Plnené kapustné listy
Plnené kapustné listy

Plnený kapustný list fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 23. marca 2022
Plnený kapustný list (fotorecept)
Foto: gordonko

Už roky som mal chuť na plnený kapustný list, ale nik mi ho neuvaril... Tak som sa do toho pustil sám.

45 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1,5 kg
750 g mleté
250 g
4 ks
8 ks
10 -15 guľôčok
2 - 3 ks
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúb a dáme ju variť do osolenej vody (možno by sa dalo poodrezovať listy a dať variť iba tie). Varíme do zmäknutia listov - nedajte sa oklamať ako ja, varte dlhšie... Vychladnuté listy zbavíme hrubej časti.

    Plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V tomto recepte sa používa surová ryža - pomer 1 : 3, takže na 250 g ryže potrebujeme 750 g mletého pliecka.

    Plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame si suroviny - mleté mäso, ryžu, vajcia, mleté čierne korenie, soľ a mletú červenú papriku.

    Plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pripravených listov dáme trochu mäsovej zmesi - asi tak za kopcovitú lyžicu a zabalíme (východňiare to vedia najlepšie). Nebalíme to na tuho, nakoľko plnka naberie na objeme vďaka ryži.

    Plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na dno hrnca (odporúčam s dvojitým dnom) rozložíme kyslú kapustu, na ňu poukladáme naplnené kapustné listy, keď máme hotovo, navrstvíme zasa kyslú kapustu, pridáme bobkové listy a zrnka celého korenia. Zalejeme to vodou a varíme 35 - 40 minút.

    Plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si pripravíme zápražku - olej alebo masť rozohrejeme, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, neskoršie prelisovaný cesnak smažíme skoro do hneda, pridáme múku, červenú papriku mletú a zápražku za stáleho miešania zalievame vodou. Následne ju dochutíme korením, soľou...

  7. 7

    Po 35 - 40 minútach varenia holubkov vylejeme zápražku do hrnca, opatrne párkrát strčíme varešku do hrnca tak, aby sme nepoškodili holubky a zápražka sa dostala nižšie do hrnca. Varíme ešte asi 10 až 15 minút a máme hotovo.

Diskusia k receptu

gordonko
@farbuska (23.3.2022 17:53)

Ďakujem za komentár ,máš pravdu v Tom že toho bolo dosť a navyše som mal iba jednu pomocnicku čo mi pomohla to zjesť ....,ale vynašiel som sa ,delím sa z jedným skoro bezdomovcom - lepšie ako to zahodiť
chorvatka
Potvrdzujem, je to vynikajuce jedlo : prave sme vcera vecer dojedli uz len zbytok kyslej kapusty. Dovolim si vsak poradit tym menej skusenym : ja vsetko pripravujem v rure a na spodok pekaca dam kozky z bravcového kolena ci koze zo slaniny. Tak sa mi nic nepripali hoci sa to pecie asi hodinu. zatrepku nerobim, aj tak to moji chlapi vsetko vylizu !

P.S. a tie kozky nakoniec "spucuju" macky...
Pripravu s i tiez rozdelujem na dva dni, to aby sa chute masa a korenia pekne spojili.