Pečená ryba
Ostriež s petržlenovou krustou
Autor receptu: redakcia
Postup- Krusta: Do mixéra alebo kutra vložíme umyté a natrhané vetvičky petržlenovej vňate, olej, nastrúhanú kôru z umytého citróna, ochutíme soľou a rozmixujeme na hladké pyré. Potom
postupne prisypávame preosiatu strúhanku. Keď
sa hmota zahustí, preložíme do misky a rukou
alebo vareškou do nej zapracujeme ostatnú strúhanku. Dobre pripravená krusta je sypká, dobre
ochutená a má jasnozelenú farbu.
- Rybu nakrájame na porcie, osušíme, osolíme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie potretý olejom. Na porcie ryby nanesieme petržlenovú krustu a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri
180 °C asi 8 minút.
- Prepláchnuté krúpy namočíme do studenej vody aspoň 5 hodín vopred, aby napučali. Potom ich scedíme, zalejeme čistou vodou a uvaríme za občasného miešania domäkka. Uvarené krúpy scedíme.
- Prebranú šošovicu prepláchneme, scedíme,
zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka a potom scedíme.
- Bešamel: Na masle doružova opražíme hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme soľou, rozšľaháme a na miernom ohni povaríme do veľmi hustej konzistencie. Potom nádobu
s bešamelom vložíme do studenej vody a za
občasného miešania vychladíme.
- Scedené krúpy
a šošovicu dáme do misy, pridáme vajce, bešamel,
na rezančeky nakrájané listy umytej petržlenovej
vňate, ochutíme soľou a dobre premiešame. Pred
servírovaním prehrejeme.
- Dresing: Cesnak očistíme,
petržlenovú vňať a citrón umyjeme. Do misy
nalejeme olej a pridáme do nej na drobné kúsky
nakrájaný cesnak, čili, lístky petržlenovej vňate,
nastrúhanú kôru z citróna a soľ. Všetko dobre premiešame a necháme odležať v chladničke.
- Jedlo servírujeme tak, že na tanier dáme šošovicu s krúpami,
na to rybu a osobitne v poháriku dresing.
|