Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro fotorecept

eviana - fotkaeviana, 18. augusta 2013
Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept)
Foto: eviana

Jednoduchá domáca príprava úžasnej "Polpa di pomodoro" ako polotovar na prípravu cestovín - aj v zime vďaka nej môžeme mať slniečkom voňajúcu paradajkovú omáčku Zobraziť celý popisJednoduchá domáca príprava úžasnej "Polpa di pomodoro" ako polotovar na prípravu cestovín - aj v zime vďaka nej môžeme mať slniečkom voňajúcu paradajkovú omáčku na cestoviny - recept mám od Martulky - kamarátkinej maminky - a omáčka je napriek jednoduchej príprave - famózna. Musím sa priznať, že ju dokážem zjesť aj bez cestovín :)

15
porcií
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
1 hrsť
1 PL
1 PL
4 PL podľa potreby




Postup

  1. 1

    ...treba ešte domyslieť 1 PL kryštálového cukru a všetky suroviny sú pripravené

    Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky jemne nakrojíme "na kríž" zo spodnej časti

    Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    všetky nakrojené paradajky dáme do nádoby a obaríme vriacou vodou - necháme tak cca 2 min (akurát čas zodpovedajúci naplneniu a spusteniu práčky :) )

    Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...potom ich preložíme do studenej vody.

    Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šupka sa potom úplne jednoducho dá zlupnúť prstami. Ošúpané paradajky nakrájame na mesiačiky, prípadne pri menších paradajkách na štvrtky. Dáme ich do hrnca na oheň, pridáme soľ a cukor a privedieme ich do varu

    Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...necháme cca 3 minúty zovrieť (kto chce omáčku hustejšiu tak treba nechať vrieť dlhšie, aby sa šťava zredukovala - ale my sme šťavoví, máme radi cestoviny "mokré" a chcem aby chutili paradajky paradajkovo, tak varím minimálne...) ...potom pridáme natrhané lístočky bazalky, vmiešame, necháme prevrieť a máme hotovo.

    Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...naplníme poháre, na vrch každého pohára nalejeme 1 PL olivového oleja - ja som mala teraz len 4 poháre, preto som v surovinách uviedla 4 PL olivového oleja (takže dľa potreby, resp. počtu pohárov).

    Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...poháre poriadne zatvoríme a prevrátime "hore nohami", môžeme zabaliť do uteráka (tzv. suchý dunst ako vraveli staré mamy :) ) ...a potom hocikedy aj uprostred zimy otvoriť a na chvíločku máme na tanieri kúsok leta :)

    Paradajky s bazalkou - polotovar na cestoviny - domáca - Polpa di pomodoro (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

elixir
Presne podľa mojej chute, paradajkové omáčky sú snáď moje úplne najobľúbenejšie... vyzerá vynikajúco.
eviana
@elixir , ďakujem za slová uznania... tiež sa neviem paradajok dojesť a tie zimné, čo sú dostať v obchode sa nedajú so slniečkom hladenými ani porovnať, preto táto omáčka je fakt skvelá... skús a neobanuješ :)
eviana
@margaretka28 , veru som si tiež povedala, že sme "podobne rajčinovo-bazalkovo strelené :) súhlasím, že ich nikdy nie je dosť :)
eviana
@afataga , fintu so strúhaním paradajok veľmi dobre poznám, ale pri tejto omáčke ide o to priznať v nej paradajky... sú v nej cítiť tie štvrtky, resp. kúsky, omáčka nie je hladká ako pretlak, takže tu sa strúhať nedá. Keď "dorazíme" navarené, spravím s ňou aj cestoviny, nech je vidno konzistencia tejto omáčky "v praxi" :)
marianne
vyborne,v pondelok sa do nich pustim...ta bazalka sa mi tam paci...
afataga
nevedela som, ze to poznas :-), ja som hnila sa takto s tym babrat, zavaram iba samotne pokrajane paradajky, bazalka nie je problem dat potom, ked ich idem pouzit, ty si asi menej leniva :-)
izabella929
paradajky s bazalkou veľmi ľúbim...excelentná chuť...ale robím iba šťavu, kúsky nedávam...inak tvoje recept vyzerá super.-))) chválim ťa...
eviana
@marianne , tá bazalka dá tomu celkom iný rozmer, mám radosť, že recept zaujal :)
eviana
@afataga , tiež mávam niekedy záchvaty lenivosti ba hnilosti :), ale nemám rada šupky z paradajok, takže takto je to menšie zlo... inak ani netreba paradajky šúpať, komu nevadia šupky... takže potom to je naozaj rýchlovka raz dva. Tá pridaná bazalka to úplne inak rozvonia aj dochutí.
eviana
@izabella929 , ďakujem za milý komentár, paradajkovú šťavu robievame samozrejme tiež, veď taká fajna paradajková polievočka vždy poteší. Toto je čisto polotovar na prípravu cestovín. Každý máme nejaký ten svoj osvedčený recept a mne sa tento Martulkin veľmi páči a chutí a tie kúsky paradajok v omáčke s bazalkovou vôňou jednoducho milujem... :) Preto som sa oň chcela podeliť :)
kimlo
Presne takto to robievam aj ja, len bez cukru a oleja. A sterilizujem to. Výborná vec...
bojar
konečně niečo čo potrebujem máme hromadu paradajok zo skleníka i zo záhrady
havino
super recept, dojedli sme z pred dvoch rokov, tento rok mám v pláne viac, ako dosť urobiť, lebo paradajková drž u nás nesmie chýbať, skúsim dať bazalku podľa teba už pri spracovaní, cukor, olej tiež som nedávala, bazalku vždy pri varení hotového jedla, bez nej by to nebolo ono...
eviana
Ďakujem za milé komentáre :) @bojar , mám radosť, že sa recept zíde :) @havino , ešte aj pri varení vždy pridám trochen bazalky - ak mám čerstvú tak dám čerstvú, ak nemám pridávam trošku sušenej do samotnej omáčky... Budem rada, ak vyskúšaš a bude Ti chutiť :)
havino
@eviana , hotovo, famózne s čerstvou bazalkou, neľutujem, v zime nie vždy mám čerstvú po ruke a sušená, lepšie, ako nič, ale tuná je drť už pekne prevoňaná, robila som z viac, ako troch kíl, redukovala som dlhšie, mala som pol na pol mäsité paradajky a vodnaté, upozornil ma aj predávajúci na trhu, že sú vodnaté, tie mäsité som pomixovala aj so šupkou, z dôvodu, že nám nevadia, z dôvodu, že sa mi nechcelo lúpať všetky, tie vodnaté som olúpala, pokrájala a drť zredukovala na požadovanú hustotu. Tá bazalka, vôbec celé varenie, ja to nazvem paradajkovej drte, rozvoniaval celý dom. Pridala som ju už viac menej ku koncu varenia. Zaliala som olejom podľa teba, nezvykla som tak, minulý rok som sterilizovala, dnes nie, dúfam,že sa mi nepokazia, by ma porazilo, taká dobrá chuť. Šupky sa sušia, nič sa nesmie vyhodiť, čo sa dá spracovať. vdaka za recept, zajtra robím znova už len z mäsových paradajok. Zabudla som ti odfotiť na tanieriku, tak som fotila už naopak otočený pohár. vdaka



eviana
@havino , mám obrovskú radosť, že si sa do toho pustila a ešte väčšiu, že Ti Polpa chutí...
Presne o tom som písala... tá bazalka v tom spraví skvelú službu, rozvonia, dochutí... jedna báseň. Ja sa dnes chystám spraviť cestoviny s polpou - aby bolo vidno konzistenciu, že naozaj nejde o paradajkový pretlak, ale krásnu zmes s kúskami paradajok... ďakujem Ti, že si našla odvahu vyskúšať a ďakujem za krásne foto :)
havino
u nás bude s takýmito domácimi rezancami, cesnak, niekedy aj s mletým mäsom, už ide aj moja suseda dnes robiť, ďalšia kámoška, dala som vzorky na koštovku, je, je to pravda, že je prevoňaná inak, akoby bola len čistá a neskôr sušená bazalka, je to skutočne rozdiel a vravím, ja osobne, nie vždy mám čerstvú bazalku po ruke, ja ju pestujem vonku na záhrade len...


eviana
Prekrásne cestovinky si veru spravila @havino , u nás dnes len kúpenské budú, chorá som ešte trošku a na hranie sa s cestom nemám síl. Cesnak pridám určite, aj cibuľku a dnes namiesto mletého mäska dám kocky šunky a slaninky, aby aj moji chlapi boli spokojní... bo ja by som mohla aj len tak chlipkať omáčku aj bez cestovín :)
Ja zasa bazalku len na parapete pestujem, resp. kúpim si tú krehkú rýchlenú koflíkovú v obchode... našťastie aj tá je krásne aromatická, aj keď nevydrží ako tá zo záhradky. Záhradku nemám, len u maminky, ale tá je cca 70 km vzdialená, takže by som sa o ňu starať nemohla... možno raz, potom si prídem k Tebe o radu, ako na jej pestovanie záhradné :)
Ešte raz veľké ďakujem za Tvoje milé komentáre a fotografie, si mi krásne usmiala deň :)
sonulienka
@eviana tento rok sa nám urodilo dosť paradajok a bazalku tiež mám určite vyskúšam. Je to výborný recept.
tornadolue
Vcera som robila omacku presne podla tohto receptu. Akurat som paradajky dlhsie varila, chcela som ju hustejsiu. A krasne vonala :) Super jednoduchy recept, take mam rada.
eviana
@tornadolue , ďakujem za slová uznania i odvahu vyskúšať omáčku, mám radosť, že sa Ti recept páči... omáčka nielen krásne vonia, ale aj chutí... musím sa priznať, že vždy mám radosť, keď mi z nej troška zostane, čo sa už do pohára nezmestí a ja ju môžem len tak zlupnúť... mňam :)
dadahan
tak dnes som urobila len na skúšku na obed - mňamka, fantázia a strašne jednoduché a rýchle. ďakujem za receptík. uložený je kk. a v pondelok sa ide variť zásoby na zimu. :)
eviana
@dadahan , potešil ma Tvoj komentár a to, že polpa zachutila samozrejme tiež... ja ďakujem za Tvoje milé slová :)
elysa
výborné, domáce je len domáce, je podobná mojej, bazalka je skvelá :) 5*
kukulienka71
@eviana ,výborný recept,už aj si ho ukladám.Práve dnes som vysadila planty rajčín,tak už sa neviem dočkať,kedy ich budem oberať a zavárať:-)) Ďakujem!
kimlo
Včera som zase urobil zopár pohárikov....


kimlo
...a zvyšok použil na špagety... lahôdka...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia