Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou fotorecept
Foto: pusta
Milujeme mäsko na šťave, už dávno sme nemali, spravila som starú osvedčenú klasiku, perkelt z kuracích žalúdkov, ktorý som pripravila ako výrazne ostré jedlo, Zobraziť celý popisMilujeme mäsko na šťave, už dávno sme nemali, spravila som starú osvedčenú klasiku, perkelt z kuracích žalúdkov, ktorý som pripravila ako výrazne ostré jedlo, ktoré som vylepšila údenou paprikou, ako prílohu som podávala jemné halušky k tomuto pikantnému perkeltu. Recept ponúkam všetkým milovníkom chlapských ostrých pikantných jedál.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
600 g |
|
1 ks (veľká) |
|
2 strúčiky veľké |
|
1 ks |
|
150 ml domáca |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
1 PL (kvalitná Kalocsai) |
|
1 CL |
|
2 PL kopcom (domáca) |
|
podľa potreby domáci (alebo voda) |
|
Postup
-
1
Umytú papriku som zbavila jadrovníka, semienok a žiliek, potom som ju pokrájala na prúžky,...
-
2
...očistila som cesnak,sušenú pálivú papriku som pokrájala na malé kúsky.
-
3
Kuracie žalúdky som zbavila nepotrebných zvyškov, očistila, umyla a pokrájala som ich na menšie kúsky.
-
4
Na husacej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu,...
-
5
...orestovala som krátko aj celú rascu, kým nerozvinula svoju vôňu a chuť,...
-
6
...na chvíľku som odtiahla hrniec z ohňa na bok, pridala som pokrájanú pálivú sušenú papriku, sladkú mletú červenú papriku, mletú údenú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť, vrátila som hrniec na oheň,...
-
7
...priliala som domácu paradajkovú šťavu, rozmiešala a nechala spolu krátko orestovať všetko spolu,...
-
8
..priliala som trocha horúcej vody, priviedla do varu a vydusila až na tuk, postup som znovu opakovala, celkom 3x, cibuľa sa pri tomto postupe rozvarí, dodá na chuti perkeltu a perkeltovú šťavu prirodzeným spôsobom krásne zahustí sama o sebe, netreba už zahusťovť ničím,...
-
9
...pridala som pripravené kuracie žalúdky, plameň som dala na maximum, prudko som ich opekala za stáleho miešania,...
-
10
...v tomto paprikovo - cibuľovom základe, na povrchu sa pekne zatiahnu, vytvorí sa jemná kôrčička, ktorá zabráni ich vysušeniu, zostanú krásne šťavnaté a výborne sa ochutia týmto skvelým základom,...
-
11
..potom som kuracie žalúdky zaliala horúcim kuracím vývarom, len do ich výšky, viac netreba, priviedla som do varu a dusila som ich na strednom plameni prikryté pokrievkou za občasného podlievania len malým množstvom vývaru a premiešania, kým kuracie žalúdky nezmäkli - celkom asi 100 minút,...
-
12
...asi 15 minút pred dovarením som priala zelenú papriku pokrájanú na prúžky, skôr nedávam, máme radi tak, ked je nerozvarená, trošku al dente,...
-
13
...vypla som plyn, pridala som prelisovaný cesnak, premiešala a nechala som odpočívať všetko pod pokrievkou, aby sa dobre prepojili všetky chute, osolila som len jemne, kurací vývar je slaný dosť, ochutnala a bolo hotovo.
-
14
Horúci perkelt som nabrala do tanierov, podávala som s jemnými domácimi haluškami, klasickou prílohou tohoto veľmi chutného a poriadne ostrého jedla, ktorého recept ponúkam všetkým milovníkom pikantných jedál.
-
15
záber zblízka: ide o veľmi kvalitný perkelt z kuracích žalúdkov, poriadne ostrý, ktorého chuť umocňuje ešte údená paprika a ostatné použité suroviny, nezahusťuje sa žiadnou múkou, zemiakom, skrátka ničím, je úžasne chutný, šťavy má byť vo výsledku málo, niečo viac ako pri guláši a menej ako pri tokáni, ide teda o mäsko na šťave. Prajem Dobrú chuť!
tvoja pochvala ma vždy potešila, aj teraz a poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za uznanie a 5*
teší ma nemierne, že ti sa ti vydarilo a chutilo všetko, čo si odo mňa vyskúšala :-)))
tie Slané turbany sú skvelé, neboj podaria sa ti, nie je to ťažké ani trochu.
aj tento perkelt z kuracích žalúdkov je úžasný, určite ťa nesklame, to ti garantujem :-)
to ja dakujem tebe za také krásne hodnotenie mojej práce a 5*,
veľmi si to vážim od teba!!!
varecha.pravda.sk/recepty/perkelt-z-kuracich-zaludkov-fot...
varecha.pravda.sk/recepty/jemne-pikantny-perkelt-z-kuraci...
varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-zaludky-s-chilli-a-ajva...
Aj medzi tvojimi receptami:
varecha.pravda.sk/recepty/perkelt-z-morcacich-zaludkov-fo...
varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-zaludky-na-cabernet-sau...
Nestačilo uviesť - namiesto klasickej pridajte papriku údenú - a fotku dať ako komentár pod už jestvujúci recept?
Naozaj si Ameriku neobjavila.
videla som tie perkelty už predtým a každý jeden je iný.
podobne ako pri rôznych pagáčoch a nikto sa nad tým nepozastavuje.
tak asi tak :-)
každý si môže vybrať ten svoj :-)
len pre tvoje info.
ani ty si neobjavila Ameriku, to mi ver!
Prvý krát si mletú údenú papriku použila v recepte dňa 14. mája 2014:
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-pecena-paprikova-kuracia...
Ak by si ju - ako píšeš - používala minimálne 5 - 6 rokov, tak by bola medzi surovinami v tvojich starších receptoch.
Takže ďalšie klamstvo, pani vševedúca :DDDDDDDDDDDDD
"Blbost je nebezpečná." DDDDDD
varím viac ako dobrých 40 rr, ty si tu len krátko zaregistrovaná, ---UPRAVENE REDAKCIOU--- :-)))))
srdečne blahoželám!!!!
len na tomto webe som použila údenú papriku mnohokrát, pridávam link na jeden z mojich starších receptov a nie je jediný:
varecha.pravda.sk/recepty/pomaly-peceny-bocik-s-korenenou...
a napokon @oravanka urazila mňa ako prvá.
prečo si sa neozval hned vtedy??? kde si bol vtedy???
okrem toho aj tak viem presne, kto je za tým nickom. :-))))) tebe to nedošlo???
tiež žiadam o krátenie komentáre od @oravanka , kde ma označila, že klamem :-)
dala som link zo staršieho receptu, ako dôkaz o tom,kde som už údenú papriku použila a nie je to jediný recept.
dakujem za pochopenie.
O tvojom klamaní sa tu toho popísalo toľko, že by bolo materiálu aj na román, aj bez môjho pričinenia.
Tiež by som ťa mohla titulovať rôznymi invektívami, zopár by ich na teba bolo priam "na mieru".
Tvrdila si tu neraz o sebe, že si lekárka, takže aj samu seba dokážeš zdiagnostikovať aj z psychického hľadiska - a nepotrebuješ k tomu ani citáty pána Wericha :DDDDDD
zabudni!!!
ako inteligentne si začala včera ty, tak si dostala späť
áno, pán Werich má neuveriteľnú pravdu a jeho citát ťa vystihol. :-)
blahoželám!
ty ma nevieš rozhádzať, na to ty nemáš :-)))
a keby si teraz čo napísal, neodpoviem ti už.
len by som bola rada, ak by ste si čítali aj komentáre tých druhých najprv a potom tie moje. prečo ste sa doteraz nikdy nevyjadrili ku komentárom tých druhých a poviem bez okolkov, že boli hodne sprosté. to vám nikdy nevadilo, nikdy ste sa vtedy neohradila, však ste tu už dlhšie.
bojíte sa ich a mňa nie, preto pred nimi "držíte jazyk za zubami"?
to je váš výraz, nie môj.
to je veľmi ľahké umravňovať len mňa a najmä , ked vám to nikdy nespravili, ked sa to priamo vás netýka a dívate sa z diaľky, uznávam, že mám ostré odpovede pod mojimi receptami na určité komentáre určitých ľudí, ale sama od seba som im nič sprosté ako prvá nenapísala a sama od seba som ich nikdy nenapadla a pod receptami iných nikoho nenapádam, ak si mi ich recept páči, pochválim, ak sa mi ten recept nepáči, tak sa nevyjadrím.
to, čo tu kritizujete, je ako dostanem, tak vrátim a podaktorých úplne ignorujem. o niektorých dokonca viem, že ich zdanlivo slušný komentár bude nasledovať zákonite hnusný alebo provokačný komentár. spýtam sa vás,vy s týmto všetkým súhlasíte a páči sa vám to???
som veľmi zvedavá, ako by ste také útoky, provokácie, napádania ustála vy sama,ako by ste reagovala a ako by ste sa cítila vy???
toto nie je o pridávaní receptov, ale o útočení...
zamyslite sa nad každým slovom, ktoré ste mi napísali a prehodnoťte svoje stanovisko aspoň sama pred sebou.
no aspoň že moje recepty sa vám páčia, mali by ste sa vyjadrovať len k receptom, nie k mojej osobe, nepoznáte ma vôbec, tak ma, prosím, nehodnoťte!
ešte nikdy som vás nevidela komentovať môj recept a ani u iného receptu som si nevšimla váš komentár.
toto je aj o základnej slušnosti, ešte vždy som slušne odpovedala na slušný komentár a pochvalu.