Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 17. februára 2015

Recept mám odložený z nejakého kalendára, ak si dobre pamätám, tak tam boli recepty od známej cukrárky pani Jozefíny Zaukolcovej.

Suroviny

Na kysnuté lístkové cesto:
250 g
160 g
110 g
60 g
2 ks
20 g
štipka
1/2 ks na kôru
200 ml
Na prekladanie:
20 g
180 g
Na orechovú plnku s broskyňami:
100 ml
80 g
150 g
230 g mleté
0,5 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Zvyšné suroviny dáme do misy a pridáme kvások.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme chvíľu kysnúť.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Heru na prekladanie rozmiešame s múkou a upravíme do tvaru kocky. Dáme na chvíľku do chladničky.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď prvé cesto mierne vykysne, tak ho vyvaľkáme a do jeho stredu dáme tukovú kocku.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ľavý okraj cesta preložíme cez tukovú kocku.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    To isté spravíme s pravým okrajom.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Horný okraj preložíme cca do polovice.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A preložíme.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme na doske cca 10 minút. Potom ho vyvaľkáme a znovu poprekladáme.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Necháme znovu na doske 20 minút odpočívať. Takto postupujeme ešte dva krát, vždy po 20 minútach.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Medzitým si pripravíme plnku. Dáme variť mlieko, vanilkový cukor a cukor, keď mlieko vrie, pridáme orechy. Ak by bola riedka, tak pridáme aj pomleté piškóty, ktoré celú masu zahustia. Necháme vychladnúť, pridáme um a nadrobno nakrájané broskyne.

  12. 12

    Cesto vyvaľkáme, nakrájame na štvorce, do stredu dáme plnku.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A zabalíme do šatôčiek. Necháme ešte 10 minút na plechu kysnúť, potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po upečení ich už len pocukrujeme.

    Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Jeééééj - toto musí byť predobré. Trošku viac práce, ako obyčajne, ale určite stojí za vyskúšanie. Práca precízna, výborný postup pre všetkých, ktorí chcú vyskúšať. Ja určite.
Takú plnku orechovo-ovocnú som ešte nerobila, vyskúšam, určite sa dá plnka obmieňať s makom alebo tvarohom, kto ako ľúbi. Nuž cesto je troška náročné na čas, ale určite stojí za to, musí byť dobré, krehké. Vďaka za recept, aj pekné foto a postup. Ukladám do KK a posielam päť hviezdičiek.
Dievčence veľmi pekne ďakujem za milé komentáre:)
@hubata máš pravdu, že plnka sa dá obmieňať, tie broskyne tú orechovú plnku oživili a máš pravdu, že boli krehké a musím povedať, že aj po dvoch dňoch sa dali úplne v pohode jesť:)
Ach jaj, na toto mám chuť viac ako na krémové.....hneď by som sa zahryzla do jedného :) ( aj do dvoch....), cesto mi pripadá akona croissanty, ako sa len volá....nejde mi na um.....

Pridaj komentár k receptu: