Pečený králik

Pečený králik na zelenine

Autor receptu: kvakac

Predlohou mi bol recept na turecký jahňací guláš od @Cesminaz. No použil som iné suroviny nachádzajúce sa v domácej zásobe.* Piekol som to titánovom ťažkom hrnci. Je to ohromné jedlo na veľké letné teplá.

4 - 5
porcie
10 minút
príprava
120 minút
na 200/170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si ťažký hrniec, na dno dáme králičie kusy nakrájane na menšie kúsky . Medzi mäso dáme cibuľu pokrájanú na hrubšie polmesiace. Trochu osolíme, posypeme korením, oreganom, rascou, cesnakom, vegetou a čili sušene. Na to pridáme očistené zemiaky pokrájané na veľkosť sústa. Trochu posolíme a poprášime mletou červenou paprikou.
  2. Očistenú mrkvu krájame na kolieska, paradajky na hrubšie polmesiace, papriku na centimetrové slíže a cukety na 1 cm hrubé kolieska. Rovnomerne to všetko rozdelíme po hrnci a zase mierne posolíme. Zalejeme vodou, tak do výšky troch štvrtín surovín. A na záver ešte trochu posolíme. Len s tou soľou opatrne posypať prstami.
  3. Hrniec zakryjeme vrchnákom a dáme do rúry na dve hodiny. Prvých 30 minút na 200 °C. Potom prepneme na 170 °C na 60 minút. A posledných 30 minút znovu na 200 °C. Musí sa to dobre prepiecť, že keď to budete naberať na tanier, malo by sa to jemne rozpadať, vtedy je to najchutnejšie. Je to tak rýchlo stráviteľné, že aj pôjdete na prechádzku po obede, tak si prosím zoberte v obedári dupľu so sebou. Totiž za hodinu budete znovu hladný.