Belgické šišky s hrozienkami a jablkami bez lepku
Foto: novalim
Dnes si opäť posvietime na fašiangové dobroty iných krajín. Tentokrát sme si to namierili do Belgicka a vyskúšali sme ich jemné
šišky nazývané Zobraziť celý popisDnes si opäť posvietime na fašiangové dobroty iných krajín. Tentokrát sme si to namierili do Belgicka a vyskúšali sme ich jemné
šišky nazývané „Oliebollen“ s hrozienkami a jablkami - samozrejme v bezlepkovej verzii. Prevoňané rumom chutili naozaj
neodolateľne. Preto neváhajte a pustite sa do pečenia.
Zdroj: www.novalim.sk
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 g |
|
1/2 bal. |
|
125 ml vlažné |
|
2-3 PL |
|
1-2 ks (podľa veľkosti) izbovej teploty |
|
štipka |
|
50 g zmäknuté |
|
30 g |
|
2 hrste |
|
2 ks menšie |
|
Na vysmážanie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do väščej misky nasypeme múku a rozmiešame v nej sušené droždie. Pridáme všetky ostatné suroviny okrem hrozienok a jabĺk. Hnetačom miesime na hladké nelepivé cesto - trvá to aj 10 minút. Keď sa cesto už takmer nelepí, pridáme sušené hrozienka a ošúpané a na malé kocky nakrájané jablká. Povrch cesta poprášime múkou a prikryjeme čistou utierkou. Na teplom mieste necháme kysnúť aspoň hodinu.
- 2
Vykysnuté cesto by malo mať jemne bublinkovú štruktúru. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a ručne ešte jemne premiesime. Vytvarujeme z neho menšie guľky s priemerom asi 4-5 cm, ktoré ukladáme na pomúčenú tácku. Necháme ešte 10-15 minút podkysnúť pod utierkou.
- 3
Do panvice s hlbším dnom nalejeme väčšie množstvo oleja a necháme poriadne rozpáliť. Potom stiahneme na miernejšiu teplotu a vkladáme guľky, ktoré smažíme z každej strany do zlatista. Vyberieme a necháme osušiť na papierovom obrúsku. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé - neskonzumované šišky môžeme uskladniť v mrazničke.
Tiež bezlepkové šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu