Plnené kapustné listy
Plnené kapustné listy

Sarma

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 3. februára 2024
Sarma
Foto: Shutterstock
4-5
porcie
20 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g mleté
1 ks (malá)
500 g
75 g
1 ks
10 ks
4 ks
1 g
5 g
5 g
Zápražka:
1 ks
2 PL
8 g
2 ks
250 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Do vysokého hrnca dáme hlávku kapusty a napustíme toľko vody, aby bola kapusta ponorená. Kapustu vyberieme a hrniec s vodou dáme variť.

  2. 2

    Z kapusty vyrežeme stred – nožom režeme šikmo ku stredu zo štyroch strán. Z hlúbika bude po vyrezaní pyramída.

  3. 3

    Kým sa zohrieva voda, pripravíme plnku. Mleté mäso, umytú ryžu, vajce, mletú papriku, mleté čierne korenie a soľ spolu premiešame.

  4. 4

    Keď voda začne vrieť, vložíme do nej hlávku kapusty, vidličkou ju držíme pod hladinou a občas obrátime. Po pár minútach sa začnú kapustné listy oddeľovať.

  5. 5

    Po jednom ich vyberáme, preložíme do druhého hrnca a pod pokrievkou ich necháme ešte15 minút horúce spariť. Listy ukladáme jeden na druhý, aby sa nepolámali. Potom z listov zrežeme hrubú stredovú časť.

  6. 6

    Na dno hrnca (hrniec by mal mať asi 4 litre), v ktorom budeme sarmu variť, dáme trocha kyslej kapusty. Na každý sparený kapustný list dáme asi 100 g mäsovej plnky, list stočíme a konce zatlačíme dovnútra. Balíme voľnejšie, lebo plnka naberie na objeme.

  7. 7

    Poukladáme do hrnca na kyslú kapustu, navrch dáme vrstvu kyslej kapusty, bobkový list, celé čierne korenie a zalejeme vodou. Kapusta musí byť ponorená.

  8. 8

    Hrniec pootáčame z boka na bok, aby sa voda dostala až na spodok, a dáme variť. Keď začne vrieť, varechou kapustu jemne pritlačíme pod hladinu. Ak sa zdá vody málo, môžeme doliať. Varíme zakryté 1 hodinu.

  9. 9

    Kým sa sarma varí, pripravíme zápražku. Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na rozpálenej masti do zlatista, pridáme hladkú múku a pár minút pražíme. Potom pridáme mletú papriku, rozmiešame a pražíme asi pol minúty, nakoniec pridáme rozmixované paradajky. Odstavíme, zalejeme 1/4 l studenej vody a premiešame. Keď je sarma uvarená, zápražku vlejeme hrnca a opatrne zamiešame.

  10. 10

    Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením, prípadne octom.

Diskusia k receptu

boxik
Aká sarma ,jeden postup na holúbky .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia