Foto: Shutterstock
Suši (sushi), tradičné japonské jedlo z ryže ochutenej octovou omáčkou a z rôznych surových alebo tepelne upravených surovín, si pred niekoľkými rokmi našla cestu na naše stoly a jeho popularita neutícha. Dostať ho kúpiť v supermarketoch, možno si ho objednať domov z početných reštaurácií a je aj dosť ľudí, ktorí si ho príležitostne robia doma sami.
Ako pri každom jedle, aj tu sa vám môže stať že ho objednáte alebo pripravíte veľa, takže zostane do ďalšieho dňa. Lenže je bezpečné jesť ho aj po toľkých hodinách?
Koľko vydrží
Aby ste sa vyvarovali prípadných žalúdočných a črevných problémov, suši by ste mali skonzumovať čo najrýchlejšie a platí to najmä pre tie druhy, ktoré sú pripravené so surovými rybami či morskými plodmi. Tie sú veľmi náchylné na pokazenie, takže zásada číslo jeden znie, suši, ktoré nezjete, musí hneď putovať do chladničky. Suši, ktoré stálo niekoľko hodín pri izbovej teplote, už radšej nejedzte.To, ako dlho môžete suši držať v chladničke záleží od toho, čo obsahuje. Suši s rybou treba zjesť najneskôr do 24 hodín od prípravy, takže rozhodne na druhý deň.
Vegetariánske alebo vegánske suši môže byť v chladničke dlhšie, maximálne však tri dni. Treba mať ale na pamäti aj to, že čím dlhšie je skladované, tým viac stráca chuť a tým horšia je jeho kvalita.
Ak kúpite balené suši v supermarkete, na každom obale je uvedený dátum spotreby, v nijakom prípade ho nejedzte po jeho uplynutí.
Foto: Shutterstock
Ako ho skladovať
Kúpené hotové suši môžete v chladničke skladovať v pôvodnom plastovom obale. Ak vám zostane z domáceho suši, treba ho zabaliť do potravinárskej fólie, vložiť do vzduchotesnej nádoby (napríklad plastovej) a dať do chladničky, v ktorej by mala byť teplota maximálne 5 °C.V prípade, že chcete suši uchovať dlhšie ako do druhého dňa, je najlepšie ho zmraziť. Tiež ho treba zabaliť do potravinárskej fólie, vložiť do dobre uzavretej vzduchotesnej nádoby a vložiť do mrazničky. Bez straty kvality ho takto môžete skladovať maximálne 3 mesiace.
Ak ste náhodou kúpili mrazené suši, ktoré ste rozmrazili a niečo vám z neho zostalo, toto rozhodne už do mrazničky nepatrí, mohlo by vám spôsobiť tráviace problémy. To isté platí aj vtedy, keď ho pripravujete doma a na prípravu použijete rozmrazené ryby. Takéto suši sa tiež už nesmie zmraziť.
Diskusia k článku