Hamburgerové žemle
Hamburgerové žemle

Domáce kváskové žemle na hamburger

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 20. júna 2024
Domáce kváskové žemle na hamburger
Foto: Jana Štrbková
30 (+ odpočívanie a minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Rozkvas:
100 g
100 ml
1 PL
Cesto:
400 g
150 ml teplé
30 g
1 ks
70 g roztopené
1 ČL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
3 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme rozkvas. Špaldovú múku preosejeme, pridáme vodu a kvások. Zmiešame a prikryjeme. Necháme odpočívať asi 10 – 12 hodín.

  2. 2

    Potom do rozkvasu pridáme preosiatu múku, teplé mlieko, kryštálový cukor, soľ, roztopené a vychladnuté maslo, vajce. Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky aj od ruky. Prikryjeme a necháme postáť pol hodiny. Potom ešte trochu premiesime. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť asi 2 hodiny. Počas tohto času cesto aspoň dvakrát preložíme.

  3. 3

    Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 9 rovnakých častí. Každá časť by mala vážiť cca 120 g. Z cesta vytvarujeme hladké guľôčky. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou tak, aby sa nedotýkala cesta, a necháme odpočívať ešte 2 hodiny.

  4. 4

    Nakoniec žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.

  5. 5

    Rúru vyhrejeme na 220 °C. Žemle pečieme asi 20 – 25 minút dozlatista. Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia