme na výlet, tak niečo bolo treba. Plnila som balkánskym syrom zmiešaným s kôprom a do každej buchtičky som pridala ďatľovú rajčinku prerezanú napoly (aby pri zahryznutí nevystriekla a neokvackala oblečenie). Poviem Ti, malo to veľký úspech. Väčšinou upečiem niečo sladké a tuná oceňujem práve to, že buchtičky sú slané. Fotku nemám, ani ma to nenapadlo odfotiť.
cesminaz
@pivonka dakujem za tvoj ohlas :-) som velmi rada,ze rodinke chutilo a ze si spokojna s receptom! Fotka nieje taka dolezita,hlavne je ze chutilo ;-) Pekny den zelam!
salinka
Tiež mi nedalo nevyskúšať a bola to dobrá voľba. Výborné, mäkučké, plnila som bryndzovou plnkou. Malli veľký úspech, @cesminkas , vďaka za recept:-)


cesminaz
Mila @salinka podarili sa ti krasne! Veru by som sa z nich teraz ponukla ;-)) Som velmi rada,ze mali u stravnikov uspech a ze si spokojna :-) Dakujem za odozvu aj s peknou fotkou.Pekny vecer zelam!
luss44
milá @Cesminka , pred pár dňami v Turecku som na Teba myslela, pri bufetových stoloch :)) veľa rcp od Teba som tam videla aj ochutnala naživo, cvakla som aspoň niečo, tieto raňajkové pečivá nám veľmi chutili, no a placky gözleme, plnené popučenými zemiakmi s pikant.paprikou a syrom - niečo úžasné :) bola som tam už druhý krát a verím že sa ešte vrátim, ich kuchyňa je skvelá.


cesminaz
Mila @Luss je fakt mile od teba,ze na mna myslis aj na dovolenke ;-))) Super fotky si pridala,vsetko vyzera velmi lakavo.Aj ja milujem ich peciva, su vyborne! Gözleme robievam len občas zemiakove,lebo u mojich deti to nieje az take oblubene.Radsej syrove,mäsove,špenatove a ine :-) Este raz ti dakujem za super fotky a dufam,ze si mala krasnu dovolenku ;-P Pozdravujem :-)
salinka
Pozdravujem a opatovne dakujem za recept. Fotka nie je vydarena, chcela som len zdokumentovat ako rychlo mizne horuce pecivo z plechu :-) A len tak medzi nami....mne najlepsie chuti bryndzova plnka. Turci by mali okostovat!


cesminaz
@Salinka (18.3.2017 19:28)

Milá @Salinka dakujem za fotku :-) som rada,ze vam chutia.Turci su väcsinou zvyknuty na obycajny kravsky syr a ten pouzivaju do rôznych múcnych jedal :-) Môj manžel pozná našu bryndzu,kedze aj tu v Madarsku sa dá v obchodoch kúpit.Aj ked mu velmi chutí,no radsej si ju dá na raňajky s chlebom,nez na halušky alebo ako plnku do pečiva :-) Ale aj v tureckom obchode som natrafila na jeden syr,ktory je chutovo 80% podobny našej bryndze,len je suchší.Nieje taky vláčny :-) Ale ako náhrada za bryndzu pre niekoho,je to fakt skvelé.Pozdravujem a pekny den zelám!


salinka
@Ceminka , hlásim sa už neviem po kolkykrat (dúfam, že som to napísala správne a nikto ma nenapadne:-) Tvoje pagáčiky sa už u nás udomácnili a celkovo ty už máš miesto v prvej zásuvke. Znova sú plnené bryndzou plnou a to čo sa na teba usmieva, je údená slanina. Vďaka.


cesminaz
@Salinka (8.4.2017 20:59)

:-))) tak ja ta iste nenapadnem :-)) Naozaj sa tesim,ze vam tieto poğaça tak chutia.Aj ja som ich niektory den robila,iba ja som ich plnila tvaroh+cibula+petržlenová vňat.Po tureckom syre,naša druhá najoblúbeňejšia a najčastejšia plnka :-) Dakujem ti "znova" za správu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia