Pečená ryba
Pečená ryba

Ostriež s petržlenovou krustou

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár, 27. apríla 2021
Ostriež s petržlenovou krustou
Foto: Dušan Křístek
5
porcií

Suroviny

5 filiet (alebo sumček africký)
Krusta:
70 g
70 g (alebo podľa potreby)
z 1 citróna
(podľa potreby)
Príloha:
150 g
75 g
1 ks
3 vetvičky
1 PL
1 PL
podľa potreby
Dresing:
70 ml
1 strúčik
z 1 citróna
1 ks malá




Postup

  1. 1

    Krusta: Do mixéra alebo kutra vložíme umyté a natrhané vetvičky petržlenovej vňate, olej, nastrúhanú kôru z umytého citróna, ochutíme soľou a rozmixujeme na hladké pyré. Potom postupne prisypávame preosiatu strúhanku. Keď sa hmota zahustí, preložíme do misky a rukou alebo vareškou do nej zapracujeme ostatnú strúhanku. Dobre pripravená krusta je sypká, dobre ochutená a má jasnozelenú farbu.

  2. 2

    Rybu nakrájame na porcie, osušíme, osolíme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie potretý olejom. Na porcie ryby nanesieme petržlenovú krustu a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 °C asi 8 minút.

  3. 3

    Prepláchnuté krúpy namočíme do studenej vody aspoň 5 hodín vopred, aby napučali. Potom ich scedíme, zalejeme čistou vodou a uvaríme za občasného miešania domäkka. Uvarené krúpy scedíme.

  4. 4

    Prebranú šošovicu prepláchneme, scedíme, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka a potom scedíme.

  5. 5

    Bešamel: Na masle doružova opražíme hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme soľou, rozšľaháme a na miernom ohni povaríme do veľmi hustej konzistencie. Potom nádobu s bešamelom vložíme do studenej vody a za občasného miešania vychladíme.

  6. 6

    Scedené krúpy a šošovicu dáme do misy, pridáme vajce, bešamel, na rezančeky nakrájané listy umytej petržlenovej vňate, ochutíme soľou a dobre premiešame. Pred servírovaním prehrejeme.

  7. 7

    Dresing: Cesnak očistíme, petržlenovú vňať a citrón umyjeme. Do misy nalejeme olej a pridáme do nej na drobné kúsky nakrájaný cesnak, čili, lístky petržlenovej vňate, nastrúhanú kôru z citróna a soľ. Všetko dobre premiešame a necháme odležať v chladničke.

  8. 8

    Jedlo servírujeme tak, že na tanier dáme šošovicu s krúpami, na to rybu a osobitne v poháriku dresing.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia