Nadýchané bezlepkové šišky zo zemiakového cesta
	                                    Aj bezlepkáči si môžu cez fašiangy dopriať dobré a nadýchané bezlepkové šišky.  Tieto naše také sú – a to vďaka uvareným a 
nastrúhaným Zobraziť celý popisAj bezlepkáči si môžu cez fašiangy dopriať dobré a nadýchané bezlepkové šišky.  Tieto naše také sú – a to vďaka uvareným a 
nastrúhaným zemiakom, ktoré sa pridávajú do cesta. Najmä v bezgluténovom ceste spôsobujú zemiaky priam zázraky – dokážu 
viazať tekutinu a kysnuté bezlepkové cesto ostane vďaka nim mäkšie, vláčnejšie a neobsychá. Tak poďte s nami šiškovať.					                                
					                                
Zdroj: www.novalim.sk	                                
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 300 g (+ na pomúčenie dosky) | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g uvarené a nastrúhané | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml (napr. mandľové, sójové alebo ryžové, môže byť aj kravské) | 
                                                             | 
                                                    
| z 1 citróny | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. (7 g) | 
                                                             | 
                                                    
| 20 g roztopený (alebo maslo) | 
                                                             | 
                                                    
| Na vysmážanie: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Navrch: | |
| kyslejší (napr. z čiernych ríbezlí) | 
                                                             | 
                                                    
| Na posypanie: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Do 100 ml teplého rastlinného mlieka pridáme 1 ČL z odváženej bezgluténovej múky Promix Alfa a cukru, pridáme sušené droždie a dobre spolu premiešame. Necháme na teplom mieste vzísť kvások (trvá to 10-15 minút). Bezgluténovú múku Promix Alfa, práškový a vanilínový cukor, nastrúhané uvarené zemiaky, citrónovú kôru a štipku soli spolu premiešame vo väčšej mise. Pridáme žĺtky, zvyšok mlieka, rum, roztopený tuk a nakoniec kvások. Vymiesime hladké cesto, misu prikryjeme utierkou alebo plastovým vrecúškom a necháme 90 – 120 minút kysnúť na teplom mieste.
- 2
 Po vykysnutí cesto, ktoré bude pomerne lepkavé a menej tvárne, preložíme na pracovnú pomúčenú dosku, pomúčenými alebo naolejovanými dlaňami ho roztlačíme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme väčšie kolieska s priemerom asi 7-8 cm. Bezlepkové šišky necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť, tesne pred smažením spravíme ešte priehlbinku v strede šišky, do ktorej budeme po vysmažení dávať lekvár.
- 3
 V hlbšej panvici rozpálime olej na maximálne 150 stupňov, potom znížime teplotu a smažíme šišky z každej strany do zlatista. Po vysmažení necháme bezlepkové šišky odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávame ich ešte teplé, s džemom a posypané práškovým cukrom.
Tiež bezlepkové šišky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 






 


Diskusia k receptu