Nadýchané bezlepkové šišky zo zemiakového cesta
Foto: novalim
Aj bezlepkáči si môžu cez fašiangy dopriať dobré a nadýchané bezlepkové šišky. Tieto naše také sú – a to vďaka uvareným a
nastrúhaným Zobraziť celý popisAj bezlepkáči si môžu cez fašiangy dopriať dobré a nadýchané bezlepkové šišky. Tieto naše také sú – a to vďaka uvareným a
nastrúhaným zemiakom, ktoré sa pridávajú do cesta. Najmä v bezgluténovom ceste spôsobujú zemiaky priam zázraky – dokážu
viazať tekutinu a kysnuté bezlepkové cesto ostane vďaka nim mäkšie, vláčnejšie a neobsychá. Tak poďte s nami šiškovať.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g (+ na pomúčenie dosky) |
|
250 g uvarené a nastrúhané |
|
50 g |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
250 ml (napr. mandľové, sójové alebo ryžové, môže byť aj kravské) |
|
z 1 citróny |
|
1 bal. (7 g) |
|
20 g roztopený (alebo maslo) |
|
Na vysmážanie: | |
|
|
Navrch: | |
kyslejší (napr. z čiernych ríbezlí) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do 100 ml teplého rastlinného mlieka pridáme 1 ČL z odváženej bezgluténovej múky Promix Alfa a cukru, pridáme sušené droždie a dobre spolu premiešame. Necháme na teplom mieste vzísť kvások (trvá to 10-15 minút). Bezgluténovú múku Promix Alfa, práškový a vanilínový cukor, nastrúhané uvarené zemiaky, citrónovú kôru a štipku soli spolu premiešame vo väčšej mise. Pridáme žĺtky, zvyšok mlieka, rum, roztopený tuk a nakoniec kvások. Vymiesime hladké cesto, misu prikryjeme utierkou alebo plastovým vrecúškom a necháme 90 – 120 minút kysnúť na teplom mieste.
- 2
Po vykysnutí cesto, ktoré bude pomerne lepkavé a menej tvárne, preložíme na pracovnú pomúčenú dosku, pomúčenými alebo naolejovanými dlaňami ho roztlačíme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme väčšie kolieska s priemerom asi 7-8 cm. Bezlepkové šišky necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť, tesne pred smažením spravíme ešte priehlbinku v strede šišky, do ktorej budeme po vysmažení dávať lekvár.
- 3
V hlbšej panvici rozpálime olej na maximálne 150 stupňov, potom znížime teplotu a smažíme šišky z každej strany do zlatista. Po vysmažení necháme bezlepkové šišky odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávame ich ešte teplé, s džemom a posypané práškovým cukrom.
Tiež bezlepkové šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu