Pečené pliecko so špenátom a s trhanými plackami
šéfkuchár Hotela FIS Jasná****, 28. januára 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 140 °C
Postup
-
1
Bravčové pliecko osolíme, okoreníme, obalíme nasekaným rozmarínom a uložíme na noc do chladu. Potom mäso opečieme na masti, vložíme do pekáča, pridáme nakrájanú cibuľu a po vrch mäsa zalejeme masťou, prikryjeme a pečieme v rúre pri 140 °C asi 2 až 2,5 hodiny, kým sa mäso nezačne rozpadávať – masť zlejeme a mäso odložíme do tepla.
- 2
Očistené zemiaky dáme variť do osolenej vody spolu s rascou, po uvarení scedíme a necháme trocha vychladnúť. Potom zemiaky roztlačíme, pridáme k nim lyžicu masti a polohrubú múku, dochutíme soľou a korením. Vymiešame a zo zmesi vytvarujeme placky asi 1 cm hrubé a opečieme ich z oboch strán na masti spolu s čerstvým tymianom. Keď sú placky opečené, pomocou varechy ich potrháme na menšie kúsky a dopečieme.
- 3
Špenát umyjeme a osušíme kuchynskou utierkou. Nakrájanú šalotku spolu s cesnakom speníme na masle, pridáme osušený špenát, osolíme, okoreníme a krátko urestujeme. Dochutíme muškátovým orieškom.
- 4
Slaninu pokrájame na tenké rezančeky a bez masti dáme na nižšiu teplotu škvariť. Do polovyškvarenej slaninky pridáme brusnice a med. Dochutíme soľou, korením a vetvičkami tymianu. Krátko povaríme.
Tiež bravčové mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Predpokladáme, že je to tak ako píšete, doplnili sme to do bodu 2.