Sarma
mesačník Varecha, 3. februára 2024
Foto: Shutterstock
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 g mleté |
|
1 ks (malá) |
|
500 g |
|
75 g |
|
1 ks |
|
10 ks |
|
4 ks |
|
1 g |
|
5 g |
|
5 g |
|
Zápražka: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
8 g |
|
2 ks |
|
250 ml |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do vysokého hrnca dáme hlávku kapusty a napustíme toľko vody, aby bola kapusta ponorená. Kapustu vyberieme a hrniec s vodou dáme variť.
- 2
Z kapusty vyrežeme stred – nožom režeme šikmo ku stredu zo štyroch strán. Z hlúbika bude po vyrezaní pyramída.
- 3
Kým sa zohrieva voda, pripravíme plnku. Mleté mäso, umytú ryžu, vajce, mletú papriku, mleté čierne korenie a soľ spolu premiešame.
- 4
Keď voda začne vrieť, vložíme do nej hlávku kapusty, vidličkou ju držíme pod hladinou a občas obrátime. Po pár minútach sa začnú kapustné listy oddeľovať.
- 5
Po jednom ich vyberáme, preložíme do druhého hrnca a pod pokrievkou ich necháme ešte15 minút horúce spariť. Listy ukladáme jeden na druhý, aby sa nepolámali. Potom z listov zrežeme hrubú stredovú časť.
- 6
Na dno hrnca (hrniec by mal mať asi 4 litre), v ktorom budeme sarmu variť, dáme trocha kyslej kapusty. Na každý sparený kapustný list dáme asi 100 g mäsovej plnky, list stočíme a konce zatlačíme dovnútra. Balíme voľnejšie, lebo plnka naberie na objeme.
- 7
Poukladáme do hrnca na kyslú kapustu, navrch dáme vrstvu kyslej kapusty, bobkový list, celé čierne korenie a zalejeme vodou. Kapusta musí byť ponorená.
- 8
Hrniec pootáčame z boka na bok, aby sa voda dostala až na spodok, a dáme variť. Keď začne vrieť, varechou kapustu jemne pritlačíme pod hladinu. Ak sa zdá vody málo, môžeme doliať. Varíme zakryté 1 hodinu.
- 9
Kým sa sarma varí, pripravíme zápražku. Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na rozpálenej masti do zlatista, pridáme hladkú múku a pár minút pražíme. Potom pridáme mletú papriku, rozmiešame a pražíme asi pol minúty, nakoniec pridáme rozmixované paradajky. Odstavíme, zalejeme 1/4 l studenej vody a premiešame. Keď je sarma uvarená, zápražku vlejeme hrnca a opatrne zamiešame.
- 10
Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením, prípadne octom.
Tiež kapustné listy:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu