Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáčiky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 8. mája 2019
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept)
Foto: kimlo

Receptami na pagáčiky sa to tu len tak hemží, tento recept je určený pre tých, ktorí radi skúšajú nové, ja sám som osobne vyskúšal Zobraziť celý popisReceptami na pagáčiky sa to tu len tak hemží, tento recept je určený pre tých, ktorí radi skúšajú nové, ja sám som osobne vyskúšal asi 8 receptov tuto z Varechy, tento sa však od tých ostatných líši použitím polohrubej múky a nastrúhaným zemiakom. Asi vďaka tomu sú výborné mäkučké aj po niekoľkých dňoch.

75
porcií
60 minút
príprava
17 minút
na 220 °C

Suroviny

800 g
200 g
100 ml
350 g mleté
2 ks
2 ks uvarený v šupe
42 g (kocka)
1 KL
300 ml
2 KL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, necháme ho trocha vzísť. Odvážime múku, a spolu so smotanou, žĺtkami a nastrúhanými zemiakmi vložíme do robota na miesenie.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme kvások a miesime cesto. Ak sa nám zdá tuhé, pridáme trocha mlieka. Kto nemá robot, môže použiť trebárs manželku...

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme na bochník.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ho dáme do misy, prikryjeme, a dáme do tepla vykysnúť až zväčší svoj objem (asi 45 minút).

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si pomelieme oškvarky a rozohrejeme rúru.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm a potrieme rozpustenou masťou, osolíme a natrieme rovnomernú vrstvu oškvarkov.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Preložíme z každej strany až vznikne takýto bochník...

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a rozvaľkáme. Na valček nesmieme tlačiť, aby sa nám cesto netrhalo, chce to trpezlivosť a pekne pomaly rovnomerne vaľkať od stredu k okrajom. Ak cesto lepí, poprášime ho trochou múky.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toto prekladanie zopakujeme ešte 2 x a vždy cesto vyvaľkáme.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z cesta pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme jednotlivé pagáče, ktoré ukladáme na pripravený plech.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nožom narobíme ozdobnú mriežku, potrieme rozšľahaným vajcom a prípadne posypeme sezamom a ľanom alebo inými semienkami.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Necháme na plechu asi 15-20 minút, a potom vo vyhriatej rúre pečieme do ružova asi 17-18 minút pri 220 °C.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Čas pečenia treba najskôr skúsiť pri prvej várke, lebo každá rúra pečie inak. Pagáče by sa memali piecť dlho, aby neboli suché a zároveň mali peknú červenkastú farbu. Zvrchu sú chrumkavé a vnútri mäkké.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

helica
Presne takto isto robím pagáčiky aj ja, iba s tým rozdielom, že zemiaky postúham na vyvaľkané cesto na oškvarky. Inak postup aj suroviny rovnaké. Fakt sú veľmi dobré. Inak, ako všetky Tvoje recepty!
paploska
Vyzeraju fakt lakavo. Ja som zas pagace este asi ani raz nepekla a to som zavislak na cokolvek z kysnuteho a kvaskoveho cesta. Musim skusit len nemam zdroj domasich skvarkov.
kvakac
A máš ich dosť, že by som došiel na koštung s marhuľovicou. Vyzerajú veľmo dobré. Nemohol som ešte pomôcť aj susedovi pokosiť trávu a nemusel som tu pri monitore slintať na prázdno. Zas budem mať čo skúšať.
kimlo
@Paploska (8.5.2019 12:18)
Urob to ako ja, v každom mäsiarstve predávajú surovú slaninu na vytápanie, spravíš oškvarky a ešte budeš mať aj pár pohárov dobrej voňavej domácej masti... pozri si môj recept na vytápanie, budeš spokojná... držím palce.
babkamt
Receptov na dobré pagáče nie je dosť. Tvoj recept si ukladám, čoskoro ho vyskúšam. Zemiaky robia cesto vláčnejším. Tiež ich pridávam do cesta.
sonulienka
Parádny recept ako Tvoje všetky recepty aj ja robím podobne aj zajtra idem vyskúšať ďalší recept a idú rovno na svadbu tak držte palce.
malenik
Chutia božsky! Perfektne!
Len sa chcem spytat, ci by som mohla pomlete Oskvarky aj mast zapracovat uz rovno do cesta, lebo pri valkani sa mi cesto trhalo a Oskvarky som mala po celej doske. Viem, ze treba trpezlivosť, ale pri dvoch deturencoch si veci uľahčujem jak sa da
kimlo
@malenik (18.2.2020 13:46)
Teší ma že chutili, to natieranie má možno taký účinok že sa potom pekne lístkujú, pri prekladaní vlastne oddeľujú každú vrstvu. Ale treba vyskúšať, to je len môj názor. :-)
malenik
@kimlo (18.2.2020 18:19)

Keď ich budem nabudúce robiť, vyskúšam uz oškvarky vmiesat rovno do cesta, ale poprekladam ich, ako je v recepte, aby pekne listkovali, potom dam vediet




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia