Mleté mäso

Mleté mäso medzi dvomi vrstvami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Mleté mäso, klasika mojej v kuchyne, sa mi už prejedlo. Siahol som po inovácii, v ktorej hlavnú pozíciu zaujal syr ricotta a zachutilo nám aj v tejto podobe.* Príprava je veľmi jednoduchá a do zostavy je možné vložiť mnohé ingrediencie, ktoré v domácnosti často „zavadzajú“. Variant s kyslou smotanou, či so syrom cottage cheese, vyskúšam inokedy. Inšpirovala ma výborná kuchárka, Lidia Giuliana Matticchio Bastianich * 21. 2. 1947 v Pule na Chorvátskej Istrii, Talianka so slovanskými koreňami.

6-8
porcií
120 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo veľkej miske (kyske) som zmiešal mleté bravčové a hovädzie mäso, primiešal syr romano, jedno celé vajce, pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájané petržlenové a bazalkové lístky, 1 KL soli a 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia, pridal strúhanku a pomaly zmiešal s 3 PL olivového oleja (nie extra panenského) a s polovicou šálky vlažnej vody, kým zmes nebola vlhká, ale stále držala svoj tvar.
  2. Na slnečnicovým olejom vymastené dno pekáča som rozložil zemiaky, pokrájané asi na 5 mm hrubé kolieska, jemne ich posypal soľou a rascou a rozotrel čerstvo pripravenú mäsovú zmes.
  3. V miske som zmiešal ricottu s 1 KL soli, druhým celým vajíčkom a hrsťou mexického strúhaného „štvorsyra“. Takto pripravenú zmes som naniesol na mäso a
  4. rozprestrel ako tretiu vrstvu v pekáči.
  5. Vložil som na hodinu piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
  6. My sme to jedli s doma pečeným chlebíkom, ale vhodná by bola aj zemiaková kaša.
  7. …tak a ešte pohľad na porciu v reze!