Kôprový prívarok

Najjednoduchší kôprový prívarok so zemiakmi

Autor receptu: mrnousik

Veľkonočné sviatky, pôst a drahý, že by niečo rád bez mäsa. Kôpor milujem ale zápražku sa mi nechcelo robiť. Tak reku, že úplne na chrapúňa si to zjednoduším a výsledok bol fakt že vynikajúci.* Rodina si pochutnala a že lepší nejedli. Ale dávam aj k sebe do receptov a už žiadne komplikované recepty, proste bum-bác, toto je jedlo, čo nevyžaduje čas ale len vychutnávanie :)

3-4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky očistíme a pokrájajme na čo najmenšie kúsky - kľudne aj 1,5 x 1 cm - nech sú rýchlejšie uvarené a dáme ich do osolenej vody zohriatej vopred. Prisypeme tak 3 mini štipky rasce, sušený kôpor (1 ČL) a 3 bobkové listy ešte. Necháme variť do zmäknutia.
  2. Keď už sú zemiačky také, že sa dajú lyžičkou predeliť - menším tlakom - teda ešte nie sú úplne že well done, ale že ešte takých 10-15 minút by tam radi ostali, tak začneme smotanovou párty. Najprv vlejeme smotanu na varenie, pomiešame. Potom pridáme smotanu kyslú a na miernom ohni miešame, kým sa nespoja. V tomto štádiu som pridala ešte štipku cukru a sušený kôpor - pol čajovej lyžičky - ako keby som to chcela postupne prikrmovať tou kôprovou chuťou :)
  3. Stíšim šporák a do prázdnej sklenenej nádoby od horčice si dám asi 2,5 centimetra vody a 4 lyžice hladkej múky. Nádobu zavriem a obsah prešejkrujem, aby tam neboli hrudky - nebojte, nebudú, nikdy neboli, toto je overené :) Vlievam to za miešania do prívarku a pozerám ako hustne. On hneď nezhustne do požadovanej konzistenicie, ešte bude chcieť chvíľu sa miešať a odparovať.
  4. Pridám ocot, čierne korenie mleté a nasekaný mrazený kôpor - veľa kôpru :). Miešame a koštujeme. Každý má rád inak, niekto kyslejšie, niekto sladkejšie, slanšie :) Ale je to rýchlovka za cca 30 - 35 minút aj s prípravou ak sa do toho oprieme :D
  5. Servírovať sa to dá so všetkým možným, od hovädzieho, fašíriek, vajíčka, tofu až po to obyčajné "len tak s chlebíkom" :) Dobrú chuť :)