Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená

bubaya - fotkabubaya, 4. marca 2012 15:47
Ďalšie recepty »
Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepraženáFoto: bubaya

Nedajte sa odradiť vzhľadom! Ono to na tanieri vyzerá ako čosi, vybagrované zo dna močiara. Ale napriek pomerne nechutnému vzhľadu je to fantastická bašta. Frijoles refritos znamená doslova prepražená fazuľa. Jeden deň sa varí, ale jesť sa má až na druhý deň, poopekaná na panvici. Ešte sa mi osobne nestalo, že by som vydržala do druhého dňa, preto vždy varím vééééľký hrniec, aby bolo na refritovanie.

4
porcie
20 min
príprava
120 min
tepelná úprava

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Fazuľu si večer namočím do vody. Najlepšia je čierna, alebo červená, ale aj strakatá z Tallósa je výborná. Platí jednoduché pravidlo - čím svetlejšia, tým horšia!!!

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň ráno nakrájam cibuľu a pridám ju k fazuli. Cibuľa by mala byť červená. Mala by byť, ale nemám, bude žltá. Dolejem vody, malo by jej byť aspoň 3 krát viac ako fazule. Prihodím jednu malú chilli papričku. Alebo trocha nameliem z mlynčeka. Začiatočníkom odporúčam s papričkami opatrne - čím dlhšie sa varia, tým je jedlo štipľavejšie.

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájam slaninu na kocky a opražím do zlatista.

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 3
  4. 4

    Fazuľu nechám bez dozoru variť zhruba hodinu. Ako postupne vyvrieva voda, musím už strážiť a miešať, pripálená fazuľa sa jesť nedá. Ak je vody málo a fazuľa ešte tvrdá, dolejem. Zatiaľ nesolím, budem pridávať ešte slaninku, aby som tú mňamku náhodou nepresolila.

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 4
  5. 5

    Fazuľa praská, rozvára sa, hustne, a začína vyzerať ako psie žrádlo. To je správne, tak to má byť. Pridám do fazule rozpraženú slaninku a miešam, miešam. Fazuľa hustne, hustne, už sa v nej robí cestička. Usilovne ochutnávam, v prípade potreby prisolím a okorením.

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 5
  6. 6

    Keď mám pocit, že lepšie už to nebude, končím s koštovkou a naložím si poriadnu porciu na tanier.

    Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená - obrázok 6
  7. 7

    Na druhý deň dám do panvice trochu masti, alebo oleja, pridám fazuľu od včera, zriedim vodou - ale opatrne, a prihrievam. A to je vlastne tá skutočná prepražená fazuľa.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist