Plnené kapustné listy
Plnené kapustné listy

Plnený kapustný list fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 23. marca 2022
Plnený kapustný list (fotorecept)
Foto: gordonko

Už roky som mal chuť na plnený kapustný list, ale nik mi ho neuvaril... Tak som sa do toho pustil sám.

45 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúb a dáme ju variť do osolenej vody (možno by sa dalo poodrezovať listy a dať variť iba tie). Varíme do zmäknutia listov - nedajte sa oklamať ako ja, varte dlhšie... Vychladnuté listy zbavíme hrubej časti.

    Plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V tomto recepte sa používa surová ryža - pomer 1 : 3, takže na 250 g ryže potrebujeme 750 g mletého pliecka.

    Plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame si suroviny - mleté mäso, ryžu, vajcia, mleté čierne korenie, soľ a mletú červenú papriku.

    Plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pripravených listov dáme trochu mäsovej zmesi - asi tak za kopcovitú lyžicu a zabalíme (východňiare to vedia najlepšie). Nebalíme to na tuho, nakoľko plnka naberie na objeme vďaka ryži.

    Plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na dno hrnca (odporúčam s dvojitým dnom) rozložíme kyslú kapustu, na ňu poukladáme naplnené kapustné listy, keď máme hotovo, navrstvíme zasa kyslú kapustu, pridáme bobkové listy a zrnka celého korenia. Zalejeme to vodou a varíme 35 - 40 minút.

    Plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si pripravíme zápražku - olej alebo masť rozohrejeme, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, neskoršie prelisovaný cesnak smažíme skoro do hneda, pridáme múku, červenú papriku mletú a zápražku za stáleho miešania zalievame vodou. Následne ju dochutíme korením, soľou...

  7. 7

    Po 35 - 40 minútach varenia holubkov vylejeme zápražku do hrnca, opatrne párkrát strčíme varešku do hrnca tak, aby sme nepoškodili holubky a zápražka sa dostala nižšie do hrnca. Varíme ešte asi 10 až 15 minút a máme hotovo.

Diskusia k receptu

gordonko
@farbuska (23.3.2022 17:53)

Ďakujem za komentár ,máš pravdu v Tom že toho bolo dosť a navyše som mal iba jednu pomocnicku čo mi pomohla to zjesť ....,ale vynašiel som sa ,delím sa z jedným skoro bezdomovcom - lepšie ako to zahodiť
chorvatka
Potvrdzujem, je to vynikajuce jedlo : prave sme vcera vecer dojedli uz len zbytok kyslej kapusty. Dovolim si vsak poradit tym menej skusenym : ja vsetko pripravujem v rure a na spodok pekaca dam kozky z bravcového kolena ci koze zo slaniny. Tak sa mi nic nepripali hoci sa to pecie asi hodinu. zatrepku nerobim, aj tak to moji chlapi vsetko vylizu !

P.S. a tie kozky nakoniec "spucuju" macky...
Pripravu s i tiez rozdelujem na dva dni, to aby sa chute masa a korenia pekne spojili.