Bezlepkové šišky
	        Nadýchané bezlepkové šišky zo zemiakového cesta
	        Autor receptu: novalim
	         
	        
	        Aj bezlepkáči si môžu cez fašiangy dopriať dobré a nadýchané bezlepkové šišky.* Tieto naše také sú – a to vďaka uvareným a 
nastrúhaným zemiakom, ktoré sa pridávajú do cesta. Najmä v bezgluténovom ceste spôsobujú zemiaky priam zázraky – dokážu 
viazať tekutinu a kysnuté bezlepkové cesto ostane vďaka nim mäkšie, vláčnejšie a neobsychá. Tak poďte s nami šiškovať.
| 		  
				  	  
				  	12 ks porcií  | 
				  	  
				  	120 minút príprava  | 
				  	  
				  	15 minút tepelná úprava  | 
Postup
- Do 100 ml teplého rastlinného mlieka pridáme 1 ČL z odváženej bezgluténovej múky Promix Alfa a cukru, pridáme sušené droždie a dobre spolu premiešame. Necháme na teplom mieste vzísť kvások (trvá to 10-15 minút). Bezgluténovú múku Promix Alfa, práškový a vanilínový cukor, nastrúhané uvarené zemiaky, citrónovú kôru a štipku soli spolu premiešame vo väčšej mise. Pridáme žĺtky, zvyšok mlieka, rum, roztopený tuk a nakoniec kvások. Vymiesime hladké cesto, misu prikryjeme utierkou alebo plastovým vrecúškom a necháme 90 – 120 minút kysnúť na teplom mieste.
 - Po vykysnutí cesto, ktoré bude pomerne lepkavé a menej tvárne, preložíme na pracovnú pomúčenú dosku, pomúčenými alebo naolejovanými dlaňami ho roztlačíme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme väčšie kolieska s priemerom asi 7-8 cm. Bezlepkové šišky necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť, tesne pred smažením spravíme ešte priehlbinku v strede šišky, do ktorej budeme po vysmažení dávať lekvár. 
 - V hlbšej panvici rozpálime olej na maximálne 150 stupňov, potom znížime teplotu a smažíme šišky z každej strany do zlatista. Po vysmažení necháme bezlepkové šišky odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávame ich ešte teplé, s džemom a posypané práškovým cukrom.