Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. októbra 2012
Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept)
Foto: pusta

Pomaly pečený bôčik je lahôdka, ktorá sa priam rozplýva v ústach, dá sa jesť za tepla a výborný je aj za studena. Volila som Zobraziť celý popisPomaly pečený bôčik je lahôdka, ktorá sa priam rozplýva v ústach, dá sa jesť za tepla a výborný je aj za studena. Volila som netradičné korenenie, je síce ostré, ale práve to robí bôčik ešte lepším. Príprava tejto pochúťky je síce zdĺhavá, ale výsledok je nad očakávanie vynikajúci, tá námaha a čakanie sa naozaj oplatí, okrem toho možno vykonať mnoho inej práce doma.

1 dávka
porcia
7 dní minút
príprava
5hodín/15 minút z to minút
na 120/200 °C

Suroviny

1000 g
200 g
1 PL
1 PL
1 PL
1 CL
1/2 CL
1 ks /chilli vločky
2 - 3 strúčiky
100 ml
3 -4 PL




Postup

  1. 1

    Ostrým nožom som odstránila z bôčika kožu /odložila som ju do mrazáka, bude na iné použitie/. Mäsko som umyla a dobre osušila papierovou utierkou.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Osušený bôčik som poriadne posypala soľou z každej strany a soľ som ešte dobre vmasírovala rukami. Nasolený bôčik som uložila na misu, prikryla alobalom a odložila som ho na 7 dní do chladničky. Nebojte sa, nepokazí sa. Je to proces konzervovania, nakladania a pácovania, kedy sa zbaví prebytočnej vody a ochutí sa, podobne ako sa robí na zabíjačkách. Deň pred prípravou som bôčik dobre umyla a vložila na noc do studenej vody, tak aby ho pokrývala a odložila na noc do chladničky, aby sa prebytočná soľ vylúhovala. Pred prípravou som ho ešte dobre umyla pod tečúcou vodou a poriadne osušila.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po tejto dobe som si pripravila všetky koreniny - ako koriander - 1 PL,...

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...mletú sladkú údenú červenú papriku - 1 PL...

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a celé čierne korenie, celé nové korenie i borievky. Množstvo a druh jednotlivých korenín si môžeta pripraviť podľa seba.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Olúpala som cesnak a prichystala som si sušenú štipľavú papriku.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Očistený cesnak som rozotrela čepeľou noža a dala do nádobky s olejom.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sušenú šštipľavú papriku som posekala na malé kúsky, môžete použiť aj chilli vločky.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Suché koreniny som nasypala do mažiara a nadrvila som ich na hrubo.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nadrvené koreniny som dala do misky.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som k nim posekanú sušenú štipľavú papriku.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som sladkú mletú červenú údenú papriku.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Všetko som spolu poriadne premiešala a koreniaca zmes bola pripravená.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Bôčik som dala do pekáčika a potrela son ho z každej strany zmesou cesnaku a oleja.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Na cesnakovo-olejovú zmes som rovnomerne naniesla z každej strany pripravenú koreniacu zmes a popritláčala som ju ešte rukami, môžete aj chrbtom polievkovej lyžice. Bôčik som podliala vodou, pekáčik som tesne prikryla alobalom a vložila som ho do studenej trúby, teplotu som nastavila na 120 stupňov C a pomaly piekla 5 hodín. Pri tejto teplote nie je potrebné mäsko podlievať.15 minút pred uplynutím tejto doby som odstránila alobal, taplotu som zvýšila na 200 stupňov funkciu gril a dopiekla som do chrumkavej krustičky - nespáliť.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Upečený bôčik som nechala 20 minút odpočinúť a pokrájala som ho na tenšie plátky. Podávala som ho s rascovými zemiakovými dukátikmi a kapustovým šalátom a domácou čalamádou. Je vynikajúci za tepla i za sudena. Mäsko je mäkkučké a priam sa rozplýva na jazyku, ostrej , ale úžasnej chuti.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Výborne chutí aj za studena, medzi krajcami čerstvého ražného chlebíka s horčicou a kyslými uhorkami, možno doplniť čertvou sezonnou zeleninou.

    Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

mmelinda
Mňamky, tak tohle vypadá velmi lákavě. Pomalým pečením dělávám jen kačenku....ale tohle je hodně dobrý nápad....určitě brzy vyzkouším....děkuji za inspiraci :-))
marijanka712
pozorne som prečítala pochopila a upožila myslím si že ked ho strčim piecť do rimskeho hrnca pod pokryvku nič sa nestane a mäsko môže byť len chutnejšie ..... bôčik mám v mrazničke tak už len rozmraziť a zasoliť a pokračovať....
fialka49
Ďakujem za recept, určite sa aj tu vyplatí trpezlivosť, miesto ruží prinesie pôžitok na jazyk.
kikili
POmalé pečenie má určite svoj účinok. Angličania pečú veľké kusy mäsa 5h, potom sa to pekne rozpadáva. Ked som dusila v tlakovom hrnci, pomalu, mäsko bolo tiežj emné.
pusta
@medovnicek , je to niečo skutočne pre chlapov, ale nielen pre nich. pre všetkých, čo majú radi pikantné dobroty. dakujem.
pusta
@mataliptak , veľmi ma poteší, ak vyskúšaš. potom daj vedieť, ako chutilo. dakujem.
pusta
@kikili , presne ako hovoríš, pomalé pečenie má svoj osobitný význam. dakujem.
pusta
@kimlo , ked som tento bôčik, myslela som na teba, že to iste bude podľa tvojej chuti. dakujem ti.
pusta
@salinka , asi máme rovnaké chuťové bunky. sprav a uvidíš, že si naozaj pochutnáš. :-) dakujem ti.
fialka49
Pusta, bôčik už nasáva slanú chuť a oddychuje v chladničke. O týždeň dám vedieť viac.
2010
Pred par rokmi by som sa ani nepozrel na takyto recept ale daako s vekom sa chute menia a teraz bocik je jedno z mojich najoblubenejsich jedal , velmi pekny recept :)
pusta
@fialka49 , teším sa, že už tento bôčik pripravuješ, som veľmi zvedavá na výsledok. potom daj vedieť, ako sa vydaril a či chutil. zatiaľ prajem trpezlivosť, kým prikročíš k vlastnej príprave.
pusta
@2010 , aj mne sa menia chute...začala som preferovať zeleninu a ovocie, ale chuť na pikantné a dobré mäsíčko sa ešte viac vycíbrila. dakujem za uznanie, od teba si to veľmi vážim.
pusta
@michsamant , najprv musím pochváliť ja tvoje dcérky, sú rozkošné. ponúkla by som ťa veľmi rada...škoda, že si tak daleko. dakujem.
elen52
Ukladám do kk, určite bude chutiť fantasticky. Ď...

amelie
aj som si na zabíjačke poplakala za bravkom, ale skúsim tvoj recept, @pusta. ďakujem za dobrý tip:-)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@pusta , tento recept je veľmi zaujímavý, hlavne tou prípravou a pomalým pečením, ktorá určite urobí len dobrotu. Určite vyskúšam.
pusta
@esi , áno dlho som rozmýšľala o správnej kombinácii chutí korenenej krusty, potom,ako ten bôčik upiecť, aby sa krusta nepripálila, ale bôčik bol správne upečený. práve tým pomalým pečením som dosiahla želaný celkový výsledok. budem sa cítiť veľmi poctená, ak tento recept vyskúšaš a dáš vedieť, ako chutil. dakujem.
mesiar50
@ pusta
Predstavila si nám a pripravila si jedlo ,viac ako
EXCELENTNÉ.Koreniny sú skombinované podla mojej chuti.Musím tam pochváliť hlavne ten koriander.Pácovanie mesa je tiež nápad za 1000 bodov,mesko vyzreje a zmekne.Prijmi moju poklonu milá @ Pusta
tvoj recept je jedinečný.Pozdravujem
pusta
@mesiar50 , jednoducho som sa s tým vyhrala, mám našťastie dobrú chuťovú predstavivosť. to pácovanie mäsa som dlho študovala v knihách o technologii vrenia a pečenia, na webe a konzultovala so šéfkuchármi, kým som sa sama odvážila. vychádzala som z mokrej a suchej marinády, kým som sa definitívne rozhodla.výsledok ma príjemne prekvapil a preto som si ho dovolila posunúť dalej. tvoje ocenenie si veľmi vážim a dakujem ti. Posielam toi síce krásny jarný, ale dnes zasnežený pozdrav z bratislavy.
rulik
@pusta pekné, musel by som sa len opakovať po @mesiar50 ,
@marijanka712 ten rímsky hrniec je na to ideálny, hociaký keramický alebo sklenený riad s pokrievkou ja na mäsko najlepší

pusta
@rulik , som rada, že máš takú vysokú mienku o mne, je to pre mňa veľká pocta a zaväzuje ma to.
dakujem.
eviana
@pusta moja milá, Ty presne vieš ako na mňa... toto je jedlo presne podľa mojej chuti :) Už aj je v KK a isto vyskúšam, bo sa nedá odolať :)
pusta
@eviana milá, tušila som to, že tento hriešny recept ulahodí tvojim chuťovým kanálikom :D preto som ti ho dala do pozornosti.
teší ma, že vyskúšaš :-)))))
dakujem za uloženie do kk a pekné hodnotenie.
virdzek
Na rozdiel od 100 pozitivnych komentarov budem trosku kriticky, prepac...
200g soli je na 1kg bocika strasne moc, staci vrstva 1-2 mm na povrchu masa (tak 50g) , vsetko navyse je zbytocne. ja viem sol je skoro zadarmo ... ;-)
Mozen vylepsenie receptu je - pouzit este mensie mnozstvo soli a pomerovo menej korenin (moj odhad je tak 1/3 - 1/5) a spojit presolenie masa s marinovanim, zjednodusi to pripravu a zmensi moznost presolenia.
Ale treba vyskusat , zmes korenin mi pripada velmi dobre zvolena, len sa treba pobavit s mnozstvom soli ...
Za mna velke plus za vyborny recept ;-)
virdzek
sorry za par preklepov v komentari, hambim sa :-( bohuzial mi to nejde opravit :-(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia