Oškvarkové pagáčiky fotorecept
Foto: kimlo
Receptami na pagáčiky sa to tu len tak hemží, tento recept je určený pre tých, ktorí radi skúšajú nové, ja sám som osobne vyskúšal Zobraziť celý popisReceptami na pagáčiky sa to tu len tak hemží, tento recept je určený pre tých, ktorí radi skúšajú nové, ja sám som osobne vyskúšal asi 8 receptov tuto z Varechy, tento sa však od tých ostatných líši použitím polohrubej múky a nastrúhaným zemiakom. Asi vďaka tomu sú výborné mäkučké aj po niekoľkých dňoch.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
800 g |
|
200 g |
|
100 ml |
|
350 g mleté |
|
2 ks |
|
2 ks uvarený v šupe |
|
42 g (kocka) |
|
1 KL |
|
300 ml |
|
2 KL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, necháme ho trocha vzísť. Odvážime múku, a spolu so smotanou, žĺtkami a nastrúhanými zemiakmi vložíme do robota na miesenie.
-
2
Pridáme kvások a miesime cesto. Ak sa nám zdá tuhé, pridáme trocha mlieka. Kto nemá robot, môže použiť trebárs manželku...
-
3
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme na bochník.
-
4
Potom ho dáme do misy, prikryjeme, a dáme do tepla vykysnúť až zväčší svoj objem (asi 45 minút).
-
5
Medzitým si pomelieme oškvarky a rozohrejeme rúru.
-
6
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm a potrieme rozpustenou masťou, osolíme a natrieme rovnomernú vrstvu oškvarkov.
-
7
Preložíme z každej strany až vznikne takýto bochník...
-
8
... a rozvaľkáme. Na valček nesmieme tlačiť, aby sa nám cesto netrhalo, chce to trpezlivosť a pekne pomaly rovnomerne vaľkať od stredu k okrajom. Ak cesto lepí, poprášime ho trochou múky.
-
9
Toto prekladanie zopakujeme ešte 2 x a vždy cesto vyvaľkáme.
-
10
Z cesta pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme jednotlivé pagáče, ktoré ukladáme na pripravený plech.
-
11
Nožom narobíme ozdobnú mriežku, potrieme rozšľahaným vajcom a prípadne posypeme sezamom a ľanom alebo inými semienkami.
-
12
Necháme na plechu asi 15-20 minút, a potom vo vyhriatej rúre pečieme do ružova asi 17-18 minút pri 220 °C.
-
13
Čas pečenia treba najskôr skúsiť pri prvej várke, lebo každá rúra pečie inak. Pagáče by sa memali piecť dlho, aby neboli suché a zároveň mali peknú červenkastú farbu. Zvrchu sú chrumkavé a vnútri mäkké.
A ja zase vyskúšam s tou sladkou smotanou... každý recept má niečo do seba...:-)
Ďakujem, veľmi si to cením..
Ja mám tento recept odniekiaľ z netu, viem že tam išlo 100 ml oleja, ten som nahradil masťou.
Urob to ako ja, v každom mäsiarstve predávajú surovú slaninu na vytápanie, spravíš oškvarky a ešte budeš mať aj pár pohárov dobrej voňavej domácej masti... pozri si môj recept na vytápanie, budeš spokojná... držím palce.
Kamarát, už mi ich veľa neostalo, ale z tú marhuľovicu som ochotný spraviť ďalšiu várku... :-)
Držím palce, určite budeš spokojná... :-)
Ďakujem za krásne foto, vyzerajú fantasticky!
Len sa chcem spytat, ci by som mohla pomlete Oskvarky aj mast zapracovat uz rovno do cesta, lebo pri valkani sa mi cesto trhalo a Oskvarky som mala po celej doske. Viem, ze treba trpezlivosť, ale pri dvoch deturencoch si veci uľahčujem jak sa da
Teší ma že chutili, to natieranie má možno taký účinok že sa potom pekne lístkujú, pri prekladaní vlastne oddeľujú každú vrstvu. Ale treba vyskúšať, to je len môj názor. :-)
skús tieto jednoduché bez prekladania
robila som
spokojnosť
varecha.pravda.sk/recepty/skvarkove-pagace-rychle-bez-pre...
Keď ich budem nabudúce robiť, vyskúšam uz oškvarky vmiesat rovno do cesta, ale poprekladam ich, ako je v recepte, aby pekne listkovali, potom dam vediet