Oškvarkové pagáče
	        Oškvarkové pagáčiky (fotorecept)
	        Autor receptu: kimlo
	         
	        
	        Receptami na pagáčiky sa to tu len tak hemží, tento recept je určený pre tých, ktorí radi skúšajú nové, ja sám som osobne vyskúšal asi 8 receptov tuto z Varechy, tento sa však od tých ostatných líši použitím polohrubej múky a nastrúhaným zemiakom. Asi vďaka tomu sú výborné mäkučké aj po niekoľkých dňoch.  
| 		  
				  	  
				  	75 porcií  | 
				  	  
				  	60 minút príprava  | 
				  	  
				  	17 minút  na 220 °C  | 
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, necháme ho trocha vzísť.
Odvážime múku, a spolu so smotanou, žĺtkami a nastrúhanými zemiakmi vložíme do robota na miesenie. 
 - Pridáme kvások a miesime cesto. Ak sa nám zdá tuhé, pridáme trocha mlieka. Kto nemá robot, môže použiť trebárs manželku... 
 - Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme na bochník.
 - Potom ho dáme do misy, prikryjeme, a dáme do tepla vykysnúť až zväčší svoj objem (asi 45 minút).
 - Medzitým si  pomelieme oškvarky a rozohrejeme rúru.
 - Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm a potrieme rozpustenou masťou, osolíme a natrieme rovnomernú vrstvu oškvarkov.
 - Preložíme z každej strany až vznikne takýto bochník...
 - ... a rozvaľkáme. Na valček nesmieme tlačiť, aby sa nám cesto netrhalo, chce to trpezlivosť a pekne pomaly rovnomerne vaľkať od stredu k okrajom. Ak cesto lepí, poprášime ho trochou múky.
 - Toto prekladanie zopakujeme ešte 2 x a vždy cesto vyvaľkáme.
 - Z cesta pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme jednotlivé pagáče, ktoré ukladáme na pripravený plech.
 - Nožom narobíme ozdobnú mriežku, potrieme rozšľahaným vajcom a prípadne posypeme sezamom a ľanom alebo inými semienkami.
 - Necháme na plechu asi 15-20 minút, a potom vo vyhriatej rúre pečieme do ružova asi 17-18 minút pri 220 °C.
 - Čas pečenia treba najskôr skúsiť pri prvej várke, lebo každá rúra pečie inak. Pagáče by sa memali piecť dlho, aby neboli suché a zároveň mali peknú červenkastú farbu. Zvrchu sú chrumkavé a vnútri mäkké.