Plnka s údeným mäsom a kôprovou omáčkou

Vojto Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 25. septembra 2011
Plnka s údeným mäsom a kôprovou omáčkou
Foto: archív Vojtecha Artza
4
porcie

Suroviny

600 g, starších nakrájaných na kocky
200 g
200 g
100 g
6 ks
3,5 dl (na zvlhčenie rožkov a kôprovú omáčku)
160 ml
80 g
15 g
 čerstvý

Postup

  1. 1

    Plnka: Na väčšie kúsky nakrájanú slaninu a bôčik orestujeme na cibuľke a cesnaku. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a necháme vychladnúť. Potom mäso zmiešame so žĺtkami, nasekanou mladou žihľavou, petržlenovou vňaťou a navlhčenými rožkami. Premiešame, pridáme sneh z bielkov a zľahka premiešame. Plnku dáme do vymasteného pekáčika, ktorý sme vysypali strúhankou. Pečieme v rúre na 190°C, kým hmota stuhne – asi 45 minút na 6 cm výšky. Vyberieme a nakrájame na porcie.

  2. 2

    Vajcia uvaríme na tvrdo alebo spravíme tzv. stratené vajcia.

  3. 3

    Kôprová omáčka: Cibuľku orestujeme na masle domäkka, pridáme hladkú múku, zeleninový vývar, mlieko, soľ a povaríme asi 15 minút. Dochutíme uvareným nálevom s cukrom a octom. Povaríme a pridáme smotanu, dochutíme kôprom a všetko rozmixujeme.

Diskusia k receptu

dorisa
Naozaj, hneď by som sa nechala ponuknut
remcula
Och, raději jdu dodělat oběd. Jinak okoušu monitor:-(
huck
To by som si teda pochutila! Dobry napad na zajtra!
bozulka
Dobrý nápad.. a to stratené vajíčko...mňam!!!
snehurka1
no plnka yzerá úžasne a ja do varenia tiež používam skoro vždy šľahačku aj ked je to kalorické a nezdravé ale akééé dobrééé
modrykamen
Alebo s paradajkovou omáčkou. Moje deti, nevesty a vnuci majú plnku radi na studeno miesto koláča.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha