Citrónový koláč
20 minút
na 180 °C
na 180 °C
Postup
-
1
Zmäknuté maslo, kryštálový cukor, vanilkový cukor, žĺtky a nastrúhanú kôru z citróna vymiešame ručným mixérom.
- 2
Osobitne vyšľaháme sneh z bielkov so štipkou soli. Ku snehu postupne po lyžiciach pridávame maslovú zmes a šľaháme pri nižších otáčkach.
- 3
Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na plech (25x20 cm) s papierom na pečenie a dáme piecť na 180 °C asi 20 minút.
- 4
Glazúra: Práškový cukor vyšľaháme s citrónovou šťavou.
- 5
Upečený koláč trochu poprepichujeme vidličkou a polejeme citrónovou glazúrou.
Tiež citrónový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Tú polevu som vtedy musela ja prácne šľahať ručne (mixér sme vtedy ešte nemali).
Veľmi chutný ku káve alebo k čaju.
Vďaka za pripomenutie. Upečiem a na chvíľu sa vrátim do detstva-mladosti.
Áno, je to jeden zo starých osvedčených receptov. Ja si pamätám ešte aj kakaový s rumovou polevou :)
jeden z koláčov môjho detstva :)
Áno, aj taký si pamätám. Jediný rozdiel, že u nás sme cesto s už zaschnutou polevou nekrájali na štvorce/obdĺžniky, ale s pomocou pohára sme vykrajovali polmesiačky. Ten prvý z kraja cesta nebol polmesiačik, ale polkruh a tie sa ušli nám deťom ešte predtým, ako sa koláčik dostal na mise na stôl.