Bezlepkové šišky
Bezlepkové šišky

Nadýchané bezlepkové šišky zo zemiakového cesta

novalim - fotkanovalim, včera 15:00. Komerčný recept.
Nadýchané bezlepkové šišky zo zemiakového cesta
Foto: novalim

Aj bezlepkáči si môžu cez fašiangy dopriať dobré a nadýchané bezlepkové šišky. Tieto naše také sú – a to vďaka uvareným a nastrúhaným Zobraziť celý popisAj bezlepkáči si môžu cez fašiangy dopriať dobré a nadýchané bezlepkové šišky. Tieto naše také sú – a to vďaka uvareným a nastrúhaným zemiakom, ktoré sa pridávajú do cesta. Najmä v bezgluténovom ceste spôsobujú zemiaky priam zázraky – dokážu viazať tekutinu a kysnuté bezlepkové cesto ostane vďaka nim mäkšie, vláčnejšie a neobsychá. Tak poďte s nami šiškovať.
Zdroj: www.novalim.sk

12 ks
porcií
120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g (+ na pomúčenie dosky)
250 g uvarené a nastrúhané
50 g
1 bal.
štipka
2 ks
1 PL
250 ml (napr. mandľové, sójové alebo ryžové, môže byť aj kravské)
z 1 citróny
1 bal. (7 g)
20 g roztopený (alebo maslo)
Na vysmážanie:
Navrch:
 kyslejší (napr. z čiernych ríbezlí)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do 100 ml teplého rastlinného mlieka pridáme 1 ČL z odváženej bezgluténovej múky Promix Alfa a cukru, pridáme sušené droždie a dobre spolu premiešame. Necháme na teplom mieste vzísť kvások (trvá to 10-15 minút). Bezgluténovú múku Promix Alfa, práškový a vanilínový cukor, nastrúhané uvarené zemiaky, citrónovú kôru a štipku soli spolu premiešame vo väčšej mise. Pridáme žĺtky, zvyšok mlieka, rum, roztopený tuk a nakoniec kvások. Vymiesime hladké cesto, misu prikryjeme utierkou alebo plastovým vrecúškom a necháme 90 – 120 minút kysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Po vykysnutí cesto, ktoré bude pomerne lepkavé a menej tvárne, preložíme na pracovnú pomúčenú dosku, pomúčenými alebo naolejovanými dlaňami ho roztlačíme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme väčšie kolieska s priemerom asi 7-8 cm. Bezlepkové šišky necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť, tesne pred smažením spravíme ešte priehlbinku v strede šišky, do ktorej budeme po vysmažení dávať lekvár.

  3. 3

    V hlbšej panvici rozpálime olej na maximálne 150 stupňov, potom znížime teplotu a smažíme šišky z každej strany do zlatista. Po vysmažení necháme bezlepkové šišky odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávame ich ešte teplé, s džemom a posypané práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia