Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáčiky (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Receptami na pagáčiky sa to tu len tak hemží, tento recept je určený pre tých, ktorí radi skúšajú nové, ja sám som osobne vyskúšal asi 8 receptov tuto z Varechy, tento sa však od tých ostatných líši použitím polohrubej múky a nastrúhaným zemiakom. Asi vďaka tomu sú výborné mäkučké aj po niekoľkých dňoch.

75
porcií
60 minút
príprava
17 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, necháme ho trocha vzísť. Odvážime múku, a spolu so smotanou, žĺtkami a nastrúhanými zemiakmi vložíme do robota na miesenie.
  2. Pridáme kvások a miesime cesto. Ak sa nám zdá tuhé, pridáme trocha mlieka. Kto nemá robot, môže použiť trebárs manželku...
  3. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme na bochník.
  4. Potom ho dáme do misy, prikryjeme, a dáme do tepla vykysnúť až zväčší svoj objem (asi 45 minút).
  5. Medzitým si pomelieme oškvarky a rozohrejeme rúru.
  6. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm a potrieme rozpustenou masťou, osolíme a natrieme rovnomernú vrstvu oškvarkov.
  7. Preložíme z každej strany až vznikne takýto bochník...
  8. ... a rozvaľkáme. Na valček nesmieme tlačiť, aby sa nám cesto netrhalo, chce to trpezlivosť a pekne pomaly rovnomerne vaľkať od stredu k okrajom. Ak cesto lepí, poprášime ho trochou múky.
  9. Toto prekladanie zopakujeme ešte 2 x a vždy cesto vyvaľkáme.
  10. Z cesta pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme jednotlivé pagáče, ktoré ukladáme na pripravený plech.
  11. Nožom narobíme ozdobnú mriežku, potrieme rozšľahaným vajcom a prípadne posypeme sezamom a ľanom alebo inými semienkami.
  12. Necháme na plechu asi 15-20 minút, a potom vo vyhriatej rúre pečieme do ružova asi 17-18 minút pri 220 °C.
  13. Čas pečenia treba najskôr skúsiť pri prvej várke, lebo každá rúra pečie inak. Pagáče by sa memali piecť dlho, aby neboli suché a zároveň mali peknú červenkastú farbu. Zvrchu sú chrumkavé a vnútri mäkké.