Ostriež s petržlenovou krustou
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár, 27. apríla 2021
Foto: Dušan Křístek
porcií
Suroviny
5 filiet (alebo sumček africký) |
|
|
|
|
|
Krusta: | |
70 g |
|
70 g (alebo podľa potreby) |
|
z 1 citróna |
|
(podľa potreby) |
|
|
|
Príloha: | |
150 g |
|
75 g |
|
1 ks |
|
3 vetvičky |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
|
|
Dresing: | |
70 ml |
|
1 strúčik |
|
z 1 citróna |
|
1 ks malá |
|
|
|
|
Postup
-
1
Krusta: Do mixéra alebo kutra vložíme umyté a natrhané vetvičky petržlenovej vňate, olej, nastrúhanú kôru z umytého citróna, ochutíme soľou a rozmixujeme na hladké pyré. Potom postupne prisypávame preosiatu strúhanku. Keď sa hmota zahustí, preložíme do misky a rukou alebo vareškou do nej zapracujeme ostatnú strúhanku. Dobre pripravená krusta je sypká, dobre ochutená a má jasnozelenú farbu.
- 2
Rybu nakrájame na porcie, osušíme, osolíme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie potretý olejom. Na porcie ryby nanesieme petržlenovú krustu a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 °C asi 8 minút.
- 3
Prepláchnuté krúpy namočíme do studenej vody aspoň 5 hodín vopred, aby napučali. Potom ich scedíme, zalejeme čistou vodou a uvaríme za občasného miešania domäkka. Uvarené krúpy scedíme.
- 4
Prebranú šošovicu prepláchneme, scedíme, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka a potom scedíme.
- 5
Bešamel: Na masle doružova opražíme hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme soľou, rozšľaháme a na miernom ohni povaríme do veľmi hustej konzistencie. Potom nádobu s bešamelom vložíme do studenej vody a za občasného miešania vychladíme.
- 6
Scedené krúpy a šošovicu dáme do misy, pridáme vajce, bešamel, na rezančeky nakrájané listy umytej petržlenovej vňate, ochutíme soľou a dobre premiešame. Pred servírovaním prehrejeme.
- 7
Dresing: Cesnak očistíme, petržlenovú vňať a citrón umyjeme. Do misy nalejeme olej a pridáme do nej na drobné kúsky nakrájaný cesnak, čili, lístky petržlenovej vňate, nastrúhanú kôru z citróna a soľ. Všetko dobre premiešame a necháme odležať v chladničke.
- 8
Jedlo servírujeme tak, že na tanier dáme šošovicu s krúpami, na to rybu a osobitne v poháriku dresing.
Tiež pečená ryba:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu