Morčacie stehno na burgundský spôsob so zemiakovo-špenátovým gratinom
Matej Homola
šéfkuchár Hotela The Grand Vígľaš****, 21. marca 2019
šéfkuchár Hotela The Grand Vígľaš****, 21. marca 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
2
porcie
porcie
140 minút
príprava
príprava
Suroviny
2 ks horné |
|
400 ml |
|
400 ml |
|
300 g |
|
2 ks stredná |
|
1 vetvička |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
50 g |
|
Gratin: | |
500 g |
|
4 ks |
|
300 ml |
|
100 g |
|
50 g |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Stehná umyjeme, prešpikujeme slaninou, osolíme a okoreníme. Opečieme ich sprudka z každej strany na oleji. Stehná vyberieme a na oleji orestujeme pokrájanú zeleninu a cibuľu. Pridáme slivkový lekvár, rozmarín, bobkový list a zalejeme vínom a vývarom.
- 2
Po zovretí pridáme morčacie stehná a dusíme asi 1,5–2 hodiny domäkka. Zredukujeme na hustejšiu šťavu a dochutíme soľou a korením.
- 3
Gratin: Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Vyšľaháme smotanu a vajcia, pridáme soľ, korenie, strúhaný parmezán a muškátový oriešok. Do tejto zmesi vhodíme nakrájané zemiaky a baby špenát. Zamiešame.
- 4
Plech vymastíme olejom alebo maslom, posypeme strúhankou a na plech vylejeme zmes. Pečieme pri 180 °C zakryté papierom na pečenie asi hodinu.
Tiež morčacie stehno:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu