Pečené kuracie stehná v medovej šťave s petržlenovými knedličkami

elixir - fotkaelixir, 9. marca 2013
Pečené kuracie stehná v medovej šťave s petržlenovými knedličkami
Foto: elixir

Korenisté kuracie stehná s hroznami a na povrchu pevnejšie, vnútri krémové petržlenové knedličky... Doma naša dnešná večerná hama.

2
porcie
10 minút
príprava
60-75 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
1 ČL
1 ČL
0,5 ČL
8 ks (plodov)
 (na posypanie)
Šťava:
 ČL (na špičku, ale nemusí byť)
1 PL
1 ČL
Zelenina:
10 ks
0,5 ks
0,5 ks
 (na potretie)
Knedličky:
100 ml
1 ČL
1 ks
2 ks (stonky)
1 štipka
50 g
75 g
Ozdoba:

Postup

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 200°C. Kuracie stehná očistíme. Rozmarín, tymian a soľ zmiešame a nanesieme pod kožu kuracieho stehna i na povrch. Nakrájame si spomínané hrozno na tenké plátky a taktiež povkladáme pod kožu.

  2. 2

    Dáme do nádoby na pečenie, podlejeme 1 dl vody, prikryjeme alobalom a dáme na pol hodinku dusiť. Po pol hodine si zlejeme väčšinu šťavy z nádoby do hrnca, mäso odkryté a posypané mletou paprikou ešte pečieme do zlato-hneda.

    Pečené kuracie stehná v medovej šťave s petržlenovými knedličkami - obrázok 2
  3. 3

    Začneme s prípravou knedličiek. Do hrnca si dáme zohriať 50 g masla s mliekom, pridáme soľ a muškátový oriešok. Dosypeme múku a uvaríme hustú kašu. Do tejto potom vmiešame nakrájanú petržlenovú vňať a vajce.

  4. 4

    Medzi dvoma polievkovými lyžicami si vytvarujeme knedličky a varíme ich v horúcej, nie vriacej vode, kým vyplávajú.

    Pečené kuracie stehná v medovej šťave s petržlenovými knedličkami - obrázok 4
  5. 5

    Pokračujeme s prípravou zeleniny - baklažán a cuketu nakrájame. 10 minút pred koncom pečenia mäsa ich posolené a potreté maslom dáme do rúry trošku zmäknúť, zjemnieť. Zelenú fazuľku povaríme v slanej vode zhruba 10 minút.

    Pečené kuracie stehná v medovej šťave s petržlenovými knedličkami - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec si pripravíme medovú šťavu, keď už na nás všetko ostatné jedlo čaká vo vyhriatej rúre. Dáme si zohriať šťavu z výpeku posolenú a aj so šafranom, odstavíme, primiešame med a citrónovú šťavu, dobre zamiešame. Môžeme podávať. Kto chce, ešte dodekoruje ďalšími plodmi hrozna.

Diskusia k receptu

laurisia
Tak toto vypadá neskutočne pútavo. Ukladám a v najbližšej dobe pripravím. Tou šťavou sa polieva mäsko až na tanieri? Nie nejako pred dopečením?
elixir
@laurisia poliala som to až na tanieri, ale možno by bolo lepšie použiť časť tej šťavy aj pred koncom pečenia. :) A ďakujem za milé slová.
angast
@elixir
to hrozno ma trápi, ako ti tam pekne drží. Musela si ho obrezať z
jednej strany aby sa ti negúľalo ???
lusinkab
Tak na tvoje kurciatko je radost pozerat a skoda zjest :-) musi to byt vynikajuce ukladam do KK
angast
@elixir
nikdy som nemal s počtami problémy, ale tu mi to neštimuje.
Keď sú to polovičky , to znamená dve bobuľky na jednu porciu,
dve na druhú - spolu štyri kusy. V surovinách máš osem ks. Tie
ďaľšie 4ks ti niekto spapal, alebo sú určené na náhradné diely?
slavka2012
Mnam,krasny recept.Vdaka, najma za recept na kedlicky, vyzeraju naozaj velmi lakavo!
margaretka28
@angast , bud rád, že ti @tiginko tak polichotila, to znamená, že si stále mladý !! Ked ti napíše , že vychádzaš na detský rozum....potom to už bude horšie. .:-)
angast
@elix ír
prepáč! Ja tu riešim ťažké matematické úlohy a zabudol som ti pochváliť tvoje stehienka.
@margaretka - ďakujem ti za slová útechy
@tiginko - šak počkaj zajac
mesiar50
Si veľmi kreatívna.S takýmto receptom som sa ešte nestretol.
A druhá vec je to aj pekne pripravené resp.naservírované
angast
@elixir
človek sa zaujíma o tvoj recept, pochváli ťa a ty takto zhurta na mňa???
/Tie ríbezle by sa asi ťažko krájali./
elixir
@mesiar50 ďakujem... v poslednej dobe ma začalo baviť aj trošku jedlo zdobiť, i keď aj len takými drobnosťami.
@angast tak teda ďakujem za pochvalu... :) trošku som zmenila recept, v poslednom kroku a ingredienciách, aby bol viac polopatistický a už nevzniklo nedorozumenie. Dám si aj v budúcnosti pozor, aby už nebola "room for interpretation". :)
afataga
vyzera to dobre, zaujimave to hrozno, teraz nemyslim to na tanieri :-) len ja by som tu zeleninu nechala trochu viac upiect
@tiginko ty lichotnik :-)
@angast vidno ze aspon na matike si daval pozor, dokonca mocniny, kto by to do teba povedal?
ywett
@ @ elixir ja by som chcela u teba bývať, samé lákavé dobroty :-)....krásny recept na 1*

Zaujímavé video z archívu TV Varecha