Najlepšie hamburgerové žemle
U mňa top recept, sú mäkkučké, chutné
30 minút
príprava
príprava
30-40 minút
na 180-200 °C
na 180-200 °C
Suroviny
| 800 g (najlepšie chlebová) | 
                                                             | 
                                                    
| 4 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 190 g | 
                                                             | 
                                                    
| 70 g | 
                                                             | 
                                                    
| 70 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 180 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. (čerstvé alebo sušené) | 
                                                             | 
                                                    
| Na posypanie: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Vymiesiť cesto, až kým sa neodlepuje od nádoby, poprášiť múkou a nechať kysnúť (kým zdvojnásobí objem). Cesto sa dá pripraviť aj bez sušeného mlieka, ale s ním sú žemle oveľa chutnejšie. Kvások vopred nerobím, len všetko dám do robota a miesim.
- 2
 Z vykysnutého cesta tvarujem malé guľky, rukami cesto akoby napínam (ako pri tvarovaní chleba, knedlíka), uložím na plech, potriem slanou vodou a posypem sezamom. Opäť nechám kysnúť, až kým minimálne nezdvojnásobia objem (sama som nečakala, že takto nakysnú, robila som malé guličky) a pečiem cca 40 minút na 180-200 °C.
                                                     - 2
 

                                                    




                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu