Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Milujeme mäsko na šťave, už dávno sme nemali, spravila som starú osvedčenú klasiku,
perkelt z kuracích žalúdkov, ktorý som pripravila ako výrazne ostré jedlo, ktoré som
vylepšila údenou paprikou, ako prílohu som podávala jemné halušky k tomuto
pikantnému perkeltu. Recept ponúkam všetkým milovníkom chlapských ostrých
pikantných jedál.
4 porcie |
30 minút príprava |
100 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Umytú papriku som zbavila jadrovníka, semienok a žiliek, potom som ju pokrájala na prúžky,...
- ...očistila som cesnak,sušenú pálivú papriku som pokrájala na malé kúsky.
- Kuracie žalúdky som zbavila nepotrebných zvyškov, očistila, umyla a pokrájala som ich na menšie kúsky.
- Na husacej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu,...
- ...orestovala som krátko aj celú rascu, kým nerozvinula svoju vôňu a chuť,...
- ...na chvíľku som odtiahla hrniec z ohňa na bok, pridala som pokrájanú pálivú sušenú papriku, sladkú mletú červenú papriku, mletú údenú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť, vrátila som hrniec na oheň,...
- ...priliala som domácu paradajkovú šťavu, rozmiešala a nechala spolu krátko orestovať všetko spolu,...
- ..priliala som trocha horúcej vody, priviedla do varu a vydusila až na tuk, postup som znovu opakovala, celkom 3x, cibuľa sa pri tomto postupe rozvarí, dodá na chuti perkeltu a perkeltovú šťavu prirodzeným spôsobom krásne zahustí sama o sebe, netreba už zahusťovť ničím,...
- ...pridala som pripravené kuracie žalúdky, plameň som dala na maximum, prudko som ich opekala za stáleho miešania,...
- ...v tomto paprikovo - cibuľovom základe, na povrchu sa pekne zatiahnu, vytvorí sa jemná kôrčička, ktorá zabráni ich vysušeniu, zostanú krásne šťavnaté a výborne sa ochutia týmto skvelým základom,...
- ..potom som kuracie žalúdky zaliala horúcim kuracím vývarom, len do ich výšky, viac netreba, priviedla som do varu a dusila som ich na strednom plameni prikryté pokrievkou za občasného podlievania len malým množstvom vývaru a premiešania, kým kuracie žalúdky nezmäkli - celkom asi 100 minút,...
- ...asi 15 minút pred dovarením som priala zelenú papriku pokrájanú na prúžky, skôr nedávam, máme radi tak, ked je nerozvarená, trošku al dente,...
- ...vypla som plyn, pridala som prelisovaný cesnak, premiešala a nechala som odpočívať všetko pod pokrievkou, aby sa dobre prepojili všetky chute, osolila som len jemne, kurací vývar je slaný dosť, ochutnala a bolo hotovo.
- Horúci perkelt som nabrala do tanierov, podávala som s jemnými domácimi haluškami, klasickou prílohou tohoto veľmi chutného a poriadne ostrého jedla, ktorého recept ponúkam všetkým milovníkom pikantných jedál.
- záber zblízka: ide o veľmi kvalitný perkelt z kuracích žalúdkov, poriadne ostrý, ktorého chuť umocňuje ešte údená paprika a ostatné použité suroviny, nezahusťuje sa žiadnou múkou, zemiakom, skrátka ničím, je úžasne chutný, šťavy má byť vo výsledku málo, niečo viac ako pri guláši a menej ako pri tokáni, ide teda o mäsko na šťave. Prajem Dobrú chuť!
|