Domáce žemle
Domáce žemle

Domáce hamburgerové žemle

Martina Pavleje
recept z filmu Keď život chutí, 6. marca 2025
Domáce hamburgerové žemle
Foto: Martina Pavleje

Recept z kuchárskej knihy hlavného hrdinu slovenského animovaného filmu Keď život chutí.

8 ks
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
15-18 minút
na 185 °C

Suroviny

Cesto:
120 ml teplá
1 PL
120 ml
1 ks veľké
2 PL (alebo rozpustené maslo)
2 PL
1 ČL
300 g
75 g
4 PLmleté
Na potretie:
 (alebo vajce)
Na posypanie:
 (svetlý, tmavý)




Postup

  1. 1

    Cesto: Do veľkej misy nalejeme teplú vodu (nesmie byť horúca, ideálna teplota je do 50 °C), pridáme sušené droždie a dobre premiešame, kým sa úplne nerozpustí. V druhej mise zmiešame mlieko, vajce, olej, cukor a soľ. Obe zmesi spojíme a postupne pridávame oba druhy múky a mleté ľanové semienka. Cesto bude spočiatku riedke, čo uľahčí jeho spracovanie, potom ho postupne zahusťujeme.

  2. 2

    Rukou, vareškou alebo kuchynským robotom začneme cesto miesiť a pokračujeme, kým nebude hladké, pružné a mierne lepivé (ale už sa nebude lepiť na steny misy). Tento proces trvá približne 10 minút. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem, čo potrvá asi hodinu.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku, rozdelíme na 8 rovnakých častí a vytvarujeme pekné, pravidelné žemličky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemle prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť, kým opäť nezdvojnásobia svoj objem, čo potrvá 30–40 minút.

  4. 4

    Medzitým predhrejeme rúru na 185 °C (teplovzdušnú na 165 °C). Pre matný povrch žemle potrieme vodou alebo rozpusteným maslom, na lesklý povrch použijeme rozšľahané vajce. Posypeme sezamovými semienkami a pečieme dozlatista približne 15–18 minút.

Diskusia k receptu