Domáce kváskové žemle na hamburger
foodblog Medové motúzy, 20. júna 2024
Foto: Jana Štrbková
príprava
na 220 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
100 g |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
400 g |
|
150 ml teplé |
|
30 g |
|
1 ks |
|
70 g roztopené |
|
1 ČL |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
3 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme rozkvas. Špaldovú múku preosejeme, pridáme vodu a kvások. Zmiešame a prikryjeme. Necháme odpočívať asi 10 – 12 hodín.
- 2
Potom do rozkvasu pridáme preosiatu múku, teplé mlieko, kryštálový cukor, soľ, roztopené a vychladnuté maslo, vajce. Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky aj od ruky. Prikryjeme a necháme postáť pol hodiny. Potom ešte trochu premiesime. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť asi 2 hodiny. Počas tohto času cesto aspoň dvakrát preložíme.
- 3
Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 9 rovnakých častí. Každá časť by mala vážiť cca 120 g. Z cesta vytvarujeme hladké guľôčky. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou tak, aby sa nedotýkala cesta, a necháme odpočívať ešte 2 hodiny.
- 4
Nakoniec žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.
- 5
Rúru vyhrejeme na 220 °C. Žemle pečieme asi 20 – 25 minút dozlatista. Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke.
Tiež hamburgerové žemle:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu