Plnené kapustné listy

Plnený kapustný list (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Už roky som mal chuť na plnený kapustný list, ale nik mi ho neuvaril... Tak som sa do toho pustil sám.

45 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúb a dáme ju variť do osolenej vody (možno by sa dalo poodrezovať listy a dať variť iba tie). Varíme do zmäknutia listov - nedajte sa oklamať ako ja, varte dlhšie... Vychladnuté listy zbavíme hrubej časti.
  2. V tomto recepte sa používa surová ryža - pomer 1 : 3, takže na 250 g ryže potrebujeme 750 g mletého pliecka.
  3. Zmiešame si suroviny - mleté mäso, ryžu, vajcia, mleté čierne korenie, soľ a mletú červenú papriku.
  4. Do pripravených listov dáme trochu mäsovej zmesi - asi tak za kopcovitú lyžicu a zabalíme (východňiare to vedia najlepšie). Nebalíme to na tuho, nakoľko plnka naberie na objeme vďaka ryži.
  5. Na dno hrnca (odporúčam s dvojitým dnom) rozložíme kyslú kapustu, na ňu poukladáme naplnené kapustné listy, keď máme hotovo, navrstvíme zasa kyslú kapustu, pridáme bobkové listy a zrnka celého korenia. Zalejeme to vodou a varíme 35 - 40 minút.
  6. Medzitým si pripravíme zápražku - olej alebo masť rozohrejeme, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, neskoršie prelisovaný cesnak smažíme skoro do hneda, pridáme múku, červenú papriku mletú a zápražku za stáleho miešania zalievame vodou. Následne ju dochutíme korením, soľou...
  7. Po 35 - 40 minútach varenia holubkov vylejeme zápražku do hrnca, opatrne párkrát strčíme varešku do hrnca tak, aby sme nepoškodili holubky a zápražka sa dostala nižšie do hrnca. Varíme ešte asi 10 až 15 minút a máme hotovo.