« Naspäť na tento recept

Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) verzia na vytlačenie

Receptami na pagáčiky sa to tu len tak hemží, tento recept je určený pre tých, ktorí radi skúšajú nové, ja sám som osobne vyskúšal asi 8 receptov tuto z Varechy, tento sa však od tých ostatných líši použitím polohrubej múky a nastrúhaným zemiakom. Asi vďaka tomu sú výborné mäkučké aj po niekoľkých dňoch.

Autor receptu: kimlo

Postup receptu

Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, necháme ho trocha vzísť. Odvážime múku, a spolu so smotanou, žĺtkami a nastrúhanými zemiakmi vložíme do robota na miesenie.
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1

Pridáme kvások a miesime cesto. Ak sa nám zdá tuhé, pridáme trocha mlieka. Kto nemá robot, môže použiť trebárs manželku...
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme na bochník.
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3

Potom ho dáme do misy, prikryjeme, a dáme do tepla vykysnúť až zväčší svoj objem (asi 45 minút).
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4

Medzitým si pomelieme oškvarky a rozohrejeme rúru.
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm a potrieme rozpustenou masťou, osolíme a natrieme rovnomernú vrstvu oškvarkov.
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6

Preložíme z každej strany až vznikne takýto bochník...
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7

... a rozvaľkáme. Na valček nesmieme tlačiť, aby sa nám cesto netrhalo, chce to trpezlivosť a pekne pomaly rovnomerne vaľkať od stredu k okrajom. Ak cesto lepí, poprášime ho trochou múky.
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8

Toto prekladanie zopakujeme ešte 2 x a vždy cesto vyvaľkáme.
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9

Z cesta pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme jednotlivé pagáče, ktoré ukladáme na pripravený plech.
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10

Nožom narobíme ozdobnú mriežku, potrieme rozšľahaným vajcom a prípadne posypeme sezamom a ľanom alebo inými semienkami.
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11

Necháme na plechu asi 15-20 minút, a potom vo vyhriatej rúre pečieme do ružova asi 17-18 minút pri 220 °C.
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12

Čas pečenia treba najskôr skúsiť pri prvej várke, lebo každá rúra pečie inak. Pagáče by sa memali piecť dlho, aby neboli suché a zároveň mali peknú červenkastú farbu. Zvrchu sú chrumkavé a vnútri mäkké.
Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 13

Suroviny




75
porcií
60
minút
príprava
17
minút
na 220 °C




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist