Pizza, ktorú milujeme fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 11. júla 2022

Vyskúšala som už niekoľko receptov na pizzu. Každý má svoj recept a tak aj ja som si prispôsobila cesto na pizzu podľa seba, tak Zobraziť celý popisVyskúšala som už niekoľko receptov na pizzu. Každý má svoj recept a tak aj ja som si prispôsobila cesto na pizzu podľa seba, tak ako nám chutí.

25 (+ kysnutie) minút
príprava
10 minút
na 275 °C

Suroviny

Cesto:
850 g
500 g vlažná
30 g
5 g
1 PL
Na potretie:
 (Panzani)
Navrch podľa chuti:
 (mozzarrella, parmezán alebo údený)
 (alebo saláma)
 (v oleji)




Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto si urobím nasledovne - z vody si odlejem trochu, kde rozrobím droždie. Do misy kuchynského robota nasypem múku, vylejem vodu a na najmenších otáčkach miešam asi 10 minút. Potom pridám soľ, olej a napučané droždie. Miešam ďalej ešte asi 6-7 minút na najmenších otáčkach, potom zvýšim otáčky a miešam ešte asi 10 minút. Cesto robím vždy večer pred tým, aby mi vyzrelo a pizzu pečiem až na druhý deň. Tu je cesto hotové, uzatvorím nádobu a putuje do chladničky do rána.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto vypadá ráno nakysnuté cesto.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ráno cesto rozdelím na štyri časti. Do nádob, do ktorých ukladám cesto kvapnem a rozotriem rukami trochu oleja. Každú zvlášť uložím a uzatvorím a znovu dám do chladničky.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď idem robiť pizzu, vyberiem si cesto, vždy toľko koľko idem robiť. Cesto môže ostať v chladničke aj na ďalší deň ak neminiete. Prvé čo si spravím je, že zapnem rúru na 275 stupňov, do ktorej dám mriežku, na ktorú položím kameň na pizzu, aby sa tiež dobre rozohrial. Ale najskorej si obkreslím podľa neho kruh na papier na pečenie, na ktorom si pripravujem základ na pizzu. Papier trochu pokvapkám olejom a rozotriem ho rukami. Do stredu položím cesto a od stredu začínam rukami rozťahovať cesto na požadovanú veľkosť. Tento kruh papiera dobre nevypadá, lebo som kameň dala do rúry skorej ako som si ho obkreslila.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozrobila som si náplň - po 1 PL som dala paradajkovú omáčku Panzani a sladkú čili omáčku, pridala rozotretý cesnak a domáce oregano. Dobre premiešala a naniesla na pizzu. Prvú som robila krevetovú, tam som dala na základ cibuľu, krevety a syr.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nastrúhala syr a šup do rúry na 10 minút. Keď máte kameň a rúru dobre rozohriatu, pizza je za tú dobu upečená.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozkrájaná.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalšia bola šunková, základ ten istý len na základ mozzarrellu, potom šunku a na vrch som postrúhala parmezán.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečená nakrájaná.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďalší obrázok v reze.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ďalšia.

    Pizza, ktorú milujeme (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Krásná, čistá práce, perfektní postup i s radami, prostě už se jen do pizzy pustit. Pěkný receptík, vymazlený a s jistotou, že se dílo podaří. Chutné pizzy.... hmm
chemik
Vypadá úžasně, zvláště jestli tak vykynulo těsto jen uvedenými 5 g rozdrobeného droždí nebo to spíše byla polovina sáčku sušeného? Spíše jde o překlep v návodu neboť na pekařské zázraky nevěřím.
kimlo
Robievam takmer rovnako, tiež na pizza kameni, len omáčku mám svoju z rajčín. Je vynikajúca. 👍
kimlo
@chemik (12.7.2022 16:39)
Budeš sa diviť kamarát, ale s tým množstvom droždia je to pravda. Robievam podľa receptu jedného Taliana, ten dáva na 1kg múky dokonca 3g čerstvého droždia. Ja robievam z 500g múky 2 veľké pizzy, a dávam asi 2 g droždia. Cesto kynie cez noc v chladničke, a druhý deň ešte 4 hodiny pri izbovej teplote. A pizza je fantastická! Pridávam link na video kde to tak robí a pod ním sú aj fotky mojej pizze,

 www.toprecepty.cz/recept/68510-testo-na-pizzu/...


kavicka001
@kimlo (12.7.2022 17:45)

Zdravím, črtá sa mi veľká úroda rajčín, mohol by si prezradiť recept na omáčku z rajčín, ktorá sa dá sterilizovať, vďaka, si veľmi šikovný, už veľakrát som našla inšpiráciu v tvojich receptoch.
chemik
@kimlo (12.7.2022 17:50) Dík kamaráde, o tvých slovech dle zkušenosti nikdy nepochybuji, takže už věřím na pekařské zázraky a omlouvám se i Sonulienke. Zarazilo mne totiž, že vedlejší recept na Dokonalou pizzu používá 1/4 kostky nebo 1/2 sáčku na 200 g mouky, takže úvaha o překlepu byla logická. Kouzlo bude v tom časem a kynutí v chladničce. Např. s kynutými knedlíky se vždycky pospíchá, takže se dává celá kostka droždí na 1 kg mouky a pak kynout do tepla a na páře z toho vyjdou nafouklí tlusťoši.

sonulienka
@chemik (12.7.2022 16:39)

Áno presne bolo to len čerstvé droždie 5 g. ale ako som uviedla kyslo to v chladničke od večera do rána. Treba vyskúšať.
sonulienka
@sonulienka (13.7.2022 18:05)

Omylom som klikla ani ja som neverila, že to bude tak kysnúť pokiaľ som nevyskúšala a ja nedávam cukor a olej dávam len preto lebo nemám pec na pizzu a rúra sa mi vyhreje len na 275 stupňov. Ale našťastie mám kameň. Píše sa, že 275 stupňov nie je veľa na pizzu ale zatiaľ som spokojná.
chemik
@kimlo (12.7.2022 17:50)

Pokračování: Tak jsem si tu praxi promyslel a protože se kvasinky při kynutí množí exponencionálně, je ta počáteční malá dávka vlastně naočkováním a hlavní roli hraje ten dlouhý čas a teplota. Já si snad ten kámen koupím a zkusím pizzu i když mám troubu jen do 275°C.