Pečená ryba

Ostriež s petržlenovou krustou

Autor receptu: redakcia

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Krusta: Do mixéra alebo kutra vložíme umyté a natrhané vetvičky petržlenovej vňate, olej, nastrúhanú kôru z umytého citróna, ochutíme soľou a rozmixujeme na hladké pyré. Potom postupne prisypávame preosiatu strúhanku. Keď sa hmota zahustí, preložíme do misky a rukou alebo vareškou do nej zapracujeme ostatnú strúhanku. Dobre pripravená krusta je sypká, dobre ochutená a má jasnozelenú farbu.
  2. Rybu nakrájame na porcie, osušíme, osolíme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie potretý olejom. Na porcie ryby nanesieme petržlenovú krustu a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 °C asi 8 minút.
  3. Prepláchnuté krúpy namočíme do studenej vody aspoň 5 hodín vopred, aby napučali. Potom ich scedíme, zalejeme čistou vodou a uvaríme za občasného miešania domäkka. Uvarené krúpy scedíme.
  4. Prebranú šošovicu prepláchneme, scedíme, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka a potom scedíme.
  5. Bešamel: Na masle doružova opražíme hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme soľou, rozšľaháme a na miernom ohni povaríme do veľmi hustej konzistencie. Potom nádobu s bešamelom vložíme do studenej vody a za občasného miešania vychladíme.
  6. Scedené krúpy a šošovicu dáme do misy, pridáme vajce, bešamel, na rezančeky nakrájané listy umytej petržlenovej vňate, ochutíme soľou a dobre premiešame. Pred servírovaním prehrejeme.
  7. Dresing: Cesnak očistíme, petržlenovú vňať a citrón umyjeme. Do misy nalejeme olej a pridáme do nej na drobné kúsky nakrájaný cesnak, čili, lístky petržlenovej vňate, nastrúhanú kôru z citróna a soľ. Všetko dobre premiešame a necháme odležať v chladničke.
  8. Jedlo servírujeme tak, že na tanier dáme šošovicu s krúpami, na to rybu a osobitne v poháriku dresing.