Domáce hamburgerové žemle
recept z filmu Keď život chutí, 6. marca 2025

Foto: Martina Pavleje
Recept z kuchárskej knihy hlavného hrdinu slovenského animovaného filmu Keď život chutí.
porcií
príprava
na 185 °C
Suroviny
Cesto: | |
120 ml teplá |
|
1 PL |
|
120 ml |
|
1 ks veľké |
|
2 PL (alebo rozpustené maslo) |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
300 g |
|
75 g |
|
4 PLmleté |
|
Na potretie: | |
(alebo vajce) |
|
Na posypanie: | |
(svetlý, tmavý) |
|
|
Postup
-
1
Cesto: Do veľkej misy nalejeme teplú vodu (nesmie byť horúca, ideálna teplota je do 50 °C), pridáme sušené droždie a dobre premiešame, kým sa úplne nerozpustí. V druhej mise zmiešame mlieko, vajce, olej, cukor a soľ. Obe zmesi spojíme a postupne pridávame oba druhy múky a mleté ľanové semienka. Cesto bude spočiatku riedke, čo uľahčí jeho spracovanie, potom ho postupne zahusťujeme.
- 2
Rukou, vareškou alebo kuchynským robotom začneme cesto miesiť a pokračujeme, kým nebude hladké, pružné a mierne lepivé (ale už sa nebude lepiť na steny misy). Tento proces trvá približne 10 minút. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem, čo potrvá asi hodinu.
- 3
Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku, rozdelíme na 8 rovnakých častí a vytvarujeme pekné, pravidelné žemličky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemle prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť, kým opäť nezdvojnásobia svoj objem, čo potrvá 30–40 minút.
- 4
Medzitým predhrejeme rúru na 185 °C (teplovzdušnú na 165 °C). Pre matný povrch žemle potrieme vodou alebo rozpusteným maslom, na lesklý povrch použijeme rozšľahané vajce. Posypeme sezamovými semienkami a pečieme dozlatista približne 15–18 minút.
Tiež domáce žemle:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu