Mleté mäso
Mleté mäso medzi dvomi vrstvami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Mleté mäso, klasika mojej v kuchyne, sa mi už prejedlo. Siahol som po inovácii, v ktorej hlavnú pozíciu zaujal syr ricotta a
zachutilo nám aj v tejto podobe.* Príprava je veľmi jednoduchá a do zostavy je možné vložiť mnohé ingrediencie, ktoré v
domácnosti často „zavadzajú“. Variant s kyslou smotanou, či so syrom cottage cheese, vyskúšam inokedy. Inšpirovala ma
výborná kuchárka, Lidia Giuliana Matticchio Bastianich * 21. 2. 1947 v Pule na Chorvátskej Istrii, Talianka so slovanskými
koreňami.
6-8 porcií |
120 minút príprava |
50-60 minút na 180 °C |
Postup
- Vo veľkej miske (kyske) som zmiešal mleté bravčové a hovädzie mäso, primiešal syr romano, jedno celé vajce, pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájané petržlenové a bazalkové lístky, 1 KL soli a 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia, pridal strúhanku a pomaly zmiešal s 3 PL olivového oleja (nie extra panenského) a s polovicou šálky vlažnej vody, kým zmes nebola vlhká, ale stále držala svoj tvar.
- Na slnečnicovým olejom vymastené dno pekáča som rozložil zemiaky, pokrájané asi na 5 mm hrubé kolieska, jemne ich posypal soľou a rascou a rozotrel čerstvo pripravenú mäsovú zmes.
- V miske som zmiešal ricottu s 1 KL soli, druhým celým vajíčkom a hrsťou mexického strúhaného „štvorsyra“. Takto pripravenú zmes som naniesol na mäso a
- rozprestrel ako tretiu vrstvu v pekáči.
- Vložil som na hodinu piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
- My sme to jedli s doma pečeným chlebíkom, ale vhodná by bola aj zemiaková kaša.
- …tak a ešte pohľad na porciu v reze!