
Foto: Shutterstock
Kardamóm je jedným z najstarších, a po šafrane a vanilke aj najdrahších, korení sveta. Jeho pôvod treba hľadať v Indii, kde je dodnes symbolom prosperity a pohostinnosti. Používa sa pri svadbách, náboženských obradoch a využíva ho aj ajurvéda. V arabských krajinách je často súčasťou kadidla, ktoré symbolizuje pohostinnosť.
Starovekí Egypťania zvykli žuť struky kardamómu na bielenie zubov a osvieženie dychu. V starovekom Grécku a Ríme zasa používali kardamóm na výrobu parfumov.

Foto: Shutterstock
Kardamóm sa vyskytuje v dvoch hlavných odrodách: Elettaria (zelený kardamóm) a Amomum (čierny kardamóm). Zelený kardamóm, ktorý rastie v južnej Indii, na Srí Lanke a v Guatemale, je menší, ale intenzívne vonia. Čierny a drahší kardamóm, pôvodom zo subhimalájskych oblastí, je väčší a má údenejšiu chuť.
Ak využiť kardamóm pri varení
Karí a polievky: V indickom a thajskom karí sa kardamóm často kombinuje s kurkumou, zázvorom a škoricou. Pridajte ho do tekvicovej alebo šošovicovej polievky pre príjemnú, korenistú chuť.Ryža: Kardamóm sa tradične používa v jedlách ako biryani (indická korenistá ryža). Stačí pridať pár celých strukov do ryže počas varenia.
Mäso: Marinády na kuracie, jahňacie alebo ryby môžete ochutiť kardamómom, najmä v kombinácii s cesnakom, citrónom a čiernym korením. Vyskúšajte kardamóm aj v dusenom mäse alebo v mäsových guľkách.
Omáčky: Kardamóm dokáže obohatiť aj krémové omáčky na cestoviny alebo rizoto. Stačí štipka na zvýraznenie chuti.
Kardamóm aj nasladko
Jeho jemná, sladkastká chuť, ktorá pripomína mix citrónu a mäty, môže pozdvihnúť nielen slané, ako aj sladké jedlá.Pečivo: V škandinávskych krajinách je kardamóm základnou zložkou tradičných škoricových slimákov. Skúste ho pridať aj do domáceho banánového chleba alebo bábovky.

Foto: Shutterstock
Dezerty: V indických sladkostiach, ako je gulab jamun (vyprážané guľky v sirupe), kulfi (indická zmrzlina) či laddu (sladké guľky z múky alebo kokosu) je kardamóm nenahraditeľný. Rovnako ho môžete vmiešať do pudingu, panna cotty alebo cesta na sušienky. Nestratí sa ani vo vianočných medovníčkoch a v drobnom pečive.
Ovsené kaše a jogurty: Štipka mletého kardamómu premení obyčajnú rannú kašu na exotický zážitok. Skúste ho zmiešať s medom a orieškami. Kardamóm sa výborne hodí aj do granolových zmesí a palaciniek. Stačí štipka zmiešaná s vanilkou a škoricou.
V horúcej káve aj v studených koktejloch
Kardamóm je výnimočný aj pri dochucovaní nápojov. Často sa používa v horúcich aj studených variáciách.Káva a čaj: Kardamóm je základnou súčasťou tradičného arabského a tureckého čaju alebo kávy.

Foto: Shutterstock
Chai latte: Indický čaj s koreninami obsahuje kardamóm ako jednu z kľúčových zložiek. Urobte si domáci chai s mliekom, škoricou, zázvorom a kardamómom.
Koktejly a sirupy: Kardamómový sirup je výborný na ochutenie limonád alebo koktejlov. Skvele sa hodí k citrusom, zázvoru a alkoholu, ako je gin alebo rum.
Podporuje trávenie aj srdce
Kardamóm je nielen chutný, ale aj mimoriadne prospešný pre zdravie:
Pomáha osviežiť dych a bojovať proti baktériám v ústach.
Podporuje zdravie srdca a znižuje krvný tlak.
Má detoxikačné účinky.
Upokojuje myseľ.
Posilňuje vlasy a nechty, tlmí kožné problémy.
Funguje ako afrodiziakum.
Kardamóm je nielen chutný, ale aj mimoriadne prospešný pre zdravie:
Vyťažte z neho maximum
Ak pripravujete karí, polievky alebo ryžu, použite celé struky kardamómu. Po uvarení ich vyberte. Celé struky môžete pred použitím krátko opražiť na suchej panvici, zvýrazní to ich arómu a chuť. Mletý kardamóm je ideálny na pečenie, do dezertov a nápojov.Kardamóm ponúka nekonečné možnosti, ako ozvláštniť jedlá a nápoje. Stačí štipka a z bežného receptu sa stane niečo výnimočné. Ak ešte len začínate s touto koreninou, tu je niekoľko nápadov, kde ho môžete skúsiť:
S kardamomem mám mezery, ba co mezery, propasti. Jeden se pořád učí.
Ako som napísala vyššie, kardamóm používam. Častejšie ten menší (v zelenkavých tobolkách), ktorý pridávam do sladkých jedál, najmä pri varení ryžovej kaše, ryžového pudingu alebo ryže ako základu na ďalšie sladké jedlá. Aspoň si ma "nakopla" a keď budem variť indický ryžový puding, pridám recept (som dosť lenivá na pridávanie receptov, či skôr v zápale varenia mi to väčšinou ani nepríde na um) - ten bez kardamómu nie je celkom ono.
Na sladko : ryžový puding, buchty a briošky…
Na slano : ryža pilau…