Kôprový prívarok
Kôprový prívarok

Najjednoduchší kôprový prívarok so zemiakmi

mrnousik - fotkamrnousik, 11. apríla 2020
Najjednoduchší kôprový prívarok so zemiakmi
Foto: mrnousik

Veľkonočné sviatky, pôst a drahý, že by niečo rád bez mäsa. Kôpor milujem ale zápražku sa mi nechcelo robiť. Tak reku, že úplne na chrapúňa si to zjednoduším a výsledok bol fakt že vynikajúci. Rodina si pochutnala a že lepší nejedli. Ale dávam aj k sebe do receptov a už žiadne komplikované recepty, proste bum-bác, toto je jedlo, čo nevyžaduje čas ale len vychutnávanie :)

3-4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks veľké (varný typ B)
180 g
180 g
4 PL
3 ks
 (mrazený/sušený/čerstvý)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a pokrájajme na čo najmenšie kúsky - kľudne aj 1,5 x 1 cm - nech sú rýchlejšie uvarené a dáme ich do osolenej vody zohriatej vopred. Prisypeme tak 3 mini štipky rasce, sušený kôpor (1 ČL) a 3 bobkové listy ešte. Necháme variť do zmäknutia.

  2. 2

    Keď už sú zemiačky také, že sa dajú lyžičkou predeliť - menším tlakom - teda ešte nie sú úplne že well done, ale že ešte takých 10-15 minút by tam radi ostali, tak začneme smotanovou párty. Najprv vlejeme smotanu na varenie, pomiešame. Potom pridáme smotanu kyslú a na miernom ohni miešame, kým sa nespoja. V tomto štádiu som pridala ešte štipku cukru a sušený kôpor - pol čajovej lyžičky - ako keby som to chcela postupne prikrmovať tou kôprovou chuťou :)

  3. 3

    Stíšim šporák a do prázdnej sklenenej nádoby od horčice si dám asi 2,5 centimetra vody a 4 lyžice hladkej múky. Nádobu zavriem a obsah prešejkrujem, aby tam neboli hrudky - nebojte, nebudú, nikdy neboli, toto je overené :) Vlievam to za miešania do prívarku a pozerám ako hustne. On hneď nezhustne do požadovanej konzistenicie, ešte bude chcieť chvíľu sa miešať a odparovať.

  4. 4

    Pridám ocot, čierne korenie mleté a nasekaný mrazený kôpor - veľa kôpru :). Miešame a koštujeme. Každý má rád inak, niekto kyslejšie, niekto sladkejšie, slanšie :) Ale je to rýchlovka za cca 30 - 35 minút aj s prípravou ak sa do toho oprieme :D

  5. 5

    Servírovať sa to dá so všetkým možným, od hovädzieho, fašíriek, vajíčka, tofu až po to obyčajné "len tak s chlebíkom" :) Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
No, robím trochu jednoduchšie - spravím si bešamel, zalejem smotanou na varenie, prípadne aj šľahačkovou smotanou, povarím, ochutím octom, osladím a až nakoniec dám kôpor, mám ho v octe, takže už by som nemusela ani ocot dávať. Potom len minútku povarím a je to! A k tomu okrem vajíčka buď knedľu, alebo si tie zemiaky zvlášť uvarím.